Fikse kortingen op Horizon Europe en Erasmus+ dreigen
De onderhandelingen over de Europese begroting dreigen uit te monden in een fikse korting op Horizon Europe en Erasmus+, constateert Neth-ER. Er ligt nu een voorstel op tafel van het Fins voorzitterschap om te bezuinigen op de totale Europese begroting. Dat eisen bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Ter compensatie voor andere landen zou landbouw dan een groter aandeel in de begroting krijgen. Dit beide zal zeker ten koste gaan van onderzoek en de uitwisseling van studenten en onderzoekers, aldus Neth-ER. Een bemiddelingscomité heeft tot 18 november de tijd gekregen om een akkoord te vinden over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader. De nieuwe Europees commissaris voor Innovatie en Jeugd, Mariya Gabriel, kan meteen aan de bak om zoveel mogelijk van het budget te redden, aldus een artikel van Science|Business. Opvallend genoeg discussiëren ministers van de Eurogroep vandaag (donderdag 7 november) over extra investeringen in onderzoek en innovatie. Volgens een ‘technical note’ van de Europese Commissie (EC) is dit dé manier om de productiviteit en het concurrentievermogen van Europa te verhogen. Een rapport van het Strategic Forum for Important Projects of Common European Interest (IPCEI) noemt zes sectoren waarop het onderzoeks- en innovatiebeleid van de EU zich zou moeten richten om het meeste resultaat te boeken.
Nieuwsbericht Neth-ER
Artikel Science|Business
Technical Note EC (pdf)
Nieuwsbericht EC
Rapport Strategic Forum
Hoe universiteiten onderzoek anders gaan beoordelen in transitie naar ‘open access’
De omschakeling naar ‘open access’ noopt universiteiten om hun systeem van onderzoekbeoordeling aan te passen. De European University Association (EUA) heeft een rapport gemaakt over de manier waarop de Europese universiteiten dit aanpakken. Dat blijkt een ingewikkeld proces, waarvoor veel afstemming nodig is binnen en tussen universiteiten. In een artikel van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde legt voormalig NWO-voorzitter Jos Engelen nog een keer het belang van ‘open access’ uit en welke gevolgen dit heeft voor onderzoekers en onderzoeksinstellingen. Een artikel van Science|Business vertelt meer over de kosten van het publiceren van wetenschappelijk onderzoek. De European Molecular Biology Organisation heeft cijfers daarover openbaar gemaakt. Duidelijk wordt dat de transitie naar ‘open access’ niet veel kosten zal besparen.
Rapport EUA (pdf)
Artikel Tijdschrift voor Natuurkunde (pdf)
Artikel Science|Business
CESAER: Pleidooien voor inclusief hoger onderwijs en Europese Universiteiten
CESAER, de Europese de koepelorganisatie van technische universiteiten, heeft twee publicaties uitgebracht. De eerste is een oproep voor meer gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit in het hoger onderwijs als geheel. De tweede is een ‘position paper’, waarin de organisatie onder andere pleit voor meer budget voor het Europese Universiteiten-initiatief.
Nieuwsbericht CESAER – 1
Publicatie CESAER – 1(pdf)
Nieuwsbericht CESAER – 2
Publicatie CESAER– 2 (pdf)
RISE Group: Laatste reflecties op het Europese onderzoeks‑ en innovatiebeleid
Traditionele onderzoeksuniversiteiten zouden zich meer moeten manifesteren als innoverende, ondernemende instellingen. Dit is een van de aanbevelingen van de Research, Innovation and Science Policy Experts Group (RISE), die eurocommissaris Carlos Moedas in 2014 in het leven riep om hem te voorzien van advies over het onderzoeks- en innovatiebeleid. Nu de termijn van Moedas ten einde loopt, wordt ook RISE opgeheven. Dit advies geeft 7 laatste reflecties op het beleid.
Nieuwsbericht Neth-ER
Rapport RISE Group(pdf)
Onderzoeksintegriteit gedijt het beste in open en communicatieve omgeving
De beste manier om onderzoeksintegriteit te bevorderen, is het opzetten van ecosystemen waarin onderzoekers, financieringsinstellingen en onderzoeksmanagers samen nadenken en praten over een verantwoorde uitvoering van het onderzoek. Dat komt naar voren uit het eindverslag van de Mutual Learning Exercise (MLE) on Research Integrity, waarin ervaringen en ‘best practices’ uit de 12 Europese landen op een rij zijn gezet.
Eindrapport DG RTD
Hoe de EU de sprong van lab naar radicale, ontwrichtende innovatie kan stimuleren
Twee jaar geleden werd de European Innovation Council (EIC) opgericht om meer steun te geven aan de ontwikkeling van grote, radicale innovaties. Dat gaat nu gebeuren met de instrumenten EIC Accelerator en EIC Pathfinder. Op een bijeenkomst in Brussel werd gedebatteerd over hoe laatstgenoemde programma optimaal kan functioneren. Dat leverde zes ideeën op over het bepalen of ontdekkingen potentieel ontwrichtend zijn en hoe je ze verder kunt helpen naar de markt.
Conclusies bijeenkomst (pdf)
Hoe de EU haar programma voor regionale innovatie kan verbeteren
In het regionale beleid van de EU speelt het programma Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation (RIS3 of S3) een grote rol. Tot nu toe slaagt dit programma er evenwel niet on om de grote economische verschillen tussen Europese regio’s te verkleinen. Een artikel van de Regional Studies Association (RSA) doet vijf aanbevelingen om hierin verbetering te brengen.
Artikel RSA
Bijten digitale regulering en digitale innovatie elkaar?
Ten opzichte van de VS en China heeft de Europese Unie het afgelopen decennium veel regels voor de digitale markt opgesteld. Denk aan de GDPR (AVG). Een artikel van EurActiv vraagt zich af of die regels de reden zijn dat digitale innovatie in ons werelddeel achterblijft. Het antwoord daarop geven, is nog niet zo makkelijk. Bovendien zijn die regels niet voor niets ingevoerd.
Artikel EurActiv
Een nieuwe kijk op de toekomst van werk in de EU
De toekomst van werk komt geregeld aan bod in deze e-mail alert, vooral waar het gaat om de (mogelijke) gevolgen van de economische en technologische veranderingen die gaande zijn en de beleidsreacties hierop van de EU. De European Parliamentary Research Service (EPRS) heeft een overzicht gemaakt van alle beleidsonderwerpen die in dit verband relevant zijn.
Rapport EPRS (pdf)
Europese octrooien helpen mkb bij commercialiseren veelbelovende uitvindingen
Het Europese mkb maakt doeltreffend gebruik van Europese octrooien om hun belangrijkste uitvindingen te beschermen. Twee derde lukt het op die manier ook om een product of proces succesvol te commercialiseren. Dat laat een studie van het Europese Octrooibureau (EPO) zien.
Nieuwsbericht EPO
Rapport EPO (pdf)
Het wegnemen van de maatschappelijke weerstand tegen automatisering
Tijdens de eerste Industriële Revolutie versnelde mechanisering de economische groei en de welvaart op de lange termijn. Het werd echter hevig tegengewerkt door werknemers die niet deelden in de kortetermijnwinst. Volgens een artikel op de website Vox.eu spelen soortgelijke krachten vandaag de dag ook als het gaat om automatisering. Het artikel doet aanbevelingen hoe overheden en bedrijven hiermee zouden kunnen omgaan.
Artikel Vox.eu
EESC roept op tot nieuwe initiatieven blauwe bio-economie
Visserij, aquacultuur en algenteelt kunnen de duurzame aquatische voedselproductie in de EU verhogen, de voedselzekerheid bevorderen en economische groei en duurzame werkgelegenheid creëren. Het potentieel van de blauwe bio-economie wordt in de EU echter nog niet benut, meent het European Economic and Social Committee (EESC) Het beveelt aan om pan-Europese proefprojecten op te zetten en op basis van de resultaten vervolgstappen te zetten, waarbij zowel lokale belanghebbenden als de wetenschappelijke gemeenschap worden betrokken.
Nieuwsbericht EESC
Opiniestuk EESC
Juncker Plan heeft grote invloed gehad op de werkgelegenheid en groei in EU
Het Investeringsplan voor Europa, het zogenoemde Juncker Plan, speelt een grote rol bij het stimuleren van de werkgelegenheid en de groei in de EU. Tegen 2022 zal het plan het bbp van de EU met 1,8% hebben doen toenemen en 1,7 miljoen extra banen hebben opgeleverd. Dat laten berekeningen van het Joint Research Centre (JRC) en de Europese Investeringsbank (EIB) zien.
Nieuwsbericht EIB
Rapport JRC/ EIB (pdf)
Factsheet EC
Vennootschapsbelasting in de digitale economie
Als gevolg van de globalisering, de digitalisering en het toenemende gewicht van immateriële goederen in de transacties en balansen van bedrijven, is de vennootschapsbelasting eigenlijk geen efficiënt belastingsysteem meer. De denktank Centre for European Policy Studies (CEPS) bespreekt in een rapport verschillende benaderingen voor een nieuw systeem.
Aankondiging CEPS
Rapport CEPS (pdf)
Duitsland: Overzicht kennis- en innovatiebeleid
De Nederlandse Innovatie Attaché in Duitsland heeft een factsheet gemaakt over het Duitse innovatiebeleid zoals verwoord in de Hightechstrategie 2025. Onlangs introduceerde de Duitse regering nog een fiscaal innovatie-instrument dat is gebaseerd op onze WBSO. De factsheet bevat verder nieuw cijfermateriaal over r&d-activiteiten in Duitsland.
Factsheet Kennis en Innovatiebeleid Duitsland (pdf)
Duitsland: Commissie presenteert ethische aanbevelingen voor gebruik AI
In Duitsland heeft de Daten Ethik Kommission (DEK) een rapport gepresenteerd over het “respectvol gebruiken” van kunstmatige intelligentie. Het geeft ethische richtsnoeren en doet aanbevelingen voor maatregelen gericht op de bescherming van het individu, het behoud van de sociale samenhang en het bevorderen van de welvaart. Volgens een artikel van Fortune is het rapport een voorbode van hoe de EU als geheel AI gaat reguleren.
Nieuwsbericht Universiteit van Keulen
Rapport DEK (D; pdf)
Samenvatting Rapport (E; pdf)
Aanbevelingen DEK (E; pdf)
Artikel Fortune
Duitsland en Frankrijk willen Europese concurrent voor Amerikaanse cloud-bedrijven
Duitsland en Frankrijk gaan samen een onafhankelijke cloudinfrastructuur opbouwen om de dominantie van Amerikaanse technologiegiganten te doorbreken. De regeringen van de twee landen hebben er steeds meer moeite dat Europese bedrijven de controle over hun gegevens overdragen aan niet-Europese bedrijven als Alphabet, Microsoft en Amazon.
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Nederlandse Innovatie Attaché in Duitsland