Onderzoekministers scharen zich achter ERAvsCorona actieplan
Europese onderzoeksministers scharen zich achter het ERAvsCorona Actieplan. Dit richt zich in eerste instantie volledig op de coördinatie van kortetermijnacties op het gebied van onderzoek en innovatie in de strijd tegen de coronacrisis, conform de doelstellingen en instrumenten van de Europese onderzoeksruimte. Als eerste onderdeel van het ERAvsCorona Actieplan heeft de Europese Commissie (EC), samen met verschillende partners, een Europees COVID-19-dataplatform opgezet. Het is bedoeld om snelle verzameling en uitwisseling van beschikbare onderzoeksgegevens mogelijk te maken.
Nieuwsbericht Kroatisch Voorzitterschap van de EU
Nieuwsbericht Neth-ER
First ERAvsCorona Action Plan (pdf)
Nieuwsbericht EC
COVID-19 Data Portal
Europese wetenschappers bepleiten behoud ERC-financiering
Nobelprijswinnaars en universitaire leiders uit acht landen hebben een open brief geschreven aan de voorzitters van de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Zij pleiten ervoor het budget van de Europese Onderzoeksraad (ERC) koste wat kost in stand te houden. Er dreigen, mogelijk zelfs grote, besparingen nu de Europese lidstaten het maar niet eens kunnen worden over de meerjarenbegroting van de EU en er veel onderzoeksbudget wordt vrijgemaakt voor de bestrijding van het coronavirus.
Bericht University World News
Open brief (pdf)
Politici en wetenschappers: “We moeten leren van EU-aanpak COVID-19”
De net nieuwe president van de Europese Onderzoeksraad (ERC), Mauro Ferrari, is op 8 april alweer opgestapt, uit onvrede over de gebrekkige reactie van de EU op de coronacrisis. Dat meldde bijvoorbeeld Europa Nu. Er is veel onbegrip over de opvatting van Ferrari. Een artikel van Science|Business citeert verschillende betrokkenen uit de politiek en wetenschapswereld die te spreken zijn over de EU-reactie. Wel moeten er voor de toekomst lessen worden geleerd over hoogwaardig onderzoek, samenwerking en data-uitwisseling. In een tweede artikel van Science|Business pleiten vier leden van het Europees Parlement voor de oprichting van een Europese Health Data Space. Een artikel van EU Observer legt uit waarom het huidige systeem van uitwisseling van gezondheidsgegevens in de EU momenteel niet werkt. Een derde artikel van Science|Business beschrijft de laatste stappen die de EU heeft gezet als het gaat om de bestrijding van COVID-19 en mogelijk nieuwe pandemieën in de toekomst.
Nieuwsbericht Europa NU
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2
Artikel EU Observer
Artikel Science|Business – 3
Groeiende ambities bij de EU voor wetenschap en innovatie
De Europese Commissie toont een groeiende ambitie om wetenschap en innovatie in te zetten voor geopolitieke en maatschappelijke doelen, zoals het versterken van de concurrentiepositie van Europa en het tegengaan van klimaatverandering. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Rathenau Instituut. De komende maanden zal blijken hoe de coronacrisis hierop van invloed is.
Nieuwsbericht Rathenau
Rapport Rathenau (pdf)
Von der Leyen: “Toekomst vraagt om modern, strategisch en duurzaam EU-budget”
Europa moet strategisch investeren in de toekomst, door de focus te leggen op innovatief onderzoek, digitale infrastructuren, schone energie, circulaire economie en toekomstbestendige transportsystemen. Dit stelt commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een opiniestuk over de gevolgen van de coronacrisis. Ook breekt ze een lans voor een Europees Marshall Plan om Europawijd grote investeringen te genereren. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel onderschrijft de noodzaak van zo’n plan (zie ook volgende bericht). Ze gaven samen een persconferentie over het onderwerp.
Nieuwsbericht Neth-ER
Persconferentie Von der Leyen / Michel (YouTube)
Veel pleidooien voor groen herstelplan na de coronacrisis
Overal in Europa gaan stemmen op voor een actief klimaatbeleid na de coronacrisis. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Bertrand Piccard, oprichter en voorzitter van de Solar Impulse Foundation, schreven er een open brief over, die gepubliceerd is in een aantal kranten wereldwijd, waaronder NRC. Een groep van inmiddels 17 milieuministers uit Europese landen, waaronder Nederland, hebben een gezamenlijke oproep met een vergelijkbare boodschap ondertekend. In het Europees Parlement werd een ‘Green recovery alliance’ opgericht. Hiertoe zijn niet alleen 79 parlementsleden uit verschillende politieke stromingen toegetreden, maar ook 37 ceo’s van grote bedrijven, 28 bedrijfsverenigingen, het Europees verbond van vakverenigingen, zeven ngo’s en zes denktanks, meldt EurActiv. In Nederland publiceerde een groep van 170 wetenschappers in Trouw een manifest over de noodzaak om de maatschappij “radicaal duurzamer” te maken. De Wereldbank maakte een duurzaamheidschecklist voor beleidsmakers die plannen maken voor het economisch herstel na de coronapandemie. Een blogpost van de Europese denktank Bruegel doet voorstellen voor het verbinden van groene voorwaarden aan staatssteun die wordt gegeven in het kader van de coronacrisis. Een artikel van Foreign Affairs schetst de weg naar een klimaatneutrale economie. Het Britse Chatham House heeft een rapport uitgegeven over het belang van een inclusieve circulaire economie. De huidige mondiale gezondheidscrisis maakt het belang hiervan alleen maar groter, aldus de denktank. Een briefing van de European Parliament Research Service (EPRS) gaat dieper in op de financiële en economische gevolgen van een keuze voor een ‘groen’ herstelplan voor de economie. (Zie ook ‘Pandemie zou economie en maatschappij voorgoed kunnen veranderen’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Open brief Timmermans / Piccard – NRC
Oproep Europese Milieuministers (pdf)
Oproep Green Recovery Alliance
Nieuwsbericht EurActiv
Manifest wetenschappers – Trouw
Blogpost Wereldbank
Checklist Wereldbank
Blogpost Bruegel
Artikel Foreign Affairs
Nieuwsbericht Chatham House
Rapport Chatham House
Briefing EPRS (pdf)
Digitalisering Europese bedrijven loop achter op VS
Een rapport van de Europese Investeringsbank (EIB) laat zien dat EU-bedrijven in de meeste sectoren achterblijven bij die in de VS als het gaat om digitalisering. Het rapport geeft ook aan wat de belangrijkste zorgen van bedrijven zijn als het gaat om investeringen in digitale technologieën. In het bijzonder wordt benadrukt hoe de toegang tot management, geschoolde arbeidskrachten en de regelgeving de digitalisering van zowel Europese als Amerikaanse bedrijven beïnvloedt. “Als Europese beleidsmakers willen dat Europese bedrijven meer digitaal worden, moeten zij de structurele belemmeringen voor investeringen in digitalisering aanpakken”, aldus Debora Revoltella, hoofdeconoom van de EIB.
Nieuwsbericht EIB
Rapport EIB (pdf)
Samenvatting Rapport
Geografisch en organisatorisch inzicht in r&d is cruciaal voor effectief innovatiebeleid
Landen en regio’s proberen vaak via innovatiebeleid specifieke economische activiteiten of segmenten van strategische waardeketens of ‑netwerken aan te trekken. Of dit kansrijk is, hangt sterk af van de aard van het soort bedrijvigheid waarop men zich richt, laat onderzoek van het Joint Research Centre (JRC) zien. Het is bovendien noodzakelijk om te kijken of de aanbodzijde van onderzoek, ontwikkeling en innovatie aansluit op de behoefte van de bedrijven die men wil aantrekken.
Publicatie JRC (pdf)
Nieuw fonds voor Europese scale-ups met hoog potentieel
De Europese Commissie (EC) en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben ESCALAR gelanceerd: European Scale-Up Action for Risk Capital. Het fonds gaat het aantrekken van risicokapitaal en groeifinanciering door deze bedrijven ondersteunen, waardoor ze in Europa kunnen opschalen en “de economische en technologische soevereiniteit van Europa helpen versterken”. ESCALAR heeft tot 300 miljoen euro beschikbaar, wat zou kunnen leiden tot totale investeringen van 1,2 miljard euro.
Nieuwsbericht EIF
ESCALAR-programma
Nieuwsbericht Tech.eu
Het belangrijkste nieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied als gevolg van corona
Hackatons zijn het nieuwe middel om snel oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen, zoals nu de coronacrisis. Een artikel van Sifted geeft een globale beschrijving van wat er wereldwijd gebeurt. De wekelijks corona-update van Neth-ER van week 15 bespreekt de plannen van de Europese Commissie voor een Europese hackaton, van 24 tot en met 26 april aanstaande. De corona-update van Neth-ER gaat breed in op ontwikkelingen in onderwijs en onderzoek ten gevolge van de coronacrisis.
Artikel Sifted
Corona-update week 15 – Neth-ER
Corona-update week 14 – Neth-ER
Inzet van middelen voor verkleining Europese innovatiekloof kan beter
Twinning en andere instrumenten om de innovatiekloof op te lossen tussen Zuid‑, Midden‑ en Oost-Europa enerzijds en Noord- en West-Europa anderzijds werken in enige mate, maar onvoldoende. Dat constateert een onderzoek van Neth-ER-stagiair en MsC-student Joep Bresser. Hij pleit voor een grotere erkenning voor wederzijdse kennisuitwisseling en verruiming van de middelen voor ‘widening’-instrumenten.
Artikel Neth-ER
Kwartaaloverzicht publicaties onderzoeks‑ en innovatie-economie en ‑beleid
Het bureau van de Chief Economist van DG Onderzoek en Innovatie (DG O&I) van de Europese Commissie maakt elk een kwartaal een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke publicaties op het gebied van O&I-economie en ‑beleid. Er is dit keer speciaal gekeken naar hoe onderzoek en innovatie een rol kunnen spelen in transformaties naar een veilige en rechtvaardige samenleving.
Aankondiging DG O&I
Kwartaalrapportage (pdf)
The Entrepreneurial Society: Hervormingsstrategieën voor Italië, Duitsland en VK
Het EU-project ‘Financiële en institutionele hervormingen voor een ondernemende samenleving’ (FIRES) heeft een ‘open access’-boek gepubliceerd over het beoordelen en verbeteren van ondernemende ecosystemen in Europa. Het boek bespreekt specifieke strategieën voor verbeterd ondernemerschapsbeleid in Duitsland, Italië en het VK.
Boek
Onderzoekssamenwerking EU - China gaat niet van leien dakje
Toegang tot informatie is een obstakel in het gezamenlijk onderzoek van de EU en China. De EU besteedde van 2016 tot 2020 een half miljard miljoen euro aan Horizon 2020-financiering in samenwerkingsprojecten tussen Europese en Chinese wetenschappers. EU-onderzoekers zeggen dat dit mogelijkheden creëert, - maar Chinese beperkingen op het delen van gegevens vormen soms een probleem. Ook is er nogal eens onenigheid als het gaat om bescherming van intellectueel eigendom. En China maakt de toegezegde medefinanciering in veel projecten niet waar, aldus twee artikelen van Science|Business.
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2