The Guild bezorgd om stopzetten EFRO-financiering onderzoeksactiviteiten
Het besluit van de Europese Commissie (EC) om financiering voor onderzoeksactiviteiten van universiteiten binnen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stop te zetten, zou een grote misstap zijn. Dit stelt belangenorganisatie The Guild in een position paper. Volgens The Guild spelen de investeringen via EFRO een grote rol om de onderzoekskwaliteit te versterken van universiteiten in landen met minder ontwikkelde onderzoekssystemen.
Publicatie The Guild (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Rolf-Dieter Heuer: “Wetenschappers moeten geen politiek bedrijven”
Het is goed dat wetenschappers de politiek en het publiek informeren, maar ze moeten zich niet met de politiek bemoeien. Dat stelt Rolf-Dieter Heuer, voorzitter van de groep van wetenschappelijke hoofdadviseurs van de Europese Commissie. Hij ziet het als taak voor wetenschappers om wetenschap uit te leggen, niet om politieke beslissingen te onderbouwen.
Artikel Science|Business
Digitale partnerschappen gaan technologische soevereiniteit Europa bevorderen
Vijf publiek-private onderzoekspartnerschappen op het gebied van digitale technologieën willen ervoor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van buitenlandse digitale producten. Ook willen ze bevorderen dat ‘Europese waarden’ worden geïntegreerd in producten op gebieden als kunstmatige intelligentie en robotica.
Nieuwsbericht Science|Business
Hoe EU-innovatiekampioenen schok van coronapandemie hebben geabsorbeerd
De coronapandemie stelt mkb-bedrijven voor grote uitdagingen, maar biedt ook kansen. Een rapport van het Joint Research Centre (JRC) onderzoekt hoe de ‘European Innovation Champions’ hiermee omgaan. Het beschrijft vijf paradoxale gedragingen op het gebied van planning, liquiditeit, tijd en snelheid, samenwerking, middelen en technologie. Uit de resultaten distilleert het rapport tien managementbeginselen om elke paradox te beheersen. Het rapport is niet alleen bedoeld voor bedrijfsleiders, maar ook voor beleidsmakers.
Rapport JRC (pdf)
EU en platformbedrijven tegen malafide anti-coronamiddelen en misinformatie
De Europese Commissie (EC) heeft met de grote e-commerce- en mediabedrijven afspraken gemaakt over het tegengaan van de verspreiding van misinformatie over het coronavirus. Een set van rapporten hierover laat zien dat de bedrijven hun taak serieus nemen. Ze moeten wel meer informatie gaan uitwisselen over desinformatie en de verkoop, via hun platformen, van te dure, niet-werkende en/of zelfs gevaarlijke persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het COVID-19-virus.
Nieuwsbulletin EC 06/11/2020 (tweede en derde bericht)
Nieuwsbericht EC
Set van rapport EC
Nieuwsbericht TechCrunch
Carlota Perez: “Digitaal en groen herstel is de ideale combinatie”
Volgens de Brits-Venezolaanse emeritus-hoogleraar Technologie en Sociaal-economische Ontwikkeling Carlota Perez staat de wereld voor een kritische beslissing: kiezen we voor ‘business as usual’ of maken we een sprong naar een duurzame, betere en veiliger toekomst? “We moeten de kracht van de informatierevolutie vormgeven en benutten om het massaproductiemodel te overwinnen en de mensen en de economie in de richting van duurzaamheid te sturen.” Een artikel van Time schetst hoe we over twee jaar terugkijken op het economisch herstel uit de coronacrisis als we nu kiezen voor digitaal en groen.
Artikel Beyond the Tech Revolution
Artikel Time
Vrouwen nog steeds op forse achterstand in startupwereld
Nog steeds is maar een klein deel van de ondernemers in Europa vrouw (15,5%). In de Europese topecosystemen voor startups, zoals Londen en Berlijn, is slechts 18 procent van de oprichters vrouw. Vrouwelijke ceo’s halen 38 procent minder VC-financiering op. Dat constateert het rapport Startup Heatmap Europe – Women Entrepreneurs. Een aantal grote accelerators geeft aan zich meer te gaan inzetten voor hogere percentages vrouwelijke oprichters. (Zie ook: ‘Canada: Start-ups van vrouwen en hoe hun snelle groei te bevorderen’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Nieuwsbericht Startups & Places
Rapport (pdf)
EIT InnoEnergy opent Europees Centrum voor versnelling groene waterstof
EIT InnoEnergy heeft het Europees Centrum voor de versnelling van het gebruik van groene waterstof gelanceerd. Met de steun van Breakthrough Energy (opgericht door Bill Gates e.a.) zal het centrum de sector vooruithelpen die van cruciaal belang is voor de verwezenlijking van de doelstelling van Europa om in 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten.
Nieuwsbericht EIT
EU en Zuid-Amerika breiden onderzoekssamenwerking uit met innovatie
Innovatie wordt de vierde pijler van de onderzoekssamenwerking tussen de EU en Zuid-Amerika, naast mobiliteit, onderzoeksinfrastructuren en gezamenlijke projecten. Dat staat in de gezamenlijke roadmap voor de periode 2021-2023 waarin de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC) hun prioriteiten afspreken. De EU en CELAC streven bijvoorbeeld naar uitwisselingen tussen innovatie-ecosystemen, gezamenlijke innovation scoreboards en betere bescherming van intellectueel eigendom.
Nieuwsbericht EU
Roadmap (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Indiase onderzoeksinstellingen zoeken samenwerkingspartners in EU
Vooraanstaande publieke en private onderzoeksinstellingen in India zijn allianties aan het opbouwen met universiteiten en organisaties voor hoger onderwijs in Europa. Op die manier willen ze de weg effenen voor consortia die Horizon Europe-projecten gaan uitvoeren.
Bericht University World News
Discussie: Innovatie, concurrentievoordeel en de productiviteitspuzzel
Het Britse Bennett Institute for Public Policy organiseerde op 4 november een online debat tussen twee economen: Lord David Sainsbury (University of Cambridge) en professor Bart van Ark (Alliance Manchester Business School). Ze spraken over het probleem van achterblijvende productiviteit in geïndustrialiseerde landen en wat er nodig is om de onderinvestering in innovatie, vaardigheden van werknemers en het organisatievermogen van bedrijven ten goede te laten keren.
Videoverslag (YouTube)
WEF: Industriële clusters zijn nuttig instrument om nul-uitstoot van CO2 te bereiken
In Europe zijn er zo’n 3.000 industriële clusters, groepen van industrieën, zoals cement, staal en chemicaliën, die zich fysiek op dezelfde locatie bevinden. Een rapport van het World Economic Forum laat zien dat het vaak verstandig is om voor de energietransitie deze clusters als een geïntegreerd energiesysteem te zien. Afstemming van maatregelen voor energie-efficiency, elektrificatie, waterstof en CCUS (carbon capture, utilisation and storage) binnen industriële clusters kan grote financiële en milieuvoordelen opleveren.
Artikel WEF
Oproep om genetisch gemodificeerde gewassen toe te staan in EU
De Europese Federatie van Academies van Wetenschappen en Geesteswetenschappen (ALLEA) roept de EU op om de beperkingen op genetisch gemodificeerde gewassen op te heffen. Dat zou Europa helpen om meer productieve, klimaatvriendelijke en veerkrachtige gewassen te ontwikkelen en de EU aansluiting geven op de recente wetenschappelijke ontwikkelingen op dit vakgebied.
Nieuwsbericht ALLEA
Rapport ALLEA (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
VK: Verdeeldheid in regering over deelname aan Horizon Europe
Volgens de gerenommeerde en doorgaans goed geïnformeerde website Politico is de Britse regering verdeeld over deelname aan Horizon Europe. De discussie gaat over de verhouding tussen kosten voor deelname en de opbrengsten voor Britse wetenschappers. Minstens één senior minister in het ‘EU exit strategy committee’ ziet weinig tot geen mogelijkheden om met de EU tot een akkoord te komen dat in het belang van het VK is.
Nieuwsbericht Politico
VK: Innovatie in tijden van COVID-19
Britse bedrijven hebben snel nieuwe technologieën en nieuwe manieren van werken ingevoerd als reactie op disrupties die de coronapandemie heeft veroorzaakt. Een rapport van het Centre for Economic Performance van de London School of Economics and Political Science (CEP) suggereert dat deze golf van innovatie, als ze aanhoudt, de economie van het VK op de lange termijn een impuls kan geven.
Rapport CEP (pdf)