Deskundigen vragen om politieke impuls mondiale wetenschap
De laatste jaren is op wereldschaal veel schade aangericht aan de wetenschap en haar rol in de maatschappij, niet in de laatste plaats als gevolg van het handelen van de Amerikaanse president Donald Trump. Naar de mening van de deelnemers aan een Science|Business webcast zou de nieuwe president, Joe Biden, de wereldleiders bijeen moeten roepen om zich opnieuw uit te spreken over de beginselen van de wetenschap en hun verbintenis aan de wetenschap moeten (her)bevestigen.
Artikel Science|Business
Video (YouTube)
Moeten wetenschappers zich bezighouden met politiek?
Waarom moet een wetenschappelijk tijdschrift over politiek gaan? Het is een vraag die de Nature vaak wordt gesteld als het artikelen over politieke onderwerpen publiceert. In de driedelige podcast-serie ‘Stick tot the science’ verkent Nature de geschiedenis, de filosofie en de realiteit van de gecompliceerde relatie tussen wetenschap en politiek.
Podcastserie Nature
Verantwoorde Innovatie: Methoden en praktijken
Responsible Innovation moedigt innovatoren aan om tijdens het onderzoeks- en innovatieproces samen te werken met belanghebbenden, en om de resultaten van innovatie beter af te stemmen op de waarden, behoeften en verwachtingen van de samenleving. Het boek ‘Assessment of Responsible Innovation’ van twee onderzoekers van de TU Delft presenteert een uitgebreide beoordeling van tools die hierbij kunnen worden gebruikt. Daarbij wordt ook gekeken naar de toepasbaarheid in verschillende sectorale contexten.
Publicatie
Inzicht in de blijvende gevolgen van de coronacrisis voor maatschappij en economie
Azeem Azhar, ondernemer, analist, investeerder en auteur van het boek ‘Exponential: How the Next Digital Revolution Will Rewire Life on Earth’, brengt geregeld podcasts uit over de digitalisering. Vorige week sprak hij met professor Nicholas Christakis (Yale University) over het vervolg van de coronapandemie. Christakis betoogt dat elke fase vol risico’s zal zitten en een blijvende impact zal hebben op onze maatschappij, economie en politiek.
Podcast Azhar / Harvard Business Review
Naar eigen land brengen van waardeketens is niet goed voor bedrijven en economieën
Het naar het eigen land brengen van mondiale waardeketens (lokalisatie) levert vooral verlies op, zowel voor bedrijven als voor overheden. Dat stelt een artikel van VOX-CEPR op basis van onderzoek van de OESO. “Het internationale netwerk van onderling verbonden bevoorradingsketens blijft de sleutel tot de productie van essentiële goederen en diensten.”
Artikel VOX-CEPR
Opinie: Bedrijven moeten nu met scenarioplanning aan hun toekomst werken
Crises bevorderen vindingrijkheid en creativiteit, aldus een artikel op het weblog van het World Economic Forum (WEF). “Als bedrijven alleen sturen op financiële efficiëntie, wordt de spreadsheet de vijand van innovatie. Bedrijven die dit moment gebruiken om met een frisse blik te kijken naar hoe ze werken en scenarioplanning toepassen, ontdekken kansen om uit de huidige crisis te komen, en om wendbaarder, veerkrachtiger en innovatiever te worden.”
Artikel WEF
Gartner: Digitale innovatie en opkomende technologie helpen uit crisis te komen
Digitale innovatie en de inzet van opkomende technologieën helpen de best presterende organisaties sterker uit de coronacrisis te komen. 2021 wordt een race naar digitalisering, waarbij de organisaties die het momentum kunnen vasthouden dat zij tijdens hun reactie op de coronapandemie genereren, als winnaar uit de bus zullen komen. Dit blijkt uit de 2021-editie van de EMEA Gartner CIO Agenda.
Artikel Executive People
Rapport Gartner (registratie e-mailadres verplicht)
De top 10 belangrijkste opkomende technologieën van 2020
Micronaalden voor pijnloze injecties en tests, zonnechemie en elektrische vliegtuigen. Dat zijn drie van de tien belangrijkste opkomende technologieën van 2020, volgens een rapport van het World Economic Forum (WEF) en het tijdschrift Scientific American. Welke mogelijkheden zullen zij ontsluiten en wat zijn hun potentiële risico’s?
Nieuwsbericht WEF
Rapport WEF / Scientific American (pdf)
AI-revolutie in geneeskunde is bijna daar (of toch niet?)
Het heeft tijd gekost, maar de geneeskunde staat op de rand van een AI-revolutie, aldus een artikel van The Harvard Gazette. Het artikel schetst de stand van zaken, de perspectieven, maar ook de gevaren die kleven aan onoordeelkundige ontwikkeling en toepassing van AI in de geneeskunde. Dit is een derde artikel van de krant over wat de Harvard-gemeenschap denkt en verwacht ten aanzien van AI en machine learning. Een artikel van Harvard Business Review is kritisch over de verwachtingen ten aanzien van AI in de gezondheidssector. “De wetenschappelijke wereld stoort zich aan AI-onderzoeken die zich voordoen als grootse doorbraken, maar niets meer zijn dan productpresentaties van techgiganten.” Kern van het probleem: veel onderzoekers, vooral uit het bedrijfsleven, willen hun onderzoeksmodellen niet vrijgeven.
Artikel The Harvard Gazette
Artikelserie The Harvard Gazette
Artikel Harvard Business Review
De weg naar robuuste AI is nog lang
De Amerikaanse wetenschapper, bestseller-auteur en ondernemer Gary Marcus is een prominent denker over AI. ZD Net sprak met hem over ontwikkelingen op het gebied van AI en wat er allemaal aan schort. “We weten nog steeds niet hoe we een systeem kunnen maken dat bijvoorbeeld gesprekken kan begrijpen.” Op 19 november verschijnt deel 2 van het gesprek.
Artikel ZD Net
250 aanbevelingen voor het stoppen van ‘infodemieën’
Aangezien er tijdens de corona-epidemie steeds meer valse of gemanipuleerde informatie online wordt verspreid, publiceert het Forum voor Informatie en Democratie, een gezelschap van 11 internationale onafhankelijke organisaties, een rapport met de titel ‘How to end infodemics’. Op basis van meer dan 100 bijdragen van internationale deskundigen biedt het 250 aanbevelingen over hoe het fenomeen, dat een bedreiging vormt voor democratieën en mensenrechten, met inbegrip van het recht op gezondheid, kan worden beteugeld.
Nieuwsbericht Forum on Information and Democracy
Rapport Forum on Information and Democracy (pdf)
Duurzame digitale financiering kan de weg wijzen naar koolstofarme economie
Digitale financiering verwijst naar de integratie van big data, kunstmatige intelligentie (AI), mobiele platforms, blockchain en het Internet of Things (IoT) in de levering van financiële diensten. Duurzame financiering verwijst naar financiële diensten die milieu-, sociale en bestuurscriteria integreren in de bedrijfs- of investeringsbeslissingen. Volgens een artikel op het weblog van het World Economic Forum (WEF) is de combinatie van beide dé manier om gegevens te analyseren, investeringsbeslissingen te nemen en banen te creëren in sectoren die de overgang naar een koolstofarme economie ondersteunen.
Artikel WEF
Opinie: Er zou een mondiale accelerator voor de blauwe economie moeten komen
De wereldwijde ‘blauwe economie’ zal naar verwachting groeien tot 3 biljoen dollar in 2030. Deze explosieve groei wordt aangewakkerd door bluetech-startups die nieuwe technologieën ontwikkelen om het potentieel van de oceanen te kunnen benutten. Volgens een artikel van The Maritime Executive is de NAVO de uitgelezen organisatie om een netwerk van versnellers in de lidstaten te creëren, die deze start-ups gaan ondersteunen.
Artikel The Maritime Executive
Wat is de drijvende kracht achter de wereldwijde anti-5G beweging?
De documentaire The Truth about 5G van Al Jazeera onderzoekt het debat over 5G-technologie, samenzweringstheorieën en bedreigingen van een nieuwe technologische Koude Oorlog. De documentaire legt onder andere een verfijnde misinformatiecampagne bloot. Eind september publiceerde Raconteur een artikel over de politisering van, en de hysterie rondom 5G.
Video Al Jazeera
Artikel Raconteur
Analyse: In 2025 zijn er 26 ‘echte’ smart cities in de wereld, nu nog nul
De uitgaven voor slimme stadstechnologie zullen naar verwachting tegen 2025 oplopen tot 327 miljard dollar, tegenover 96 miljard dollar in 2019, volgens een rapport van analistenbureau Frost & Sullivan. De vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) en data-gedreven oplossingen zal enorm toenemen voor het gebruik van bijvoorbeeld crowd-analyse, open data-dashboards en digitale stadsdiensten. Echte slimme steden bestaan volgens Frost & Sullivan nog niet, maar steden als Amsterdam, Kopenhagen, Seoul en Singapore zijn wel goed op weg dat te worden.
Nieuwsbericht Cities Today
Blogpost Frost & Sullivan
Rapport Frost & Sullivan (pdf)
Abu Dhabi (VAE): Vijf stappen om start-ups door de pandemie te helpen
De coronacrisis en de economische neergang als gevolg hiervan vormen een enorme uitdaging voor start-ups. Abu Dhabi, het grootste emiraat van de VAE, heeft verschillende stappen gezet om de lokale start-upgemeenschap actief te versterken en diversifiëren. Daarbij richt het beleid zich vooral op start-ups die urgente problemen kunnen oplossen zoals voedsel- en waterzekerheid en de distributie van gezondheidsapparatuur, schetst een artikel op het weblog van het World Economic Forum (WEF). De foto bij het artikel is overigens van Singapore (zie laatste artikel).
Artikel WEF
China: Wat zit er achter het overheidsoptreden tegen big tech?
Het had de grootste beursgang ooit moeten worden, die van Ant Group op 4 november. Maar toen kwam plotseling de Chinese overheid met ontwerp-antitrustregels om het monopolistische gedrag van internetplatforms in te perken en ging het hele feest niet door. Artikelen van Business Insider en Al Jazeera vragen zich af: wat zit er achter die maatregelen? Het heeft in ieder geval te maken met bescherming van consumenten, maar het lijkt ook een machtsstrijd tussen de overheid en de Chinese big tech.
Artikel Business Insider
Artikel Al Jazeera
China: Leger wil met technologie cyberspace en ruimte domineren
Het Chinese leger streeft ernaar om met behulp van geavanceerde technologie, zoals door de particuliere sector ontwikkelde kunstmatige intelligentie (AI), zijn offensief vermogen te verbeteren in domeinen zoals de cyberspace en de ruimte. Daarvoor waarschuwt de Japanse denktank National Institute for Defense Studies (NIDS).
Nieuwsbericht The Japan Times
Rapport NIDS (pdf)
China: 6G-onderzoek officieel van start
Terwijl de industrie nog maar net is begonnen met de grootschalige commercialisering van 5G, staat onderzoek naar 6G alweer op de agenda. Vorige week is China officieel begonnen met onderzoek en ontwikkeling voor zijn 6G mobiele netwerken. Op die dag werd de eerste testsatelliet voor 6G de ruimte ingeschoten. Eén van de meest vooraanstaande Chinese instituten op dit gebied, het Vivo Communication Research Institute, presenteerde eind oktober twee white papers over 6G (in het Chinees) die worden besproken in een artikel van DayDayNews.
Nieuwsbericht Techwire Asia
Bericht See News
Artikel DayDayNews
Singapore: Overheidsgestuurde aanpak voor AI in de gezondheidszorg
In 2019 lanceerde de regering van Singapore de National AI Strategy (NAIS). AI is niet alleen een hulpmiddel dat wordt gebruikt om chronische ziekten te voorkomen en te beheersen. Het wordt ook toegepast om meer efficiëntie bij ziekenhuisoperaties te creëren. Een artikel van de RVO geeft een overzicht van de Singapore AI in Healthcare-strategie.
Artikel RVO