Instellingen toponderzoek: “Verhoog Horizon Europe-begroting tot 120 miljard euro”
De leiders van zes toonaangevende Europese onderzoeksorganisaties roepen de EU-beleidsmakers op het budget van Horizon Europe te verhogen van 94,4 miljard euro tot ongeveer 120 miljard euro. Dat was ook de aanbeveling van het Europees Parlement in 2018. De groep is van mening dat onderzoek een sleutelrol zal spelen in het herstel na de pandemie.
Nieuwsbericht Science|Business
Hoe moet Europa omgaan met gevolgen coronacrisis voor onderzoek en innovatie?
De huidige coronapandemie veroorzaakt een enorme verstoring van het onderzoeks‑ en innovatieprogramma’s van de EU. Ze dwingt de Europese Commissie om de uitgavenprioriteiten voor dit jaar en de komende jaren te heroverwegen en tegelijkertijd dwarsboomt ze de zorgvuldig opgestelde plannen van veel H2020-projecten en -beurzen. Een artikel van Science|Business onderzoekt de problemen, een rapport van de organisatie bespreekt de mogelijke aanpak van de problemen.
Nieuwsbericht Science|Business
Rapport Science|Business (e-mailadres verplicht)
Rathenau: “Verbind Europese onderzoeksprogramma’s met lokale problemen”
De EU wil met het nieuwe meerjarenprogramma voor onderzoek en innovatie, Horizon Europe, de resultaten van het onderzoek zichtbaarder maken voor een breed publiek. Maar hoe? Onderzoekers van het Rathenau Instituut stellen in een blogpost van de London School of Economics dat de EU het onderzoeksprogramma dienstbaar moet maken aan duurzaamheidstransities van de lange termijn en zich niet moet fixeren op zichtbare impact op de korte termijn. Daartoe moet het EU-onderzoek gekoppeld worden aan nationale en regionale problemen.
Blogpost London School of Economics
EU-economie na de coronacrisis: verschillende opties met verschillende gevolgen
De coronacrisis zou kunnen leiden tot een bredere heroverweging van de Europese politieke economie. Zo lijkt er nu gekozen te worden voor een weg van meer staatsingrijpen. Dat kan leiden tot allerlei conflicten tussen lidstaten over bijvoorbeeld het fiscaal beleid en belastingen, arbeidsmarkten en herverdeling, en het industriebeleid. Een rapport van de denktank Chatham House bespreekt de verschillende opties en de gevolgen daarvan voor het bestuur en de bestuurbaarheid van de EU.
Bericht en rapport Chatham House
Europese partnerschappen in het kader van het Horizon Europe-programma
De Europese Commissie (EC) heeft haar speciale webpagina over Europese partnerschappen geactualiseerd. Partnerschappen vormen een integraal onderdeel van het strategische planningsproces voor het nieuwe programma Horizon Europa. Er zijn 39 kandidaat-partnerschappen aangemeld op vijf gebieden. Hun gegevens zijn nu openbaar. De EC is van plan om in de komende weken alle ontwerpvoorstellen van de partnerschappen online beschikbaar te stellen.
Nieuwsbericht EARTO
EC-webpagina
De bijdrage van grote onderzoeksinfrastructuren aan missies Horizon Europe
De 21 European Research Infrastructures Consortiums (ERICs) hebben een standpuntnota gepresenteerd over de wijze waarop ze, samen met elf voorbereidende ERICs, gaan bijdragen aan de missies die momenteel voor Horizon Europa worden ontwikkeld. Voor elk missie worden de mogelijke bijdragen van ERICs beschreven.
Publicatie ERIC Forum
Onderzoeksfinanciers uit Midden-Europa lokken internationale onderzoekers
Poolse en Tsjechische onderzoeksfinanciers hebben calls uitgeschreven en programma’s opgezet om onderzoekers uit het buitenland te lokken en grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren. Op deze manier willen ze het hoger onderwijs en onderzoek in hun land een kwaliteitsimpuls geven.
Nieuwsbericht Science|Business
De rollen van het hoger onderwijs in duurzame-innovatie-ecosystemen
Het hoger onderwijs wordt beschouwd als zowel een ‘motor’ voor innovatie als een ‘katalysator’ voor duurzaamheidsontwikkeling. In een special van het wetenschappelijke tijdschrift Sustainability analyseert EAIR – The European Higher Education Society beide rollen en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Vergeleken met de meest geciteerde definities van innovatie-ecosystemen ziet het artikel drie nieuwe aspecten van interacties in deze netwerken op het gebied van duurzaamheid, namelijk ‘intersectoraal’, ‘transnationaal’ en ‘indirect’. De analyse is gebaseerd op 16 artikelen die het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken onder de loep nemen.
Nieuwsbericht EAIR - The European Higher Education Society
Artikel EAIR – The European Higher Education Society (pdf)
Special Issue Sustainability
De volgende generatie statistieken over wetenschap, onderwijs en innovatie
De Europese vereniging van universiteiten Cesaer heeft een whitepaper gepubliceerd over ‘traditionele’ en ‘volgende generatie’ statistieken en indicatoren voor wetenschap, onderwijs en innovatie. Dit gebeurt in het licht van de hogere verwachtingen die de maatschappij heeft over de rol van universitair onderzoek en onderwijs bij het halen van de doelen voor ecologische, economische en sociale duurzaamheid. Daar moeten de universiteiten zo transparant mogelijk in worden.
Nieuwsbericht Cesaer
Rapport Cesaer (pdf)
Europa zou moeten streven naar meer soevereiniteit digitale infrastructuur en data
EIT Digital heeft een rapport uitgebracht met een beleidsperspectief op de digitale soevereiniteit van Europa. Het verslag biedt de regelgevers een concreet, op scenario’s gebaseerd, kader voor de ontwikkeling van digitaal beleid voor data en infrastructuur. De Duitse regering trok vorige week 45 miljoen euro uit voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van ‘Vertrauenswürdige Elektronik’. Hiermee wil ze het land minder afhankelijk maken van het aanbod van kritieke infrastructuur door buitenlandse partijen, met name het Chinese Huawei. “Het is belangrijk om ons internationale concurrentievermogen en onze soevereiniteit op het gebied van deze belangrijke technologieën te handhaven”, aldus minister Anja Karliczek (BMBF).
Nieuwsbericht EIT Digital
Rapport EIT Digital (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Nieuwsbericht Reuters
Nieuwsbericht BMBF (D)
Digital Europe: Er moet flink gesleuteld worden aan AGV
Twee jaar geleden werd in de EU de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG; GDPR) van kracht. Voorafgaand aan een evaluatie van de Europese Commissie, presenteert Digital Europe de bevindingen van het bedrijfsleven. In een beleidsbrief constateert de organisatie dat er aanvullende en flexibelere mechanismen voor gegevensoverdracht moeten komen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld aanvullende interpretaties van de regelgeving nodig, om aan te sluiten bij moderne technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en blockchain.
Nieuwsbericht Digital Europe
Beleidsbrief Digital Europe (pdf)
Samenvatting
Harde aanpak desinformatie en IP-ontvreemding nodig
In een voor de EU ongekende stap, wijst de Europese Commissie (EC) naar China en Rusland als verspreiders van desinformatiecampagnes rond het coronavirus. “Buitenlandse actoren en bepaalde derde landen, met name Rusland en China, hebben in de EU, haar buurlanden en de rest van de wereld gerichte beïnvloedingsacties en desinformatiecampagnes rond COVID-19 gevoerd”, aldus een beleidsdocument van de EC over het tegengaan van desinformatie over COVID-19. Een artikel van Project Syndicate vindt dat de internationale gemeenschap dit wangedrag hard moet aanpakken omdat het internet een kritiek en uniek onderdeel is geworden van onze wereldwijde infrastructuur. “Aanvallen op de kernfuncties ervan, moeten worden behandeld als existentiële dreigingen.” Een serie artikelen van het Rathenau Instituut benoemt strategische uitgangspunten voor de aanpak van internationale cyberconflicten. Een artikel van New America legt uit hoe de grote internetplatforms momenteel desinformatie aanpakken. Een artikel van het European Cluster Collaboration Platform (ECCP) waarschuwt voor een andere existentiële dreiging: het weglekken van intellectueel eigendom (IP) naar met name Chinese partijen. Het doet aanbevelingen voor hoe bedrijven dit kunnen voorkomen.
Nieuwsbericht New Europe
Publicatie EC (pdf)
Artikel Project Syndicate
Artikel Rathenau
Artikel New America
Artikel ECCP
Wat gaat de nabije toekomst brengen voor Europese start-ups en durfkapitaal?
Werken op afstand wordt een blijvertje. Baanzekerheid neemt af. Het financieringslandschap heeft zes tot twaalf maanden nodig om te herstellen. En wat er gaat gebeuren met het gebruik van ‘coworking spaces’ is volkomen onduidelijk. Dat zijn enkele van de uitkomsten van onderzoek van EU-Startups naar de gevolgen van de coronacrisis voor start-ups en durfkapitalisten.
Nieuwsbericht EU-Startups
Rapport over de Blauwe Economie 2020
De Europese Commissie (EC) heeft een rapport gepubliceerd over de ‘blauwe economie’. Het geeft een overzicht van de prestaties van de economische sectoren van de EU die verband houden met de benutting van oceanen en het kustmilieu. In 2018 werd in de Europese blauwe economie 750 miljard euro omgezet en waren er 5 miljoen mensen in werkzaam. Hoewel sectoren als het kust- en zeetoerisme en de visserij en de aquacultuur zwaar worden getroffen door de coronapandemie, biedt de blauwe economie als geheel een enorm potentieel wat betreft haar bijdrage aan een groen herstel.
Nieuwsbericht EC
Rapport
Europese Blue Growth-strategie
Europees Blue Invest-platform
EU-ministers van Landbouw willen meer r&d voor biodiversiteit en groene landbouw
De Europese ministers van Landbouw zijn het er in beginsel over eens dat Europa zijn voedselvoorziening beter moet wapenen tegen toekomstige crises, zoals de biodiversiteits‑, milieu‑ en klimaatcrisis. Een aantal maakt zich evenwel zorgen over de keerzijde van dit voornemen: de kosten. Die zouden niet alleen bij de boeren terecht moeten komen. Europa zou in ieder geval veel moeten investeren in r&d, digitalisering en nieuwe technologieën.
Verslag videoconferentie
Nieuwsbericht Science|Business
Europese Commissie presenteert Europese strategie voor coronavaccin
De Europese Commissie heeft een Europese strategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en inzet van vaccins tegen COVID-19 te versnellen. Voor het plan is 2,7 miljard euro uitgetrokken. Eerder maakten Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland bekend dat ze samen 300 miljoen doses hadden besteld van een vaccin dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en gemaakt door de Brits-Zweedse medicijnfabrikant AstraZeneca. Dit initiatief is in de nieuwe Europese strategie ondergebracht.
Persbericht EC
Strategie EC (pdf)
Website Coronavirus vaccines strategy
Meer samenwerking nodig bij aanpak toekomstige pandemieën
De leiders van zes EU-landen – België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje – schrijven in een open brief dat de Europese Commissie zich moet gaan inspannen voor het aanleggen van EU-voorraden van kritieke geneesmiddelen en apparatuur. Ze zou ook nog andere maatregelen moeten treffen om de veerkracht van de EU bij nieuwe crises op het gebied van de volksgezondheid te vergroten. Op een bijeenkomst van Science|Business werd gesproken over de manier waarop de EU sneller kan handelen bij toekomstige rampen. Ideeën die naar voren kwamen, zijn onder meer het opzetten van een gezamenlijk Europees programma voor gezondheidsonderzoek, een permanent netwerk van ‘deeptech’-innovatoren en ‘public procurement’ gericht op innovatie.
Open brief (pdf)
Bericht Research Professional News
Verslag Science|Business
Gebruik van tracing apps komt van de grond, maar nog niet overal
In de hele EU wordt gewerkt aan de ontwikkeling van tracing-apps voor het volgen van het coronavirus. Een artikel van BCG legt uit hoe deze technologie zou moeten werken. De ontwikkeling van de apps verloopt niet alleen bij ons, maar ook in andere landen minder voorspoedig dan gehoopt, zoals in Noorwegen (RTL Nieuws) en het VK (ZD Net). In Italië lukte het wel. Dat land introduceerde op 1 juni in vier regio’s een app, die tien dagen later ruim 2 miljoen keer was gedownload, een signaal dat zorgen over privacy daar zijn afgenomen (Reuters). Frankrijk lanceerde op 2 juni een app, waarvan het gebruik ongeveer net zo snel groeide: 1 miljoen downloads in vijf dagen (Sifted).
Artikel BCG
Bericht RTL Nieuws
Nieuwsbericht ZD Net
Nieuwsbericht Reuters
Nieuwsbericht Sifted
Innovatie in de publieke sector: Concepten, trends en ‘best practices’
Er bestaat geen algemene EU-wetgeving die gericht is op innovatie in de publieke sector. De Europese Commissie biedt wel richtsnoeren, actieplannen, toolboxes en financiering van projecten, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering van overheidsdiensten en grensoverschrijdende interoperabiliteit. De European Parliamentary Research Service (EPRS) constateert dat veel daarvan worden opgevolgd, maar niet allemaal en niet door iedereen. In een rapport schetst het de stand van zaken, inclusief de standpunten van het Europees Parlement over innovatie in de publieke sector.
Rapport EPRS (pdf)
Zeven Europese landen bepleiten stimulans voor schone waterstof
Zes EU-landen – België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Oostenrijk – en Zwitserland hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen meer te doen aan de ontwikkeling van waterstof. Er zouden concrete doelen moeten worden gesteld en er zouden op elkaar afgestemde technische standaarden in Europa moeten komen. De Duitse regering keurde vorige week een nationale waterstofstrategie goed, met plannen om de productiecapaciteit op te voeren tot 5 GW in 2030 en 10 GW in 2040. Om dit te bereiken zal 7 miljard euro worden geïnvesteerd in nieuwe bedrijven en onderzoek. Een artikel van Forbes legt uit waarom er momenteel wereldwijd zoveel aandacht is voor waterstof.
Nieuwsbericht Reuters
Verklaring 7 landen
Nieuwsbericht Duitse overheid (D)
Document Duitse overheid (pdf; D)
Nieuwsbericht EurActiv
Artikel Forbes
Frankrijk: Groot onderzoekspakket voor lucht‑ en ruimtevaart
De Franse regering heeft een onderzoekspakket van 1,5 miljard euro aangekondigd voor haar omvangrijke lucht- en ruimtevaartindustrie. Het geld, dat door de Civil Aviation Research Council zal worden verdeeld als onderdeel van een breder herstelplan van 15 miljard euro, zal worden geïnvesteerd in de productie van groenere vliegtuigen. Tegen 2035, vijftien jaar eerder dan eerder voorzien, moet dit een klimaatneutraal vliegtuig opleveren.
Nieuwsbericht Science|Business
VK: President Royal Society waarschuwt voor massaal vertrek wetenschappers
De Britse regering moet een einde maken aan de onzekerheid over de betrokkenheid van het land bij de onderzoeksprogramma’s van de EU. Dat zegt de voorzitter van de Royal Society Venki Ramakrishnan in een brief aan de Britse ministers. Doet de regering nu niets, “dan zullen onderzoekers met hun voeten gaan stemmen en het VK verlaten.” Ook een open brief van wetenschappers aan premier Boris Johnson waarschuwt voor de negatieve effecten van een no-dealbrexit voor de wetenschap in het VK.
Nieuwsbericht Royal Society
Brief Ramakrishnan (pdf)
Open brief wetenschappers (pdf)
VK: Overheid publiceert richtlijnen voor inkoop kunstmatige intelligentie
De Britse overheid heeft een document gepubliceerd over de belangrijkste uitdagingen voor inkopers in de publieke sector bij de inkoop van kunstmatige intelligentie (AI). Het document is bedoeld om overheidsinstanties in staat te stellen AI-systemen met meer kennis van zaken en op een verantwoorde manier aan te schaffen. Er komen ook veel ‘best practices’ aan bod. Dat inkoop niet het enige obstakel is voor het gebruik van AI in de publieke sector blijkt uit een workshopverslag van het Joint Research Centre (JRC; 11/12 februari 2020). Er is sprake van een veelheid aan belemmeringen. Op een volgende workshopbijeenkomst wordt hierover doorgepraat.
Publicatie Britse overheid
Nieuwsbericht Computer Weekly
Publicatie JRC (pdf)
VK: Kleine bedrijven werken op andere manier samen met universiteiten dan grote
Een rapport van het Britse Enterprise Research Centre (ERC) laat zien dat de samenwerking van universiteiten met kleine bedrijven anders verloopt dan met grote bedrijven. Dat komt doordat de bedrijfsgrootte een aanzienlijke invloed heeft op het type samenwerking, de resultaten en de perceptie van belemmeringen. Ook zijn kleine bedrijven veel afhankelijker van lokale universiteiten. Een tweede rapport van het ERC laat zien dat medewerkers van kleine bedrijven en universiteiten vaak ook een verschillende (technische) “taal” spreken. Het ontbreekt bovendien vaak aan wederzijdse netwerken.
Rapport ERC – 1 (pdf)
Rapport ERC – 2 (pdf)