Supercomputers en farmaceutische bedrijven samen op zoek naar nieuwe medicijnen
Met 3 miljoen euro noodfinanciering van de Europese Commissie (EC) is een groeiende groep farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstituten de zoektocht gestart naar een geneesmiddel voor het coronavirus. Het publiek-private consortium van technologische en biomedische experts achter het Exscalate4CoV-project maakt gebruik van supercomputers in Bologna, Barcelona en Jülich, om combinaties van actieve moleculen te vinden die kunnen reageren op het virus. Een Duits project met supercomputers heeft een aantal bestaande medicijnen geïdentificeerd voor de behandeling van Hepatitis-C, die ook geschikt zouden kunnen zijn voor COVID-19. Open science is in al deze projecten gemeengoed. Op het liveblog van Science|Business leest u meer over hoe universiteiten en onderzoeksinstellingen werken aan het stoppen van de ziekte en het beperken van de gevolgen.
Nieuwsbericht EC
Nieuwsbericht Innovators Magazine
Artikel EC
Liveblog Science|Business
De mogelijke gevolgen van het uitblijven van een MFK voor het kennisveld
Het doemscenario van een niet-tijdig akkoord over een Meerjarig Financieel Kader (MFK) 2021-2027 voor de EU komt steeds dichterbij. Een artikel van Neth-ER beschrijft wat dit zou betekenen voor het kennisveld. Lopende projecten zullen weinig hinder ondervinden, maar nieuwe projecten kunnen waarschijnlijk niet worden gehonoreerd. Het Europees Parlement (EP) heeft de Europese Commissie gevraagd om een noodplan op te stellen voor het geval dat het MFK niet tijdig tot stand komt. Eurocommissaris Mariya Gabriel is nog steeds hoopvol over een tijdig akkoord over onderzoek en innovatie. Volgens haar wordt r&d een belangrijk element van het economisch herstelplan van de Europese Unie. Dat meldt Science|Business. (Zie ook bericht hierna).
Artikel Neth-ER
Nieuwsbericht EP
Nieuwsbericht Science|Business
Gabriel: “We hebben COVID-19-vaccin tegen het einde van het jaar”
Nadat eerder de Amerikaanse president Donald Trump de verwachting uitsprak dat er nog dit jaar een vaccin tegen het coronavirus komt, doet nu ook eurocommissaris Mariya Gabriel (Onderzoek) deze voorspelling. Volgens een bericht van Science|Business starten in juni twee Duitse klinische studies met kandidaat-vaccins. Ook in het VK gaan twee klinische studies van start, meldt een artikel van het World Economic Forum (WEF). Een artikel van CNBC spreekt zijn twijfels uit over de haalbaarheid van een vaccin op zo’n korte termijn. Een artikel van Bridge Michigan Health Watch legt uit waarom vaccinontwikkeling lang duurt en welke opties er zijn om het proces te versnellen. Een tweede artikel van het WEF vindt dat de wereld een plan B moet maken voor het geval dat er geen vaccin wordt gevonden. Artikelen van BCG en Open Access Government menen dat zo’n plan B kan bestaan uit combinaties van bestaande en bijna goedgekeurde medicijnen.
Nieuwsbericht Science|Business
Artikel WEF – 1
Artikel CNBC
Artikel Bridge Michigan Health Watch
Artikel WEF – 2
Artikel BCG
Artikel Open Access Government
EASSH: Problemen COVID-19-pandemie vragen portfolio-benadering van onderzoek
In Europa, maar ook in de rest van de wereld, vindt veel onderzoek plaats naar de bestrijding van het coronavirus en de negatieve gevolgen ervan. Dat gebeurt echter weinig gecoördineerd, constateert de European Alliance for Social Sciences and Humanities (EASSH). In een position paper vraagt de organisatie Europese beleidsmakers en financieringsorganisaties om een geïntegreerd portfolio van onderzoeksprojecten te ontwikkelen, waarbij invalshoeken uit alle wetenschappelijke disciplines worden gebruikt.
Nieuwsbericht EASSH
Publicatie EASSH (pdf)
IT-deskundigen helpen onderzoekers om data over coronavirus te begrijpen
Onderzoekers en innovatoren leveren de wetenschappelijke kennis die we nodig hebben om de coronapandemie te verslaan. Maar ze zijn niet allemaal deskundige tekst- of dataminers. Daarom heeft de Europese Commissie (EC) TIM Open Access (TIM OA) gelanceerd, een platform om grote open access datasets te verkennen en te leren begrijpen, zoals CORD-19 dat meer dan 50.000 artikelen over coronavirusonderzoek en -ontwikkeling bevat. Een artikel op de website Data Science Central, overigens van december 2019, noemt tien gratis te downloaden boeken over datawetenschap en AI, voor beginners en gevorderden.
Nieuwsbericht EC
Website TIM OA
Website CORD-19
Artikel Data Science Central
Geen overeenstemming over Europese ontwikkeling tracing apps coronavirus
EU-ministers zijn het erover eens dat er een mobiele applicatie voor het opsporen en volgen van het coronavirus nodig is voordat de Europese grenzen weer open kunnen gaan. Maar er is geen overeenstemming over hoe die apps zouden moeten werken en worden ingezet. Op een bijeenkomst van de informele Raad Telecommunicatie konden de aanwezige bewindspersonen geen overeenstemming bereiken over een Europese aanpak. Frankrijk en het VK zijn al begonnen met proeven met ‘tracing apps’. Een artikel van New Europe vertelt daar meer over. Een artikel van MIT Technology Review zet alle pogingen in de wereld op een rij om tracing apps te maken en introduceren. Een artikel van Brookings plaatst kritische kanttekeningen bij het nut en de functionaliteit van tracing apps. Een artikel van McKinsey doet aanbevelingen over hoe je het nut zo groot mogelijk kunt maken. Een artikel van TechUK zet uiteen hoe de overheid het collectieve vertrouwen in de apps zou kunnen bevorderen. EIT Digital denkt dat ‘tokens’, slimme doosjes die gegevens kunnen zenden en ontvangen, een kans verdienen als middel om coronabesmettingen op te sporen. Dat betoogt de leider van het programma, de in Groningen woonachtige hoogleraar Willem Jonker, in een artikel van het Dagblad van het Noorden (DvhN). Een in België ontwikkelde armband met zo’n token wordt momenteel uitgeprobeerd in de Haven van Antwerpen. Een artikel van The Atlantic legt uit waarom tracing apps niet hét middel zijn om economie en maatschappij weer open te stellen: daar heb je ook heel veel tests op COVID-19 bij nodig, die er nu nog in veel landen niet zijn.
Nieuwsbericht New Europe
Persbericht informele Raad Telecommunicatie
Artikel New Europe
Artikel MIT Technology Review
Artikel Brookings
Artikel McKinsey
Artikel TechUK
Artikel DvhN
Nieuwsbericht Port of Antwerp
Artikel The Atlantic
EU-Commissaris Breton wil bedrijfstakken ondersteunen vanuit ecosysteem-gedachte
Het ziet ernaar uit dat de economie een enorme klap krijgt. Een economische raming van de Europese Commissie (EC) denkt aan een terugval met bijna 8 procent in 2020. EU-Commissaris Thierry Breton (Interne Markt) brengt momenteel de ecosystemen in kaart die het hardst geraakt worden door de crisis. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het toerisme, de cultuursector, de lokale economie, distributie en zware industrieën. Zodra hij hier een scherp beeld van heeft, wil hij een Europees industrieel herstelplan opstellen waarin alle partijen uit de ecosystemen een rol spelen, inclusief start-ups, kleine en grote bedrijven, universiteiten, onderzoekscentra, dienstverleners en leveranciers. Dit zei Breton in een toespraak tot de commissie ITRE van het Europees Parlement.
Persbericht EC
Nieuwsbericht Vleva
Toespraak Breton
Europa krijgt netwerk van centra voor digitale innovatie
Digital Innovation Hubs krijgen een centrale rol in het programma Digital Europe, dat momenteel wordt geactualiseerd. Bedrijven en organisaties kunnen hier digitale technologieën testen voor het verbeteren van bedrijfs‑/productieprocessen, producten of diensten vooraleer ze hierin investeren. Ook kunnen ze bij de ‘hubs’ terecht voor diensten als financieringsadvies, opleiding en de ontwikkeling van vaardigheden. Dat staat in een ontwerp-werkdocument van de Europese Commissie (EC), dat inhoudelijk niet meer zal worden aangepast. De EU-lidstaten moeten nog dit jaar tenders uitschrijven voor het opzetten van de centra.
Publicatie EC (pdf)
Diane Coyle: “Economen moeten zich meer verdiepen in technologische innovatie”
Economen weten relatief weinig van (de effecten van) technologisch innovatie, stelt professor Diane Coyle (Universiteit van Cambridge) in een artikel van het magazine van Project Syndicate. Sommige aspecten zijn goed onderzocht, zoals het banenverlies door automatisering en robotisering. Deze week verscheen daar nog een studie over, van het Europese Joint Research Centre (JRC). Andere economische aspecten zijn nog nauwelijks onderzocht, meent Coyle. Ze noemt bijvoorbeeld de economische effecten van cloud computing of van het gebruik van data.
Artikel Coyle – Project Syndicate
Special Edition Magazine Spring 2020: Beyond the Techlash
Rapport JRC (pdf)
Economen volop aan de slag met coronacrisis
In de afgelopen weken heeft de website VoxEU zich ontwikkeld tot een spil in de uitwisseling van kennis en visies tussen economen wereldwijd over de gevolgen en aanpak van de coronacrisis en gerelateerde onderwerpen. De inzichten zijn vaak ook relevant voor beleidsmakers uit uiteenlopende sectoren. De bibliotheek van de Raad van Europa bundelt maandelijks de publicaties van Europese denktanks. Uiteraard staat dit keer de coronacrisis centraal. De publicaties zijn vooral politiek en economisch van aard.
Nieuwsbericht VoxEU
Website VoxEU
Think Tank Review # april 2020 – EC (pdf)
Duitsland: Innovatie in crisistijden loont
Innovatieve bedrijven overleven crises beter en schrappen minder banen dan minder innovatieve bedrijven. Dat laat een studie van het Duitse economische onderzoeksinstituut ZEW zien. Het rapport adviseert bedrijven en de overheid om de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in de coronacrisis niet te verlagen.
Nieuwsbericht Netwerk van Innovatie Attachés
ZEW Policy Brief (pdf)
Polen: Microsoft investeert miljard dollar in Digital Valley
Microsoft heeft een investeringsplan van 1 miljard dollar aangekondigd om innovatie en digitale transformatie in de ‘Polish Digital Valley’ te versnellen. Microsoft wil in deze regio het brede ecosysteem van startups, kleine en grote ondernemingen en de overheid toegang bieden tot goede en veilige clouddiensten.
Nieuwsbericht Microsoft
VK: Regering kondigt maatregelen aan ter bescherming van de universiteiten
De Britse regering heeft maatregelen aangekondigd om studenten en universiteiten te beschermen tegen de gevolgen van de coronapandemie. Er kwam direct kritiek: de plannen doen niets aan het financieringsgat van miljarden ponden dat is ontstaan door het verlies van binnenlandse en internationale collegegelden. Een tweede bericht van University World News constateert dat veel universiteiten hun inkomsten van buitenlandse studenten hebben zien verdwijnen. Ze zullen er alles aan moeten doen om ze straks terug te lokken; de kans dat ze niet meer terugkeren of kiezen voor een andere universiteit is aanzienlijk.
Bericht University World News – 1
Bericht University World News – 2