Extra geld voor bètatechnische opleidingen
Het kabinet gaat 41 miljoen euro extra investeren in bètatechnische opleidingen in het hoger onderwijs en het mbo, blijkt uit de Voorjaarsnota. Op deze manier poogt het ministerie van OCW de totale herverdeling van de bekostiging, zoals voorgesteld door de Commissie Van Rijn, te verzachten. Alle pijn wegnemen doet de 41 miljoen euro niet. Met name universiteiten met nauwelijks bètatechnische opleidingen, zoals die van Maastricht, schieten er weinig mee op. In een artikel van HOP / Ad Valvas legt ROA-onderzoeker Didier Fouarge uit waarom extra geld voor bètatechniek de mismatch tussen vraag en aanbod van bètatechnici niet zomaar zal oplossen. Het SSH-beraad (geesteswetenschappen, maatschappij en gedrag, rechtsgeleerdheid, economie) wijst erop dat niet alleen het bètatechnische onderwijs, maar ook het SSH-veld, dringend behoefte heeft aan meer geld. (Zie ook ‘LERU and EASSH willen ruimte voor sociale en menswetenschappen’ onder Nieuws en achtergronden uit Europa).
Nieuwsbericht ScienceGuide
Nieuwsbericht HOP / Cursor
Voorjaarsnota 2019 (pdf)
Artikel HOP / Ad Valvas
Reactie SSH-beraad (pdf)
Goede wetenschappelijke samenwerking met China blijft van belang voor ons land
In de ‘Beleidsnota Nederland-China: een nieuwe balans’ sprak het kabinet drie weken geleden zijn zorg uit over het weglekken van strategisch belangrijke kennis vanuit Nederland naar China. Afgelopen maandag organiseerden Instituut Clingendael en het Leiden Asia Centre (LAC) een publieke debatbijeenkomst over deze strategie. Op YouTube staat een livestream. Een artikel van het NRC vraagt zich af: Zijn Nederlandse universiteiten te goedgelovig? Het constateert dat academische vrijheid hier boven screening van studenten gaat. In een column in dezelfde krant gaat Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, tegen deze gedachtegang in. Ze pleit voor het versterken van de vertrouwensband tussen Nederlandse en Chinese studenten en wetenschappers, als basis voor een gezonde, realistische relatie met China. (Zie ook: ‘VS: Tweepartijenvoorstel om academische spionage tegen te gaan’, onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Livestream Clingendael / LAC
Project China Relations Clingendael
Artikel NRC (registratie verplicht)
Opiniebijdrage NRC (registratie verplicht)
Beleidsnota Nederland-China: een nieuwe balans (pdf)
Hogescholen gaan samen praktijkgericht onderzoek zichtbaarder maken
Tien hogescholen starten, in samenwerking met de Vereniging Hogescholen, SIA en SURF, een project om de resultaten van praktijkgericht onderzoek beter zichtbaar te maken. Hierdoor zouden de uitkomsten van het onderzoek meer mensen en organisaties moeten bereiken die daar baat bij hebben.
Nieuwsbericht Vereniging Hogescholen
Onderzoek hogescholen langs de ethische meetlat
“Een volgende stap in de volwassenwording van praktijkgericht onderzoek.” Zo noemt Marca Wolfensberger (Hanzehogeschool) de opkomst van de ethische adviescommissies in het hbo. Er blijken nog wel grote verschillen te bestaan in voortgang en aanpak.
Artikel ScienceGuide
Arbeidsmarktverschillen hbo en wo zijn niet zo groot
Als het gaat om de aansluiting op de arbeidsmarkt is het verschil tussen hogescholen en universiteiten minder groot dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Afgestudeerden van zowel het wo als het hbo blijken relatief makkelijk een baan te kunnen vinden buiten het beroepssegment waarop ze zijn afgestudeerd.
Nieuwsbericht HOP / Ad Valvas
Artikel Th&ma Hoger Onderwijs (registratie verplicht)
Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen
Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen vanaf 1 januari een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. De huidige fiscale scholingsaftrek wordt vervangen door het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Daarmee kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van 1.000 tot 2.000 euro per persoon. Digitalisering en globalisering zijn voor het kabinet belangrijke aanleidingen om op deze manier te investeren in Leven Lang Ontwikkelen.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kamerbrief (pdf)
Techsector teleurgesteld in Voorjaarsnota
Het is ronduit teleurstellend dat het kabinet geen extra geld vrijmaakt voor innovatie. Dat schrijft FME in een reactie op de Voorjaarsnota (die enkele berichten hiervoor ook al aan de orde kwam). De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie wijst er op dat, gelet op de internationale ontwikkelingen, de Nederlandse concurrentiekracht “zeer hoog” op de agenda moet staan.
Nieuwsbericht FME
Nieuwsbericht De Telegraaf
Trends in Nederland 2019
Wat in 1924 begon als een onmisbaar naslagwerk, het Statistisch Zakboek, is inmiddels uitgegroeid tot de informatieve webpublicatie ‘Trends in Nederland’. De editie over 2019 bevat een bloemlezing van belangrijke CBS-cijfers en biedt een goed beeld van de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in ons land.
Publicatie CBS
Groei aantal robots vertraagt, risico voor productiviteitsgroei
In de industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er naar verwachting circa 12.000 industriële robots. Verontrustend is dat het groeitempo afneemt, aldus een artikel van het ING Economisch Bureau. Juist een versnelling en betere toepassing van de robotisering is met het oog op de noodzakelijke toekomstige productiviteitsgroei en economische groei echter een must
Artikel ING Economisch Bureau
Innovatieleiders aan het woord over hun werk
Dutch IT-channel en Executive People hebben een special uitgegeven van hun magazine ‘The Future of Business Technology’ met als hoofdonderwerp ‘Leaders of Innovation’. Aan het woord komen onder andere Arnoud Klerkx (cdo Kramp Groep), Teun van der Vorm (cio ANWB), Gregor Abbas (manager CIO Office) en Max Kranendijk (innovatiemanager Vodafone). Zij praten over robotisering, de inzet van datascientists, de rol van de mens bij innovatie en nog veel meer. Ook vraagstukken rondom ethiek en accountability komen in de special aan de orde.
Special The Future of Business Technology (online)
Kabinet investeert 65 miljoen euro in beleid voor start‑ en scale-ups
Het kabinet gaat de komende vier jaar 65 miljoen euro investeren in het Nederlandse start- en scale-upbeleid. Dit geld is met name bedoeld om knelpunten aan te pakken die start‑ en scale-ups ervaren rondom het verwerven van personeel en financiering. Om de verdere ambities rond start‑ en scale-ups waar te maken, ziet het kabinet een taak weggelegd voor StartupDelta. Constantijn van Oranje is bereid om zich ook na medio 2019 als ambassadeur hiervoor te blijven inzetten. Het programma krijgt wel een nieuwe naam: TechLeap.NL.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kamerbrief (pdf)
Grote ondernemingen investeren nog weinig in scale-ups
Het aantal investeringen van Corporate Venture Capital-fondsen in Nederland is de afgelopen 5 jaar verdubbeld. Desondanks ligt het aandeel scale-up-investeringen van corporates in ons land lager dan in de rest van Europa, de VS en Azië. Ook wordt er minder geïnvesteerd per deal, constateert een onderzoek van Deloitte en StartupDelta. De onderzoekers pleiten ervoor dat Nederlandse bedrijven hun Corporate Venture Capital-initiatieven opvoeren.
Nieuwsbericht StartupDelta
Rapport Deloitte / StartupDelta (pdf)
GES2019: Naar een digitale duurzame toekomst
Op 4 en 5 juni vond in Den Haag de Global Entrepreneurship Summit 2019 plaats. Tijdens de top, georganiseerd door de VS en Nederland samen, kwamen zo’n 2.000 ondernemers, investeerders, beleidsmakers en andere deelnemers uit de hele wereld bij elkaar om te praten over een inclusieve, bereikbare en veilige digitale revolutie voor een duurzame wereld. Ook werden veel zakelijke contacten gelegd en aangehaald.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Meer informatie GES2019
Achtste Dutch Technology Week trekt 42.000 geïnteresseerden
Van 20 tot en met 25 mei vond de 8e Dutch Technology Week plaats. Het was een geslaagde week, met meer events en meer locaties in Nederland dan ooit. Zo’n 300 samenwerkende bedrijven hebben één week lang ruim 42.000 liefhebbers van technologie verrast en vermaakt.
Nieuwsbericht Techniekpact
Verslaglegging Brainport Network
Rabobank sluit zich aan bij X!Delft
De TU Delft en Rabobank gaan samen baanbrekende innovaties onderzoeken op het gebied van smart cities, health en AgriFood. Rabobank heeft zich hiervoor aangesloten bij X!Delft, het nieuwe samenwerkingsprogramma van de TU Delft en grote bedrijven, dat wordt ondersteund door Roland Berger.
Nieuwsbericht TU Delft
Op weg naar de Metropoolregio van de Toekomst
De Amsterdam Economic Board (AEB) heeft een nieuw kennisportaal geopend: Insights. Hiermee wil ze kennis en inzichten delen over de route naar een slimme, groene en gezonde Metropool van de Toekomst. De AEB is ook gestart met een groot it-wervingsinitiatief, TechConnect. Dit moet 50.000 mensen uit ondervertegenwoordigde groepen naar techbanen leiden.
Nieuwsbericht Amsterdam Economic Board
Website Insights
Nieuwsbericht Computable
Website TechConnect