Oproep: Beleidsmakers moeten meer doen voor jonge Europese onderzoekers
Jonge onderzoekers hebben in deze moeilijke tijden steun nodig, bijvoorbeeld om hun onderzoeksprojecten te mogen verlengen. Dat stelt een open brief aan eurocommissaris Mariya Gabriel (Onderzoek en Innovatie) van onder andere Science Europe en de Marie Curie Alumni Association (MCAA). De brief noemt een aantal noodzakelijke maatregelen om projecten van jonge onderzoekers en hun carrièreperspectieven niet verloren te laten gaan.
Nieuwsbericht Research Professional News
Open brief
EUA presenteert aanbevelingen voor vervolg ERA
Nu de EU-lidstaten de contouren van de nieuwe Europese onderzoeksruimte (ERA) hebben vastgesteld, komen de uitwerking en uitvoering in beeld. Voortbouwend op eerdere beleidsstandpunten, presenteert de European Universities Alliance (EUA) hierover een serie beleidsaanbevelingen. Ze pleit onder meer voor aansturing in nauw overleg met de sector, “duurzame” investeringen en zorg voor academische vrijheid en institutionele autonomie. Ook het Young European Research Universities Network (YERUN) heeft aanbevelingen voor de uitvoeringsfase van de ERA geformuleerd.
Rapport EUA
Paper YERUN (pdf)
Reproduceerbaarheid van wetenschappelijke resultaten in EU moet beter
Er zijn, zoals sommigen al dachten, problemen met de reproduceerbaarheid van wetenschappelijke resultaten. Belangrijke oorzaken hebben te maken met beoordelingen van onderzoek, onderzoekscultuur, slecht ontwerp van het onderzoek en de statistiek en biases in het onderzoek. Dat laat een rapport van de Europese Commissie (EC) zien. Het rapport beschrijft ook de beleidsacties die Europa zou moeten ondernemen.
Rapport EC
Politiek akkoord bereikt over spelregels voor structuurfondsen 2021-2027
Het Europees Parlement (EP) en de Europese Raad (Raad) hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over de Verordening gemeenschappelijke bepalingen 2021-2027. Hierin worden de regels vastgelegd voor de 330 miljard euro die de EU in het MFK heeft uitgetrokken voor de regionale, cohesie‑ en sociale fondsen. Voor minder ontwikkelde regio’s geldt straks een maximum medefinancieringspercentage van 85. Voor overgangsregio’s en meer ontwikkelde regio’s zijn de percentages vastgesteld op respectievelijk 60 en 40.
Nieuwsbericht EP
Nieuwsbericht Raad
Nieuwsbericht Neth-ER
Hoofdrol voor onderzoek en innovatie in Actieplan voor Democratie
De Europese Commissie (EC) presenteerde afgelopen week een Actieplan voor Europese Democratie. Dat moet EU-burgers sterker doen staan en voor veerkrachtiger democratieën zorgen. Onderzoek en innovatie moeten een grote rol spelen in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en de formulering van evidence-based beleid. Meer hierover staat in de publicatie ‘EU research and innovation to foster and enhance European democracy’.
Nieuwsbericht EC
Website European Democracy Action Plan
Publicatie EC
Europese Commissie wil innovatiekloof in Europa dichten
Eurocommissaris Mariya Gabriel (Onderzoek en Innovatie) maakt er geen geheim van dat het dichten van de Europese innovatiekloof één van de grote prioriteiten is in haar ambtsperiode. Een artikel van Neth-ER zet uiteen welke maatregelen de Europese Commissie vanaf 2021 wil nemen. Het budget voor widening in Horizon Europe geeft de Commissie hiervoor de ruimte.
Artikel Neth-ER
Europese Investeringsbank steekt 150 miljoen euro in fonds voor AI-bedrijven
De Europese Investeringsbank (EIB-Groep) stelt 150 miljoen euro ter beschikking ter ondersteuning van bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie (AI). Het geld komt naast de steun die de EIB al geeft aan private fondsen die investeren in de AI- en verwante sectoren, zoals blockchain, het Internet of Things en robotica.
Nieuwsbericht EIB
EU-landen gaan samenwerken aan processoren en halfgeleidertechnologieën
Een groep EU-landen, waaronder Nederland, heeft een gezamenlijke verklaring uitgebracht over het stimuleren van de Europese digitale industrie. Ze gaan samenwerken aan versterking van de hele Europese waardeketen voor elektronica en embedded systems, van het wetenschappelijke onderzoek tot toepassing in een zo breed mogelijke waaier van sectoren.
Nieuwsbericht EC
Gemeenschappelijke Verklaring (pdf)
EU legt laatste hand aan plannen voor pan-Europees cyberbeveiligingscentrum
De EU legt de laatste hand aan de plannen voor het European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Centre. Er wordt nog gesproken over de bijdragen van de lidstaten, stemrecht, de vestigingsplaats en vooral over de meerwaarde die het centrum zou moeten bieden.
Nieuwsbericht Science|Business
Technologie voor de publieke sector: kansen, mogelijkheden en randvoorwaarden
Het special report ‘Public Sector Technology’ van The Times-bijlage Raconteur onderzoekt wat de recente ontwikkelingen rond ‘test and trace’ overheden kunnen leren, hoe technologie kan helpen bij het bestrijden van fraude met overheidsgeld, hoe open data kunnen helpen bij het opbouwen van vertrouwen en aanbestedingen kunnen hervormen, en meer.
Rapport Raconteur
Denktanks over gevolgen en aanpak coronacrisis
In de media wordt veel geschreven over wat de politiek, de wetenschap en burgers vinden over de coronapandemie, de gevolgen ervan voor de economie en de maatschappij en de aanpak om uit de crisis te komen. Een rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) biedt links naar recente commentaren, studies en rapporten van belangrijke internationale denktanks over deze onderwerpen. Met veel aandacht voor wetenschap, technologie en innovatie.
Rapport EPRS (pdf)
Positieve reacties uit wetenschap op farmastrategie Europese Commissie
Vorige week maakten we melding van de nieuwe farmastrategie van de Europese Commissie. Als deze slaagt, “zullen de Europeanen nieuwe, betere en goedkopere geneesmiddelen krijgen”, stelt een artikel van Politico, waarvoor verschillende Europese wetenschappers werden geïnterviewd.
Artikel Politico
Farmastrategie EC
AI is klaar voor toepassing in gezondheidssector, sector nog niet voor AI
AI-technologie is volwassen genoeg om in de gezondheidssector op grote schaal te worden toegepast voor het stroomlijnen van operationele processen. Voor een echte start is evenwel behoefte aan een veel grotere beschikbaarheid en interoperabiliteit van gezondheidsgegevens en aan aanzienlijke inspanningen voor bijscholing van het personeel. Dat concludeert een rapport van AI Watch in een technisch rapport voor het Joint Research Centre (JRC).
Nieuwsbericht AI Watch
Rapport (pdf)
Digitale technologie van vitaal belang voor transitie naar klimaatneutraliteit
Volgens een rapport van de Royal Society dienen digitale technologieën, hoewel “slechts een deel van de oplossing”, “absoluut centraal te staan in de klimaatneutrale toekomst die we moeten opbouwen”. In een video legt Seán Ó hÉigeartaigh, directeur AI: Futures and Responsibility Programme van de Universiteit van Cambridge, uit hoe dat zit voor kunstmatige intelligentie (AI). “Op gebieden als energie en infrastructuur wordt AI gebruikt om de kosten te verlagen en de voorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen te vergroten.”
Nieuwsbericht Royal Society
Rapport Royal Society (pdf)
Podcast Peeoui Media
Duitsland: Regering verhoogt budget voor AI-strategie met 2 miljard euro
De Duitse federale regering heeft een geactualiseerde Kunstmatige Intelligentiestrategie goedgekeurd. Tegen 2025 zullen de federale investeringen in AI worden verhoogd van 3 tot 5 miljard euro. Een artikel van News ABC legt uit waarom deze extra investering belangrijk is: op het gebied van digitalisering en AI is Duitsland internationaal gezien maar een middelmatig land.
Nieuwsbericht Duitse overheid (D)
Duitse AI-strategie (D)
Nieuwsbericht Telecompaper
Artikel The News ABC
Duitsland: Groot technologieprogramma voor gezondheid en zorg
De Duitse federale regering heeft ook een nieuw onderzoeksprogramma’s bekendgemaakt over interactieve technologieën voor gezondheid, zorg en verbetering van de levenskwaliteit. Voor dit programma is de komende vier jaar 350 miljoen euro beschikbaar.
Nieuwsbericht Duitse overheid (D)
Rapport Duitse overheid (D)
Spanje: Minister presenteert hoogste r&d-budget ooit
De Spaanse minister van Wetenschap en Innovatie, Pedro Duque, heeft in het Spaanse parlement de algemene lijnen gepresenteerd van de begroting van zijn departement voor 2021. In absolute termen gaat het om de grootste investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie ooit. Duque wil van Spanje een van de meest geavanceerde landen van de regio maken.
Nieuwsbericht Science|Business
VK: Einde deelname aan Horizon Europe en Erasmus+ in zicht
Bij de sluiting van de kopij voor deze nieuwsbrief was er nog steeds geen akkoord bereikt tussen de EU en het VK over een handelsverdrag na 31 december a.s. Als de situatie niet verandert, betekent dit ook het formele einde van de deelname van het VK aan Horizon Europe en Erasmus+. Het Britse Hogerhuis onderstreepte begin december, in een brief aan de regering, nog het grote belang om wél hieraan deel te nemen. Volgens een artikel van Science Magazine dreigt de brexit voor Britse wetenschappers op een nachtmerrie uit te lopen.
Persbericht Britse Parlement
Brief Hogerhuis (pdf)
Artikel Science Magazine
VK: Landelijke richtsnoeren nodig voor algoritmische besluitvorming lokale overheden
Hoe dringen we het gevaar van bias terug bij het gebruik van algoritmische besluitvorming? Het Britse Centre for Data Ethics and Innovation (CDEI) onderzocht dit voor vier sectoren: financiële dienstverlening, lokale overheden, politie en personeelswerving. Voor lagere overheden stelt CDEI voor om nationale richtlijnen op te stellen. Nu bedenken steden allemaal voor zich wat de beste oplossing is, wat niet efficiënt is en tot rechtsongelijkheid kan leiden.
Nieuwsbericht CDEI
Rapport CDEI (pdf)
Nieuwsbericht City Today
Europese Commissie presenteert nieuwe trans-Atlantische agenda
De Europese Commissie (EC) en de Hoge Vertegenwoordiger (HV) hebben een voorstel gepresenteerd voor een nieuwe, toekomstgerichte trans-Atlantische agenda. Hiermee willen ze, na de verkiezingswinst van Joe Biden en Kamala Harris, de relaties met de VS herstellen op het gebied van technologie, handel, klimaatverandering en volksgezondheid. Een rapport van de European Parliamentary Research Service (EPRS) geeft een overzicht van artikelen en rapporten van internationale denktanks over het herstel van de transatlantische betrekkingen. Dat zijn er tientallen. Volgens een artikel van Politico zou de eerste stap in dit herstel moeten zijn: het sluiten van een deal over dataprivacy. Een artikel op het Lawfare-blog pleit voor een bredere, gezamenlijke agenda gericht op het bevorderen van een internationale democratische orde voor de digitale wereld.
Persbericht EC
Publicatie EC (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Rapport EPRS (pdf)
Artikel Politico
Artikel Lawfare Blog