Rekenkamer: Lidstaten moeten landenspecifieke aanbevelingen beter opvolgen
Volgens een rapport van de Europese Rekenkamer hebben de lidstaten zich onvoldoende ingespannen om gevolg te geven aan de landenspecifieke aanbevelingen van de Raad van de EU tussen 2011 en 2018. Zij hebben slechts ongeveer een kwart van de aanbevelingen volledig of substantieel opgevolgd, terwijl met bijna een derde van de aanbevelingen weinig of geen vooruitgang is geboekt. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor Nederland als het gaat om de doelstellingen voor r&d.
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer (pdf)
Rapport Europese Rekenkamer (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Roep om hogere bestedingen aan onderzoek houdt aan
De Europese onderzoeksgemeenschap is “woedend” over de richting van de onderhandelingen over de EU-begroting 2021-27, aldus interim-voorzitter van de Europese Onderzoeksraad (ERC) Jean-Pierre Bourguignon. Hiermee doelt hij op de “stagnerende” financiering voor r&d, aldus een bericht van Research Professional News. Volgens Bourguignon is het logisch dat de nationale leiders in het licht van de coronapandemie zich concentreren op de uitgavenprioriteiten voor de korte termijn, maar het zou een “vreselijke vergissing” zijn ons niet voor te bereiden op de lange termijn. De universitaire organisatie The Guild stelt in een verklaring dat de EU veel meer moet investeren in fundamenteel onderzoek. “De huidige situatie heeft duidelijk gemaakt dat Europa een wereldwijd toonaangevende kennisbasis moet bevorderen die ten dienste staat van politici, burgers en bedrijven om ons beter voor te bereiden op toekomstige crises.” Desondanks hebben de EU-regeringsleiders besloten het onderzoeksbudget voor komend jaar te verlagen, van de eerder door de Europese Raad voorgestelde 12,3 naar 11,5 miljard euro. Daar kan nog wel geld bijkomen uit het programma Next Generation EU, dat mede openstaat voor r&d, meldt Science Business. Dan gaat het echter niet om fundamenteel, maar om toegepast onderzoek.
Nieuwsbericht ERC
Bericht Research Professional News
Verklaring The Guild
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht Science|Business
EU wordt selectiever als het gaat om toestaan onderzoekspartners
In het streven naar technologische soevereiniteit zullen sommige internationale onderzoekspartnerschappen worden beperkt. Maar de EU gaat geen “Europe first”-beleid voeren, aldus EU-onderzoekscommissaris Mariya Gabriel op een conferentie van Science|Business. Volgens Jean-Eric Paquet, EU-directeur-generaal voor onderzoek en innovatie, betekent dit vooral dat de EU selectiever wordt bij het openstellen van Horizon Europe-calls voor partijen waarmee veiligheidsproblemen zouden kunnen ontstaan. Op een, eveneens virtuele, conferentie van het Comité voor de Europese Onderzoeksruimte en Innovatie (ERAC) werd dieper ingegaan op de regels waaraan onderzoekspartnerschappen in de toekomst moeten voldoen.
Nieuwsbericht Science|Business
Documenten ERAC-conferentie
Hoe kunnen we in Europa de technologiesector versterken?
Op een online conferentie van Science|Business bespraken leiders uit de Europese industrie, het onderzoek en het beleid wat de EU doen om “soevereiner” te worden op technologiegebied. Science|Business doet er in zeven artikelen verslag van. De onderwerpen variëren van publiek-private partnerschappen in de gezondheidszorg tot de groene-energietransitie en van deeptech tot meer samenwerking tussen bedrijven en universiteiten als het gaat om het verbeteren van digitale vaardigheden.
Verslag Science|Business
Nesta: Europa moet nú aan de slag met vergroening van het internet
Gebruik van het internet kost veel meer energie dan de meeste mensen zich beseffen, aldus de Britse denktank Nesta. In een rapport beschrijft ze hoe het internet kan vergroenen en hoe Europa daarmee een koploperspositie kan opbouwen. “Er zijn enorm manieren om positieve veranderingen op dit gebied tot stand te brengen, maar we moeten nu handelen.”
Artikel Nesta
Rapport Nesta
Science Europe waarschuwt voor ongewenste gevolgen Digital Services Act
EU-wetgeving inzake digitale diensten en platforms is van essentieel belang gezien de snelle ontwikkeling van onlineplatforms en -diensten. Gezien het feit dat de huidige wetgeving dateert uit 2000, is Science Europe het dan ook met de Europese Commissie eens dat er grote behoefte is aan actualisatie. Ze pleit er wel voor om het beoogde toepassingsgebied van de wetgeving duidelijker af te bakenen. Bovendien moeten de nieuwe regels geen onbedoelde gevolgen hebben voor het onderzoek.
Reactie Science Europe (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Waarom de Europese Skills Agenda ook voor onderzoekers interessant is
Veel mensen denken dat de Skills Agenda van de Europese Commissie gericht is aan de onderwijsinstellingen die de vaardigheden moeten bijbrengen. Maar ook voor onderzoekers is de onlangs geactualiseerde Agenda interessant. Zo moet een Talent-on-Demand module academici en bedrijven bij elkaar brengen. Neth-ER zet alle onderzoeksplannen uit de agenda op een rij.
Artikel Neth-ER
Conferentieverslag macro-economische modellen voor het O&I-beleid
De macro-economische modellen die worden gebruikt ter ondersteuning van de beleidsvorming op het gebied van onderzoek en innovatie (O&I) lijken tekort te schieten. Op 7 en 8 september organiseerde de Europese Commissie (EC) een virtuele conferentie over ideeën voor mogelijk betere modellen en experimenten die hiermee zijn uitgevoerd. Voorafgaand aan de conferentie verscheen een rapport over de stand van zaken.
Conferentieverslag EC
Voorbereidend Rapport EC
Eerste verslag over strategische prognoses als instrument voor beleid
De Europese Commissie heeft haar allereerste strategisch prognoseverslag aangenomen. Zij brengt daarin nieuwe uitdagingen en kansen in kaart om beter sturing te kunnen geven aan de strategische keuzes van de EU. Dit eerste verslag gaat dieper in op de rol van prognoses bij het veerkrachtiger maken van de EU in haar streven naar een eerlijkere, klimaatneutrale en digitaal soevereine toekomst.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC
Rapport UCL-IIPP: “Innovatie kan niet zonder sociale agenda”
Volgens het Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) van University College London (UCL) moet economische groei innovatiegericht, duurzaam en inclusief zijn. Honorary Professor Hilary Cottam pleit nu in een rapport dat dit niet zonder sociale agenda kan. De drie hoofdpunten daarvan zijn: een nieuw maatschappelijk verhaal (meer gelijkheid en minder voorspelbaarheid), een transitie naar een duurzame samenleving en het afrekenen met structuren uit het verleden die vooruitgang schaden of tegenhouden. Een artikel van The Times-bijlage Raconteur zet uiteen hoe overheid, bedrijfsleven en onderwijs zouden moeten voorkomen dat er een “digitale onderklasse” ontstaat in deze tijd van onzekerheid en digitale transformatie en automatisering.
Rapport UCL-IIPP
Artikel Raconteur
DG CEN – CENELEC: “Normalisatie inzetten voor economisch herstel”
“Het European Standardization System (ESS) heeft zich de afgelopen maanden bewezen”, stelt Elena Santiago Cid, directeur-generaal van de organisaties voor normalisatie CEN en CENELEC, in een artikel van het tijdschrift van het Europees Parlement. In korte tijd kwamen er standaarden voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen, die alle EU-lidstaten direct overnamen. Dit principe zou gemeengoed moeten worden op de hele Europese interne markt. Die zou daardoor een grote stimulans krijgen.
Artikel The Parliament Magazine
Kennisbehoefte voor de transitie naar een bio-economie in kaart gebracht
Het streven naar een circulaire duurzame bio-economie zou een kerninstrument kunnen zijn voor de Europese GreenDeal. Het is echter ook een stap in het duister. Een rapport van het Kenniscentrum voor Bio-economie van de Europese Commissie zet uiteen wat we nu al weten, welke kennis ontbreekt en hoe we die zouden kunnen aanvullen. Het rapport constateert bijvoorbeeld dat de transitie naar een bio-economie veel inbreng van mensen aan de basis vraagt, maar dat we nauwelijks weten hoe je die kennis en inzet moet aanboren.
Aankondiging EC
Rapport EC (pdf)