Aanbevelingen voor een vernieuwde European Research Area
Drie maanden geleden presenteerde het European Research Area and Innovation Committee (ERAC) een ‘Opinion on the future of the ERA’. Afgelopen week spraken twee Europese organisaties van universiteiten hun steun uit voor het initiatief, de European Universities Association (EUA) en The Guild. Beide leggen iets verschillende accenten in hun steunverklaringen, maar ze vinden beide dat betere Europese samenwerking en afstemming het Europese onderzoek verder moeten versterken en het maatschappelijk nut ervan kunnen vergroten.
Nieuwsbericht EUA
Publicatie EUA (pdf)
Nieuwsbericht The Guild
Publicatie The Guild (pdf)
EU-ministers: Alleen internationaal samenwerken in r&d als relaties wederkerig zijn
De EU moet internationale partners in haar onderzoeks- en innovatieprogramma verwelkomen, maar alleen als zij voldoen aan de criteria van “wederkerigheid, toegevoegde waarde en respect voor de EU-waarden”, aldus de Europese ministers van wetenschap. Met name de samenwerking met Israël, het VK en Zwitserland staat momenteel ter discussie. Zwitserse onderzoekers maken zich ernstig zorgen.
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2
Artikel Science|Business – 3
Europese Klimaatwet is volgende stap naar klimaatneutraliteit in 2050
De Europese Commissie (EC) heeft vorige week een voorstel gepresenteerd voor een Europese Klimaatwet, als onderdeel van de European Green Deal. De Commissie wil hiermee bereiken dat ze ook klimaatmaatregelen kan afdwingen bij de EU-lidstaten. In de Raad van milieuministers klonk de nodige kritiek op het EC-voorstel, bijvoorbeeld over de aanscherping van de tussentijdse CO2-emissiedoelstelling voor 2030. Dat meldt Vleva. In Nederland tonen VNO-NCW en MKB-Nederland zich positief over de ambitie die het voorstel voor een klimaatwet uitstraalt. “Europees klimaatbeleid kan belangrijke groeimotor worden”, aldus de Nederlandse werkgevers. Volgens EARTO, de European Association of Research and Technology Organisations, moet de EC nu een plan voor klimaatonderzoek en ‑innovatie opstellen. Ook een opiniërend artikel in Science|Business roept hiertoe op. Een beleidsbrief van de denktank European Policy Centre (EPC) pleit ervoor om, nu er een omvattend beleid is om klimaatverandering tegen te gaan, ook beleid moet komen voor klimaatadaptatie, dat wil zeggen het voorbereiden van Europa op de gevolgen van klimaatverandering die sowieso zullen optreden. De European Parliamentary Research Service (EPRS) heeft een overzicht gemaakt van wat denktanks tot nu toe over de European Green Deal hebben gepubliceerd.
Persbericht EC
European Climate Law
Q&A on the European Climate Law
Nieuwsbericht Vleva
Nieuwsbericht VNO-NCW
Nieuwsbericht EARTO
Publicatie EARTO (pdf)
Nieuwsbericht EC
Artikel Science|Business
Nieuwsbericht EPC
Publicatie EPC (pdf)
Briefing EPRS (pdf)
CO2-belasting aan Europese grens lijkt logisch, maar is niet evident
In het voorstel van de Europese Commissie voor een Klimaatwet is het voornemen opgenomen voor de introductie van een CO2-heffing aan de Europese grenzen. Anders zouden producten van buiten de EU, waar bedrijven minder hoeven te doen aan CO2-reductie, goedkoper worden dan de Europese. Professor Jonathan Holslag van de VUB onderschrijft in een artikel het belang hiervan. Artikelen van NRC en de Europese denktank Bruegel wijzen op de nadelen van een CO2-taks aan de grenzen van de EU: er zullen aanzienlijke logistieke, juridische en politieke problemen door ontstaan.
Artikel VUB Today
Artikel NRC
Artikel Bruegel
Europese academies van wetenschappen: Plastic-crisis vereist systeemwijziging
De European Academies of Science Advisory Council (EASAC) waarschuwt dat de huidige pogingen om de plastic-crisis het hoofd te bieden ondoeltreffend en misleidend zijn. Daar is een volledige systeemwijziging voor nodig. Beleidsmakers en het bedrijfsleven zouden tegenstrijdigheden in alle fasen van de levenscyclus moeten aanpakken, van productie tot verwijdering. Eén van de aanbevelingen is het ontwikkelen van meer geavanceerde recycling- en herverwerkingstechnologieën.
Nieuwsbericht EASAC
Rapport EASAC
Strategische onderzoeksagenda voor Quantum Flagship gepresenteerd
De strategische adviesraad van het Quantum Flagship heeft een strategische agenda gepresenteerd voor kwantumonderzoek en -innovatie in Europa. De strategie noemt vier belangrijke velden voor toegepast onderzoek in de quantumtechnologie (communicatie, computergebruik, simulatie en detectie en metrologie). Deze worden gevoed met nieuwe kennis, methodes, instrumenten en processen vanuit een kern van basiswetenschappen en ondersteund door werkzaamheden in engineering en onderwijs en opleiding.
Nieuwsbericht Quantum Flagship Strategic Advisory Board
Nieuwsbericht Europese Commissie
Achtergronddocument
Vanguard Initiatief vraagt om een sterke regionale dimensie industriële strategie EU
Het Vanguard Initiative spreekt in een non-paper zijn steun uit voor de nieuwe, ambitieuze industriële strategie van de Europese Commissie voor de verwezenlijking van de Europese Green Deal. Het vraagt wel om verankering van de regionale dimensie van het industrie- en innovatiebeleid en versterking van de multilevel governance.
Nieuwsbericht Vanguard Initiative
Publicatie (pdf)
Denktank: Streven naar ‘Europese kampioenen’ is foute aanpak in strijd met China
China verstoort de wereldhandel door zijn agressieve industriebeleid. Verschillende Europese landen willen daarom dat Europese Commissie de ‘Europese kampioenen’ helpt ontwikkelen. Zulk beleid is echter “voorbarig en riskant”, meent de denktank Centre for European Reform (CER). “Het is onwaarschijnlijk dat het zou werken zonder kruissubsidiëring.” Dat wil zeggen: lagere prijzen voor niet-EU-klanten en hogere voor klanten binnen de Unie. Het stelt een betere aanpak voor.
Artikel CER
Regulering van blockchain en andere Distributed Ledger Technologies
Blockchain en andere Distributed Ledger Technologies (DLT) zijn als een set van vertrouwenstechnologieën de sleutel voor een vrije stroom van gegevens in elke datagedreven maatschappij. Een studie in opdracht van de Europese Commissie (EC) inventariseert de juridische, governance- en interoperabiliteitsaspecten van de technologieën en bespreekt verschillende scenario’s voor het opbouwen van een wettelijk kader in de EU.
Rapport EC (pdf)
Samenvatting rapport (pdf)
Wetenschappers stellen nieuw regelgevend kader voor om AI veiliger te maken
Wetenschappers van het Imperial College London (ICL) hebben een regelgevingskader ontwikkeld voor de beoordeling van het effect van AI, de zogenaamde Human Impact Assessment for Technology (HIAT). Het idee is gebaseerd op de milieueffectrapportages (MER), die worden gebruikt om milieueffecten te evalueren.
Nieuwsbericht ICL
Nieuwsbericht The Next Web
Wetenschappelijke publicatie (pdf)
Eurobarometer: Burgers steunen beleid voor duurzaamheid en delen van gegevens
Veel Europeanen willen dat hun digitale apparaten gemakkelijker te repareren of te recyclen zijn en zijn bereid hun persoonlijke informatie te delen om openbare diensten te verbeteren. Dat blijkt uit een speciale Eurobarometer-enquête.
Persbericht EC
Uitkomsten Eurobarometer Nederland
VK: Adviezen over duurzame en sociaal evenwichtige groei
In het VK verschenen twee rapporten over duurzame en sociaal evenwichtige groei. Een rapport van de London School of Economics and Political Science (LSE) gaat met name over duurzame groei. Het beveelt onder andere de oprichting aan van een nationale investeringsbank en versterking van het stelsel van groene financiering om in alle regio’s innovatie en investeringen te stimuleren. Een rapport van de OESO gaat dieper in op de manier waarop grote steden in het VK hun productiviteit zouden kunnen vergroten en tegelijkertijd de groeiende sociale ongelijkheid bestrijden.
Nieuwsbericht LSE
Rapport LSE
Rapport OESO