OESO: Effecten van digitalisering op wetenschap, technologie en innovatie
Digitale technologieën veranderen, op uiteenlopende en verstrekkende wijze, de manier waarop wetenschappers werken, samenwerken en publiceren. Een rapport van de OESO onderzoekt de effecten van deze technologieën en de gevolgen hiervan voor het beleid. Dan gaat het om bekende thema’s zoals ‘open access’ en kennisverspreiding en ‑absorptie, maar ook om nieuwe onderwerpen zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie in het onderzoek en de mogelijke gevolgen daarvan voor mensen en de maatschappij.
Aankondiging OESO
Rapport OESO (online)
Mondiaal informatieplatform innovatiebeleid geactualiseerd
De OESO en de Europese Commissie hebben STIP Compass geactualiseerd, het centrale platform met kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over wetenschaps-, technologie- en innovatiebeleid in 53 landen. Het platform beschrijft en analyseert de werking en effectiviteit van duizenden beleidsmaatregelen en ‑instrumenten.
STIP Compass
Grensoverschrijdende gegevensstromen en digitale handelsbelemmeringen meten
Landen die waarde hechten aan een open, concurrerende digitale economie moeten enquêtes gebruiken om de kwantitatieve analyse van grensoverschrijdende gegevensstromen te verbeteren, aldus een artikel van ITIF. Beleidsmakers kunnen de belemmeringen voor de digitale handel niet effectief beheersen en aanpakken als ze die niet kunnen meten.
Artikel ITIF
Hoe overheden beter kunnen omgaan met ‘big tech’-fusies
Fusies van grote technologiebedrijven, vaak met start-ups, eisen steeds meer aandacht op van overheden. Een artikel van VOX-CEPR geeft handreikingen voor de instanties die dergelijke fusies moeten toetsen. Daarbij is het van belang de potentiele kansen en risico’s voor competitie af te wegen. Voor fusies die niet leiden tot negatief effecten op concurrentie zou de toetsing kunnen beperken tot de hoofdlijnen, zodat overheden zich kunnen concentreren op de problematische gevallen. Het artikel biedt een leidraad voor deze benadering.
Artikel VOX-CEPR
McKinsey: Overheidsblauwdruk voor een ecosysteem dat past bij toekomst van werk
Digitale en kunstmatige-intelligentietechnologieën hebben in de nabije toekomst waarschijnlijk een aanzienlijke economische en sociale impact. Overheden kunnen nu actie ondernemen om gedeelde welvaart en een beter leven voor alle burgers te creëren, legt een rapport van McKinsey uit.
Artikel McKinsey
Rapport McKinsey (pdf)
OESO: De ruimtelijke dimensie van productiviteit
Productiviteit is inherent een ruimtelijk fenomeen. Elk begrip ervan zonder een lokale en/of regionale dimensie is onvolledig, aldus een werkdocument van de OESO. Het document biedt een synthese van de huidige kennis over de determinanten van productiviteit, zowel de ruimtelijke (bijv. agglomeraties, infrastructuur, geografie) als niet-ruimtelijke (bijv. menselijk kapitaal, arbeidsregulering en innovatie).
Aankondiging OESO
Rapport OESO (pdf)
Canada: Academici blijven opleiden voor bijdrage aan innovatie en productiviteit
Canada wil dat academici zich maximaal inzetten voor innovatie en productiviteit. Een artikel van het Canadian Science Policy Centre (CSPC) legt uit hoe dat wordt aangepakt. Canada is op de goede weg, maar de overheid moet wel vasthouden aan het beleid, om ook in de toekomst succes te blijven boeken, aldus het artikel.
Artikel CSPC
Canada: Meer aandacht nodig voor belang immateriële activa voor economie
De drijvende krachten achter waardecreatie in de economie verschuiven van materiële naar immateriële activa, zoals gegevens, intellectueel eigendom en merken. Canada moet zich aan deze verandering aanpassen om een wereldwijd concurrerende economie te ontwikkelen, stelt een rapport van het Brookfield Institute. Het doet aanbevelingen aan beleidsmakers, bedrijfsleiders en andere belanghebbenden.
Artikel Brookfield Institute
Rapport Brookfield Institute (pdf)
Canada: Techwereld stroomt massaal toe, maar voordelen zijn onduidelijk
Een hausse in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie heeft enkele van de grootste technologiebedrijven van de wereld naar Quebec, Ontario en Alberta getrokken. Velen zien dit als een teken van succes, anderen maken zich zorgen over het feit dat de techbedrijven veel onderzoekers en intellectueel eigendom opslokken.
Artikel Science|Business
Japan: Nieuwe mogelijkheden creëren voor de industrie met data
In een ultra-slimme samenleving kun je goederen en diensten krijgen die je wilt wanneer je ze wilt. Goed gebruik van data, de sleutel tot de realisatie van deze samenleving, zal naar verwachting nieuwe diensten en industrieën genereren en diverse maatschappelijke uitdagingen oplossen. Vanuit deze gedachten onderzocht de New Energy and industrial technology Development Organization (NEDO) welke nieuwe kansen het gebruik van data oplevert voor de industrie in Japan. NEDO Focus 174 vertelt er meer over.
Focus NEDO No. 74 (pdf)
VS: Wetenschappelijke en technologische en voorsprong op China wordt kleiner
In het Worldwide Threat Assessment-rapport identificeert de Amerikaanse inlichtingendienst een aantal technologiegebieden die de komende decennia de wereldwijde militaire en economische rangorde in de wereld zullen bepalen, namelijk AI, genetische modificatie, synthetische biologie, 5G en quantumcomputers. Het rapport merkt op dat de voorsprong van de VS ten opzichte van China op deze gebieden terugloopt. De overheid zou meer moeten investeren in het fundamentele en toegepaste onderzoek. Een artikel van Raconteur zet uiteen dat het Amerikaanse octrooisysteem niet optimaal bijdraagt aan het behoud van de vooraanstaande positie van de VS als het gaat om innovatie. Dat zou dan ook moeten worden aangepast.
Nieuwsbericht Sunday Guardian Live
Rapport Director of National Intelligence (pdf)
Artikel Raconteur
VS: Trends in Ondernemerschap
Het Amerikaanse UNC Entrepreneurship Centre heeft een rapport uitgebracht over trends in ondernemerschap in de VS. Het gaat in op terreinen als risicofinanciering, oprichters uit ondervertegenwoordigde groepen en nieuwe bedrijfsgroei.
Nieuwsbericht UNC Kenan Institute
Rapport UNC (registratie verplicht)