Is grensverleggend onderzoek een goede investering?
Van gezond leven tot duurzame steden, van voedselzekerheid tot sociale gelijkheid, grensverleggend onderzoek heeft het potentieel om paradigma’s te veranderen, met potentieel grote positieve gevolgen voor economie, maatschappij en beleid. Maar niet iedereen is daar even zeker van. Critici menen bijvoorbeeld dat meer controle nodig is over het onderzoeksproces om ethische bezwaren en nadelen te voorkomen. Drie artikelen van EurActiv gaan hier dieper op in.
Artikelen EurActiv
Obstakels voor meer internationale samenwerking in r&d
Wereldwijde samenwerking op het gebied van r&d is belangrijker dan ooit. Onderzoekers willen het ook graag. Maar gebrek aan fondsen en juridische kwesties rond contract‑ en subsidievoorwaarden vormen een belemmering. Dat laat een onderzoek van Science|Business zien onder 250 mensen van universiteiten, publieke instellingen en onderzoeksorganisaties uit de hele wereld. Een ander artikel van Science|Business constateert dat er ook weerstand tegen internationalisering van r&d in Europa is: onderzoekers en beleidsmakers uit Centraal‑ en Oost-Europa willen dat eerst de innovatiekloof wordt gedicht voordat de EU kiest voor verdere internationalisering.
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2
Resultaten van consultatie over implementatie Horizon Europe gepresenteerd
De Europese Commissie (EC) heeft een rapport gepubliceerd over de resultaten van een consultatie over de implementatiestrategie van Horizon Europe. Er is breed gepleit voor vereenvoudiging van de regels en betere communicatie met, en feedback aan aanvragers en begunstigden. Veel partijen die een reactie hebben ingediend zijn benieuwd naar de uitwerking van het missiegedreven karakter van Horizon Europe.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
‘Onderzoek’ toch in titel eurocommissaris
Na weken van intensief lobbyen heeft de nieuwe commissievoorzitter Ursula von der Leyen toegegeven aan de druk en op het laatste moment ‘onderzoek’ toegevoegd aan de functietitel van eurocommissaris Maryia Gabriel. Zij wordt bevoegd voor ‘Onderzoek, Innovatie, Onderwijs, Cultuur en Jeugd’.
Nieuwsbericht Science|Business
Grote programma’s nodig voor bij‑ en nascholing hightech-vaardigheden
Overheden, werkgevers en werknemers moeten partnerschappen opzetten voor re-skilling en up-skilling. Alleen op die manier kunnen werknemers gelijke tred houden met de snel veranderende vaardigheidseisen als gevolg van de toenemende automatisering. En alleen op die manier kunnen bedrijven hun concurrentiekracht in stand houden. Dat stelt het rapport ‘High-tech skills; Scaling up best practices and re-focusing funding programmes and incentives’ van de Europese Commissie. Het pleit voor ruime opleidingsbudgetten.
Rapport EC
Nederlandse mkb-beleid doet het goed op innovatie
Het Nederlandse mkb-beleid geeft veel aandacht aan innovatie en digitalisering, zo blijkt uit de jaarlijkse SME Performance Review van de Europese Commissie (EC). Dat legt dit jaar de focus op onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Naar aanleiding van de resultaten heeft de Commissie aanbevelingen opgesteld om innovatie en r&d in het mkb te bevorderen. Deelname van het mkb in innovatiegerichte aanbestedingstrajecten loopt achter ten opzichte van het Europese gemiddelde. De overheid zou meer kunnen doen om de deelname van het mkb te stimuleren.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Aanbevelingen NL
Commissie Von der Leyen geeft prioriteit aan klimaat
“De EU gaat de internationale strijd tegen klimaatverandering leiden.” Dat zei de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in haar inauguratietoespraak tot het Europees Parlement. “De European Green Deal is onze nieuwe groeistrategie. Die zal ons helpen de emissies te verminderen en tegelijkertijd banen te creëren.” Volgens Von der Leyen zijn voor de nieuwe strategie “enorme investeringen nodig in innovatie, onderzoek, infrastructuur, huisvesting en opleiding van mensen. Er zullen publieke en private investeringen nodig zijn - zowel op Europees als op nationaal niveau.” Het eindejaarnummer van Intereconomics onderschrijft het belang van een European Green Deal: “Klimaatbescherming en een duurzame-energietransitie bieden economische kansen en milieuvoordelen voor Europa en de rest van de wereld.”
Nieuwsbericht The Guardian
Toespraak Von der Leyen
Intereconomics # november – december 2019
Maak kennis met de nieuwe Europese Commissie
Zo kan de EU de energie-intensieve industrie helpen klimaatneutraal te worden
De Europese Commissie heeft de aanbevelingen gepresenteerd van een groep van deskundigen over de wijze waarop de energie-intensieve industrieën in de EU kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van de EU-brede doelstellingen voor een circulaire en klimaatneutrale economie in 2050.
Nieuwsbericht EC
Rapport (pdf)
Factsheet (pdf)
Het versnellen van de groei van techstart-ups
42 procent van de start-ups faalt door het ontbreken van een marktbehoefte. Het ‘special report Accelerating Tech Startups’, gepubliceerd in The Times, laat zien dat ‘accelerators’ nog veel sterker moeten stimuleren dat start-ups producten ontwikkelen die goed aansluiten op behoeften in de markt (“product-market fit”) en hun marketing veel beter aanpakken. Ook op andere terreinen kan de ondersteuning verbeteren.
Rapport Raconteur
Initiatief voor Europese cluster-’accelerator’
Accelerators voor start-ups en het ontwikkelen van innovatie-ecosystemen zijn bekende verschijnselen in innovatieland. Voor het eerst worden beide benaderingen gecombineerd. Op een bijeenkomst in Frankfurt, van 14 tot 17 oktober jl, werd Europa’s nieuwe clusterversnellerprogramma TheCAP gepresenteerd. TheCap liet deelnemers uit elf Europese landen kennismaken met praktische instrumenten en methoden om hun cluster naar een hoger niveau te tillen. Het initiatief past binnen een brede Europese beweging die innovatieclusters wil bevorderen: de ‘Cluster of Change Movement.’
Nieuwsbericht Climate KIC
Website Cluster of Change Movement
EIB ziet volop aanleiding voor investeringen in de economie
De Europese Investeringsbank (EIB) heeft haar jaarlijkse rapportage over investeringen en de financiering van investeringen in de EU uitgebracht. Het rapport ziet verschillende redenen voor overheden om de economie niet aan haar lot over te laten. Het rapport levert input voor beleidsdiscussies over de noodzaak van overheidsmaatregelen en over de soorten maatregelen die het grootste effect kunnen hebben.
Nieuwsbericht EIB
Rapport EIB (pdf)
Video EIB
Onderhandelingen Digital Europe Programme in eindfase
In het kader van de volgende langetermijnbegroting (MFK 2021-2027) heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een Digital Europe Programma (DEP). Hiermee wil ze de digitale transformatie van Europa stimuleren. Het voorziene budget is 9,1 miljard euro. Op een bijeenkomst van de Club of Associated Research Organisations (CLORA) gaf Yves Paindaveine, hoofd van de sector Digitising European Industry van de Europese Commissie, een uitleg over de stand van zaken van het programma. Het Europees Parlement (EP) publiceerde een ‘spoorboekje’ voor de afronding van het programma.
Presentatie Paindaveine – EC (pdf)
Publicatie EP
Weg open voor bouw van supercomputers in Europa
De European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) heeft ‘hosting agreements’ gesloten met acht locaties waar de eerste supercomputers van Europa zullen worden gevestigd. Het gaat om organisaties uit Spanje, Italië, Finland, Bulgarije, Tsjechië, Luxemburg, Portugal en Slovenië. Het proces van aanbesteding is inmiddels gestart.
Nieuwsbericht EC
Eerste Call for Tender
Nog geen oplossing voor ePrivacy- regulering
Ooit was het de bedoeling om tegelijk met de General Data Protection Regulation (GDPR / AVG) ook regels in te voeren voor ePrivacy. Voorstellen daartoe zitten echter muurvast in de Raad van de EU, bleek deze week opnieuw in een bijeenkomst van Europese ministers van telecommunicatie. Om het proces vlot te trekken, heeft de Europese branche-organisatie van technologiebedrijven, Digital Europe, een studie laten doen naar mogelijke uitwegen die in lijn zijn met de GDPR.
Nieuwsbericht Vleva
Nieuwsbericht Digital Europe
Rapport Digital Europe (pdf)
Recordbudget voor Europees Ruimtevaartagentschap
Het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft voor de komende vijf jaar een onverwacht hoog budget van 14,4 miljard euro veiliggesteld, het hoogste budget ooit. Daarmee gaat het een breed pakket van programma’s uitvoeren, variërend van raketten tot asteroïde-afwerende systemen en van aardobservatie tot een nieuw ruimtestation dat om de maan gaat draaien. Nederland investeert 283,5 miljoen euro in de ESA-programma’s.
Nieuwsbericht ESA
Interview DG Jan Wörner – ESA
Nieuwsbericht Science|Business
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Een roadmap naar een Europese Unie op zonne-energie
SUNRISE, één van de zes mogelijke kandidaten voor een nieuw Europees Flagship-programma, heeft een technologische roadmap uitgebracht voor een grootschalig onderzoeksinitiatief. Dat moet oplossingen bieden voor de overgang naar een circulaire economie aangedreven door zonlicht. De focus ligt op de directe productie van brandstoffen en platformchemicaliën met behulp van zonlicht.
Nieuwsbericht EC
Roadmap (pdf)
Website SUNRISE
Denemarken: Strategie voor onderzoek en innovatie moet scherper
In opdracht van de Europese Commissie (EC) heeft een groep internationale deskundigen het Deense innovatiesysteem onder de loep genomen. Ze concluderen dat Denemarken goed presteert, maar geen heldere overkoepelende strategie heeft. De Deense minister van Hoger Onderwijs en Wetenschap onderschrijft deze constatering en wil een nieuwe, ambitieuze en groene visie focus ontwikkelen en doorvoeren. Noorwegen zit al langer op dat spoor, blijkt uit een artikel van Science|Buiness. Dat laat ook zien dat het opbouwen van onderzoeks‑ en innovatiecapaciteit op het gebied van duurzaamheid een lange adem vergt.
Persbericht Deense overheid
Rapport EC (pdf)
Artikel Science|Business