Nieuwe ERC-president wil meer ruimte voor super-disciplinaire wetenschap
Hij heeft het niet graag over inter‑, trans‑ of multidisciplinair onderzoek. Zijn streven is gericht op súper-disciplinair onderzoek; wetenschappers die boven de ‘muren’ tussen disciplines uitstijgen en op zoek gaan naar expertise en kennis elders om nieuwe oplossingen te vinden. Daarvoor moeten sommige reviewpanels op de schop en de regels voor ERC Synergy Grants aangepast om jonge onderzoekers grotere kansen te geven. De nieuwe ERC-voorzitter Mauro Ferrari wil zijn organisatie graag wat opschudden.
Artikel Science|Business
Besprekingen over aansluiting derde landen bij Horizon Europe begonnen
De EU-lidstaten hebben een begin gemaakt met het vaststellen van regels voor de internationale uitbreiding van het EU-onderzoeksprogramma Horizon Europe. Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zuid-Korea hebben belangstelling getoond voor een geassocieerd lidmaatschap. De nog steeds lopende onderhandelingen over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader van de EU en het daarmee samenhangende budget voor Horizon Europe, frustreren de gesprekken over geassocieerde deelname wel enigszins. De Amerikaanse regering heeft laten weten dat ze niet instemt met de ideeën van de EU over aansluiting bij Horizon Europe.
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Discussie over MFK frustrerend voor Europese onderzoekers
Nu de onderhandelingen over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de EU maar niet willen vlotten, komt voor Europese onderzoekers de continuïteit in het aanbod van onderzoeksbeurzen in het gedrang. Dat geldt in het bijzonder voor aanvragen in Pillar Two – Global Challenges and European Industrial Competitiveness. De werkprogramma’s kunnen niet ontwikkeld worden zonder budget. De voorbereidingen voor Pillar One (Basic research) en Pillar Three (Innovation) zijn zo ver gevorderd, dat de aanvraagprocedures bij wijze van spreken een dag na een akkoord over het MFK van start zouden kunnen gaan.
Nieuwsbericht Science|Business
Eurostat: 41 procent van de wetenschappers in Europa is vrouw
In 2018 waren er in de EU (exclusief het VK) bijna 15 miljoen wetenschappers en ingenieurs. Daarvan was 59 procent man en 41 procent vrouw. Dat laten cijfers van Eurostat zien. Mannelijke wetenschappers en ingenieurs zijn oververtegenwoordigd in de industrie (79%), terwijl de verhouding tussen mannen en vrouwen in de dienstensector evenwichtiger is (54% man en 46% vrouw). In vier landen zijn er wel meer vrouwelijke dan mannelijke wetenschappers en ingenieurs: Litouwen, Bulgarije, Letland en Denemarken. In Nederland is de man/vrouwverdeling in de wetenschap nog iets onevenwichtiger dan in de EU als geheel.
Nieuwsbericht Eurostat
Cijfers Eurostat
“Lidstaten moeten ook naar zichzelf kijken voor Europese Onderzoeksruimte”
Eurocommissaris Maryia Gabriel wil een nieuwe impuls geven aan de Europese Onderzoeksruimte (ERA). Maar dat kan de EU niet alleen, zei ze op een bijeenkomst van het Kroatische voorzitterschap van de Europese Raad. Landen moeten ook hun eigen onderzoeksysteem op orde brengen, vooral door (veel) meer te investeren in r&d. Haar boodschap is vooral gericht op Oost- en Zuid-Europese landen. Een factsheet van de Europese Commissie beschrijft in het kort hoe de ERA zich ontwikkelt sinds het idee werd geopperd in 2000.
Nieuwsbericht Science|Business
Factsheet EC (pdf)
Meer wetenschappers in dienst nemen, leidt niet vanzelf tot goed onderbouwd beleid
Wetenschappers en andere specialisten die waarde hechten aan gedegen methodologieën en getraind zijn in het zoeken naar robuust bewijs, correct ontworpen studies en onderzoeksvragen, kunnen de overheid helpen bij het opstellen van goed onderbouwd beleid. Maar er is veel meer nodig, betogen twee onderzoekers van de London School of Economics (LSE) in een artikel. Ze noemen zes aanvullende maatregelen.
Artikel LSE
Wetenschappelijke hoofdadviseurs presenteren activiteitenrapport 2015-2019
De Europese Group of Chief Scientific Advisors heeft een rapport uitgebracht over de activiteiten die ze de afgelopen vier jaar (2015-2019) heeft uitgevoerd. Daarbij gaat het niet alleen om het uitbrengen van adviezen, maar ook over het samenwerken met andere partijen, het organiseren van bijeenkomsten of het geven van presentaties. Het rapport laat zien dat het werk van de groep duidelijk effect heeft gehad op de Europese beleidsvorming.
Rapport (pdf)
“Europa heeft een DARPA nodig”
Europa heeft eigen onderzoeksagentschap nodig met begroting vergelijkbaar met die van het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Dat stelt een artikel van Project Syndicate. Alleen op die manier kunnen partijen uit de EU staande blijven in de toenemende wereldwijde technologische concurrentie. De Duitse regering zou hiermee het voortouw moeten nemen.
Artikel Project Syndicate
Eurocommissaris Vestager moet tegenstrijdige belangen verzoenen
Eurocommissaris Margrethe Vestager staat voor grote, maar tegenstrijdige opdracht, schetsen twee artikelen van Politico. Enerzijds moet ze opkomen voor open markten in de strijd tegen de ongewenste marktdominantie van grote Amerikaanse en Chinese techbedrijven. Anderzijds moet ze de regels voor concurrentie binnen Europa afzwakken, om ervoor te zorgen dat hier grotere techbedrijven kunnen ontstaan. Op dat laatste dringen Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen met steeds meer nadruk aan. Het is volkomen onduidelijk hoe ze hierin een uitweg moet vinden.
Artikel Politico – 1
Artikel Politico – 2
“Digitale innovatie-makelaars zouden innovaties kunnen helpen verspreiden”
Innovatie vindt bijna altijd plaats in samenwerking en door uitwisseling van ideeën. Toch wordt de rol van intermediairs die innovatoren bij elkaar brengen, vaak over het hoofd gezien. Een onderzoek van de Britse denktank Nesta wijst erop dat beleidsmakers meer zouden kunnen bereiken door het belang van digitale innovatiemakelaardij te erkennen en het veld te ondersteunen.
Artikel Nesta
“Europese steden zijn de nieuwe Silicon Valley”
De toekomst van innovatie ligt in genetwerkte kennissteden. En op dat punt heeft één continent al een voorsprong: Europa. Als cluster hebben de Europese steden meer innovatiepotentieel dan elke andere plek ter wereld. Dat zegt Lauren Razavi, schrijver en spreker over technologie en menselijk gedrag, in een artikel op haar eigen weblog.
Blogpost Razavi
Post brexit: Alleen met akkoord nog data-uitwisseling na 31 december
Data en het vrije verkeer daarvan zijn van groot belang voor de Britse economie, betoogt een artikel van TechUK. Aan het einde van dit jaar, als de overgangsperiode van de brexit afloopt, moet hierover een akkoord zijn. Komt dat er niet, dan is er geen intrinsiek recht voor het toestaan van de overdracht van gegevens tussen het VK en de EU. Ook een artikel van Euractiv gaat in op het probleem. Het huidige standpunt van de Britse premier Boris Johnson is dat het VK nationale soevereine macht wil over het uitwisselen van data. Het is onwaarschijnlijk dat de EU daarmee akkoord gaat.
Artikel TechUK
Artikel Euractiv
Statement Johnsons
VK: Kunstmatige intelligentie en publieke normen
Het Britse Committee on Standards in Public Life heeft een rapport gepubliceerd over de voorwaarden waaraan de publieke sector moet voldoen om op grote schaal gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI). De twee hoofdpunten zijn: duidelijke gedragsnormen en meer transparantie.
Nieuwsbericht Britse overheid
Rapport Committee on Standards in Public Life