De opvallendste berichten van de afgelopen week
Kabinet lanceert Nationaal Groeifonds
De ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (EZK) hebben de Tweede Kamer een brief gestuurd over de oprichting van het Nationaal Groeifonds. Dit moet publieke investeringen ondersteunen die bijdragen aan het verdienvermogen van Nederland. De bedoeling is dat mensen en organisaties concrete ideeën voor de besteding van het geld aandragen. Een onafhankelijke commissie gaat het kabinet helpen bij de beoordeling van de voorstellen. De Tweede Kamer kan investeringen blokkeren. Voor het fonds is de komende vijf jaar in totaal 20 miljard beschikbaar. . Een artikel van HOP / UToday acht het fonds niet de grote investering waar het Nederlandse onderwijs en onderzoek de laatste jaren om vragen.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kamerbrief Nationaal Groeifonds (pdf)
Kamerbrief instellingsbesluit Commissie Nationaal Groeifonds (pdf)
Nieuwsbericht ScienceGuide
Nieuwsbericht NOS
Artikel HOP / UToday
Wetenschap wijst Europees akkoord over onderzoeksbudget massaal af
In een open brief hebben vooraanstaande wetenschappers en leiders van universiteiten de EU-voorzitters en de staatshoofden en regeringsleiders in Europa opgeroepen om de financiering van de Europese Onderzoeksraad (ERC) in de volgende langetermijnbegroting van de EU veilig te stellen. De bijbehorende petitie is door 16.000 academici ondertekend. De voorziene budgetbeperkingen zouden kunnen leiden tot een exodus van topwetenschappers uit de EU, schetst een artikel van Science|Business, omdat veel excellente projectvoorstellen straks niet kunnen worden gehonoreerd. De universiteitsorganisatie CESAER schreef een brief aan het Europees Parlement, waarin ze er nogmaals op wijst dat de voorziene budgetten voor 2021-2027 voor Horizon Europe als geheel en voor het Erasmus-programma onvoldoende zijn. Het Europees Parlement stemt volgende maand over het budgetakkoord tussen de Europese Raad en de Europese Commissie. Volgens de Duitse minister van Onderzoek Anja Karliczek, die wordt geciteerd in een tweede bericht van Science|Business, zou het voor de voortgang van het Europese onderzoek het beste zijn als het Europees Parlement wel instemt. Anders zou de uitvoering vertraging kunnen oplopen.
Nieuwsbericht Friends of the ERC
Open brief Friends of the ERC (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht BBC
Nieuwsbericht ERC
Nieuwsbericht CESAER
Open brief CESAER (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Zwitserland nog steeds meest innovatieve land van de wereld, Nederland op 5
Zwitserland, Zweden, de VS, het VK en Nederland voeren de Global Innovation Index 2020 aan, de jaarlijkse innovatieranglijst van WIPO, Cornell University en INSEAD. Nederland staat dus nog steeds in de top 5, maar is wel een plaats gezakt. In de top 10 staan voor het eerst twee Aziatische landen: naast Singapore (op 8) is Zuid-Korea op plaats 10 binnengekomen. Duidelijk is dat de top 10 wordt gedomineerd door landen met een hoog inkomen. Het thema van het rapport over de Global Innovation Index 2020 is: wie gaat innovatie financieren?
Nieuwsbericht WIPO
Artikel INSEAD
Rapport WIPO / Cornell University / INSEAD (pdf)