Duurzame financiering voor de universiteiten van de toekomst in Europa
De organisatie van Europese universiteiten CESAER heeft een standpunt uitgebracht over een duurzame financiering voor universiteiten in de Europese onderzoeks‑ en onderwijsruimte (ERA en EEA). De organisatie pleit onder andere voor benchmarking van Europese universiteiten ten opzichte van de beste in de wereld, een op feiten gebaseerd evenwicht tussen concurrerende en niet-concurrerende financiering en uitbreiding van steun voor infrastructuur op het gebied van onderzoek, onderwijs en innovatie.
Nieuwsbericht
Position paper
Meeste Europese octrooiaanvragen zijn voor digitale technologieën
Uit de Octrooi Index 2019 van het Europees Octrooibureau (EOB) blijkt dat voor het eerst in meer dan tien jaar tijd de meeste octrooiaanvragen werden ingediend voor digitale technologieën: digitale communicatie (+19,6%) en computertechnologie (+10,2%). In 2019 ontving het EOB meer dan 181.000 aanvragen, 4 procent meer dan in 2018 en een nieuw record. Het aantal octrooiaanvragen uit Nederland is vorig jaar afgenomen, meldt het ANP. Een bericht van Executive People constateert dat Huawei de grootste octrooiaanvragen van 2019 bij het EOB was. Volgens een artikel van NRC is het nu zelfs onmogelijk om een 5G-netwerk te bouwen zonder inbreng van Huawei(-octrooien).
Nieuwsbericht EOB
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht ANP
Nieuwsbericht Executive People
Artikel NRC (registratie verplicht)
Nieuw project legt basis voor volgende generatie supercomputers in Europa
MEEP (MareNostrum Experimental Exascale Platform) is het eerste project dat financiering ontvangt van de Europese Joint Undertaking voor hoogwaardige computertechnologie (EuroHPC JU). Het project beoogt de ontwikkeling van ‘open source’-technologieën ter ondersteuning van een concurrerend en innovatief HPC-ecosysteem in Europa.
Persbericht EC (pdf)
De stand van co-creatie van innovatieve overheidsdiensten in Europa
Samen met het consortium ‘Understanding Value Co-Creation in Public Services for Transforming European Public Administrations (Co-VAL)’ heeft denktank The Lisbon Council een beleidsbrief uitgebracht over de voortgang van innovatieve overheidsdiensten in 27 lidstaten van de EU. Zulke diensten creëren nationale, regionale en lokale overheden samen met bedrijven, kennisinstellingen en burgers.
Beleidsbrief The Lisbon Council (pdf)
Rol voor kennisveld in nieuw industriële en mkb-beleid
Vorige week maakten we melding van de nieuwe industriële strategie van (1) de Europese Commissie en van (2) de daarop aansluitende strategie voor het mkb. Neth-ER heeft op een rij gezet wat deze strategieën (kunnen) betekenen voor het kennisveld (onderzoeks- en onderwijsinstellingen). Synergieën van bedrijven met onderwijs, onderzoek en innovatie staan in beide strategieën voorop. EARTO, de European Association of Research and Technology Organisations, is op hoofdlijnen goed te spreken over de Europese plannen. Het constateert wel dat er nog veel randvoorwaarden moeten worden ingevuld, niet in de laatste plaats een snel akkoord over het Meerjarig Financieel Kader van de EU.
Artikel Neth-ER – 1
Artikel Neth-ER – 2
Persbericht EARTO
The Guardian: European Green Deal is belangrijk, maar doelen zijn bijna onhaalbaar
Een artikel van The Guardian legt uit wat de European Green Deal is en waarom die noodzakelijk is. Het legt ook uit dat de huidige financieringsplannen van de Europese Commissie nog (lang) niet voldoende zijn om de doelen te behalen. En nog meer problemen: China, de VS en andere grote landen als Rusland en Brazilië willen eigenlijk af van het Klimaatakkoord van Parijs. Ook zullen populistische partijen in Europa de Deal de komende jaren steeds effectiever gaan bestrijden.
Artikel The Guardian
Nog lang niet alle bedrijven AVG-proof en potentiële kansen te weinig benut
De Europese algemene verordening gegevensbescherming (AVG: GDPR), die twee jaar geleden werd ingevoerd, heeft een wereld leidende standaard gezet voor dataprivacy, constateert een artikel van Information Age. Veel bedrijven hebben er nog steeds (vrijwel) niets mee gedaan; die moeten nu echt in actie komen. Nog meer bedrijven benutten de kansen niet die de regulering met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor betere besluitvorming of innovatie. Ook op dat vlak zijn nog grote stappen te maken. Een tweede artikel van Information Age bespreekt welke ontwikkelingen we het komende jaar kunnen verwachten in het Europese dataprivacy-landschap.
Artikel Information Age – 1
Artikel Information Age – 2
PwC: Europa moet kiezen tussen innovatie en verantwoorde AI
Een ethische mensgerichte ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) biedt Europa een ‘unique selling point’ in de concurrentie met de VS en China. Adviesbureau PwC werkt in een rapport vier scenario’s uit van hoe AI in 2025 in de EU eruit kan zien. De conclusie is dat Europa niet tegelijkertijd innovatiekampioen en kampioen verantwoorde AI kan zijn. De Nederlandse en Europese politiek zouden een duidelijke keuze moeten maken. Een artikel van Francesca Bria, Chief Technology and Innovation Officer van Barcelona, op het UCL IIPP Blog, schetst de weg die Europa kan gaan als het kiest voor een verantwoorde manier van omgaan met AI en digitale technologieën. ‘Verantwoord’ wil zeggen: duurzaam, democratisch en mensgericht. Een rapport van de European Parliament Research Service (EPRS) beschrijft de ethische en morele kwesties die spelen bij discussies over verantwoorde AI.
Artikel PwC
Rapport PwC (pdf)
Artikel UCL IIPP Blog
Rapport EPRS (pdf)
Wat voor mensen zijn nodig in het AI-tijdperk?
Het soort vaardigheden dat nodig is voor de grootschalige benutting van kunstmatige intelligentie (AI) lijkt meer op die van loodgieters dan van techneuten. Dat constateerden de experts bij een rondetafelgesprek van Science|Business (S|B). Er zijn vooral mensen nodig die ‘enige’ kennis van AI kunnen combineren met een grondige kennis van een industriesectoren. De S|B-bijeenkomst vond plaats op 23 januari 2020 in Parijs.
Verslag Science|Business (e-mailadres verplicht)
Europese Commissie kondigt oprichting aan van Clean Hydrogen Alliance
De Europese Commissie heeft het plan opgevat om een EU-brede waterstofalliantie op te zetten. Deze “zal voortbouwen op de bestaande werkzaamheden om de technologische behoeften, investeringsmogelijkheden en regelgevingsbarrières en -mogelijkheden vast te stellen”, aldus de Commissie in een verklaring. Waterstof wordt als “een duidelijke kandidaat” gezien in de transitie naar een klimaatneutraal continent.
Nieuwsbericht EurActiv
Verslag workshop over toekomstige Europese partnerschappen
Het nieuwe kaderprogramma Horizon Europe stelt hogere eisen aan Europese partnerschappen, vooral als het gaat om de bijdrage van projecten aan de prioriteiten van de Europese Unie. Op 9 en 10 maart werd op een bijeenkomst van ERA-LEARN en de Europese Commissie uitgebreid gesproken over wat dit betekent voor kandidaat-partnerschappen, maar ook voor nationale ministeries en bijvoorbeeld nationale/regionale financieringsagentschappen.
Verslag ERA-LEARN
Finland: Er zijn vier redenen waarom innovatiebeleid belangrijk is
Het onderzoeksinstituut voor de Finse economie ETLA heeft de ratio van het nationale innovatiebeleid onderzocht. Het identificeert vier economische rechtvaardigingen voor innovatiebeleid: het oplossen van marktfalen (1) en van systeemfalen (2), het realiseren van positieve spill-overeffecten (3) en (4) taakgerichte beleidsdoelen (grote maatschappelijke uitdagingen, verantwoorde innovatie, innovatiebevordering aan de vraagzijde en innovatie in de publieke sector). Innovatiebeleid kan op al deze punten effectief zijn, al zijn wel vaak verbeteringen nodig.
Rapport ETLA
Finland: Gratis publicatie over hoe overheden zich voorbereiden op ‘Extreme Events’
In 2011 publiceerde het Finse instituut ETLA een wetenschappelijk rapport over hoe overheden en publieke instellingen zich zouden moeten voorbereiden op ‘extreme gebeurtenissen’ van uiteenlopende aard. Vanwege de uitzonderlijke economische situatie als gevolg van de coronavirusepidemie heeft ETLA de publicatie nu gratis beschikbaar gemaakt.
Rapport ETLA
VK: Grootste toename van wetenschapsbudget ooit
Het Verenigd Koninkrijk wil de investeringen in onderzoek en ontwikkeling de komende vier jaar verdubbelen, tot 22 miljard pond per jaar in 2024-2025. Twee doelen worden genoemd: de r&d-sector door de coronacrisis heen helpen en de effecten van de pandemie ‘mitigeren’. Het is “de grootste toename ooit” voor onderzoek, zegt Patrick Valance, ‘chief science adviser’ van de Britse regering.
Nieuwsbericht Science|Business