Studievoorschotmiddelen vooral naar kleinschalig onderwijs en studiebegeleiding
Uit de jaarverslagen van de universiteiten blijkt dat in 2019 zo’n 66 miljoen euro is ingezet van de 908 miljoen euro die beschikbaar is voor verhoging van de onderwijskwaliteit in de periode 2019-2024. Het gaat om geld dat aan de universiteiten werd toegewezen na afschaffing van de basisbeurs voor studenten. De zogeheten studievoorschotmiddelen zijn vooral besteed aan kleinschaliger onderwijs, studiebegeleiding en studiewerkplekken.
Nieuwsbericht VSNU
Nieuwsbericht HOP / Ad Valvas
Minister wil duizend vertraagde wetenschappers helpen
Door de coronacrisis komen veel wetenschappers met een tijdelijk contract in de knel: krijgen ze hun onderzoek nog wel op tijd af? Met een NWO-potje van 20 miljoen euro hoopt minister Ingrid van Engelshoven (OCW) zo’n duizend van hen uit de brand te helpen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht NWO
Kamerbrief (pdf)
Evaluatiecommissie positief-kritisch over NWO
Er is brede waardering voor de NWO, zowel als het gaat om de organisatie en de staf als om de geleverde diensten. Dat meldt het eindrapport van de evaluatiecommissie Rinnooy Kan. De NWO staat er ook beduidend beter voor dan enkele jaren geleden, aldus de commissie, bijvoorbeeld als het gaat om de governance van de organisatie en haar rol in Europa. Dat neemt niet weg dat de commissie tijdens de gesprekken ook een flink aantal punten heeft geïdentificeerd “waar zorg over is dan wel aandacht voor wordt gevraagd”. NWO-voorzitter Stan Gielen ziet in het evaluatierapport vooral een aanleiding om “forse extra investeringen én continuïteit in de financiering vanuit de overheid” te bepleiten. Alleen op die manier kan de Nederlandse wetenschap, volgens hem, tot de wereldtop blijven behoren.
Rapport Evaluatiecommissie (pdf)
Nieuwsbericht NWO
Bestuurlijke reactie NWO
Promovendi onvoldoende voorbereid op het leven buiten de wetenschap
Promovendi leren onvoldoende sociale vaardigheden, projectmanagement en samenwerken. Ze moeten beter voorbereid worden aan de behoefte van de arbeidsmarkt. Dat concluderen drie Leidse onderzoekers op basis van een enquête onder 2.193 recent afgestudeerde promovendi van Nederlandse universiteiten.
Artikel ScienceGuide
Onderzoeksrapport
Russische of Chinese studenten: maakt dat uit?
Haal meer Russische studenten naar Nederland, zegt de Tweede Kamer tegen het kabinet. En dat terwijl de komst van Chinese studenten bij diezelfde Tweede Kamer op wantrouwen stuit. Een artikel van HOP / Univers tracht de redenen achter deze ogenschijnlijk tegenstrijdige opvattingen te achterhalen. Het belangrijkste verschil is waarschijnlijk dat Rusland niet zozeer als handelsconcurrent wordt gezien als China. Het weglekken van Nederlandse kennis naar dit land zou hierdoor minder erg zijn.
Artikel HOP / Univers
Rathenau: Maatschappelijke waardecreatie centraal stellen in Nationaal Groeifonds
Het nieuwe Nationaal Groeifonds zou afscheid moeten nemen van het idee van de doorsijpel-economie en meer kunnen inzetten op een overheid die de economie richting geeft en technologie in dienst stelt van de maatschappij. De aanpak die het instituut voorstaat zou het bbp niet alleen in omvang, maar ook in kwaliteit doen groeien, aldus een artikel van het Rathenau Instituut. In een artikel van ScienceGuide pleit Joeri Van den Steenhoven, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Leiden, voor structurele investeringen in het onderwijs.
Artikel Rathenau
Artikel ScienceGuide
MIVD waarschuwt voor risico spionage via smartphones en laptops
Jan Swillens, de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), adviseert grote organisaties niet met een smartphone of tablet op tafel te vergaderen. Het risico op spionage is dan te groot, zegt hij in een maandag verschenen interview met De Telegraaf (achter betaalmuur).
Nieuwsbericht NU.nl
Opinie: “RIVM, laat wetenschapsadvies zien en maak dan pas beleid”
Veertig wetenschappers hebben een open brief over het coronabeleid en de rol van de wetenschap hierin ondertekend. Ze maken zich zorgen over ‘de relatief slechte prestaties van Nederland in het anticiperen en bestrijden van de tweede golf van de pandemie’. Ze denken dat dit komt doordat in Nederland het wetenschappelijk advies niet onafhankelijk is van het beleidsadvies.
Nieuwsbericht Folia
Open brief
Planbureaus: “Pak in coronacrisis ook klimaatverandering en sociale kloof aan”
Het kabinet moet meer doen dan alleen de coronabrand blussen, zeggen de directeuren van drie grote planbureaus die het kabinet adviseren (CPB, PBL en SCP) in een gezamenlijk interview met NRC. Er moet niet alleen gekeken worden naar de economie en de volksgezondheid. Er moet ook worden geïnvesteerd in oplossingen voor de groeiende sociale kloof en in maatregelen tegen de klimaatverandering.
Nieuwsbericht NOS
Artikel NRC
Rathenau: Nog niet alle vraagstukken rond coronamelder-app zijn opgelost
Sinds afgelopen zaterdag heeft Nederland een corona-app, maar er blijven punten van aandacht over, aldus het Rathenau Instituut. Bijvoorbeeld: Onder welke voorwaarden wordt de wet voor de corona-app weer gestopt en de app beëindigd? Welke garanties leveren Google en Apple voor transparante en niet-commercieel gebruik van de app? En: Hoe gaat de Europese gegevensuitwisseling plaatsvinden?
Artikel Rathenau
In 2019 recordbedrag voor energieonderzoek en -innovatie
In 2019 heeft de rijksoverheid 287 miljoen euro geïnvesteerd in energieonderzoek en ‑innovatie. Dit is flink meer dan voorgaande jaren. De stijging komt doordat er meer geld beschikbaar was bij grote innovatie- en onderzoekregelingen, zoals de regelingen Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) en de Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI).
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Verkiezingsmanifest Let’s KickstartNL wil meer steun voor start‑ en scale-ups
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 is op initiatief van Techleap.nl het manifest KickstartNL opgesteld. Het manifest nodigt politici, beleidsmakers en andere geïnteresseerden om met Techleap.nl en de techsector het gesprek aan te gaan over de cruciale rol van start-ups en scale-ups bij de kickstart die Nederland nu nodig heeft. Intussen heeft Nederland er weer een nieuwe unicorn bij: MessageBird. Het Nederlandse berichtenplatform MessageBird heeft 200 miljoen dollar opgehaald in een serie-C-investeringsronde. De waarde van het bedrijf wordt nu geschat op 3 miljard dollar, ruim boven de grens om te mogen worden beschouwd als ‘unicorn’. Vorige maand bereikte het, eveneens van oorsprong Nederlandse, Mollie nog die status.
Nieuwsbericht Techleap
Manifest
Nieuwsbericht Executive People
Nieuwsbericht Sprout
Nieuwsbericht TechCrunch
Nieuwsbericht Sprout
Regionaal beleid voor verhoging productiviteit en brede welvaart
De Nederlandse regio’s verschillen aanzienlijk in niveau van arbeidsproductiviteit en brede welvaart, en de verschillen nemen toe. Dat constateert een rapport van RaboResearch. Door die verschillen, varieert ook de regionale beleidsopgave: verzilveren van economische potentie, nieuwe groeipaden ontdekken en/of zorgen voor meer baanzekerheid en inkomen van inwoners. Het PBL publiceerde deze week een artikel over het onderwerp. Dat stelt dat het verbeteren van brede welvaart in regio’s normatieve keuzes vergt die grote consequenties hebben voor het te voeren beleid.
Rapport RaboResearch
Artikel PBL (pdf)
Rotterdam stopt 130 miljoen euro in Energietransitiefonds
Rotterdam steekt 130 miljoen euro van de verkoop van Eneco in een fonds om de energietransitie aan te jagen. De gemeenteraad stemde in met dit voorstel van het College van B&W. Met de investeringen hoopt Rotterdam sneller uit de economische crisis te komen. Het fondsbeheer zal worden uitgevoerd door InnovationQuarter.
Nieuwsbericht InnovationQuarter
Een innovatiehub voor supply chain in Venlo
Verschillende bedrijven, kennisinstellingen en overheden hebben de handen ineengeslagen om in Venlo een Supply Chain Valley (SCV) te creëren. Via gezamenlijke projecten wil men tastbare resultaten behalen op het gebied van duurzaamheid, end-to-end digital supply chain, deeleconomie, personeel van de toekomst en magazijn van de toekomst.
Nieuwsbericht Maastricht University