Scherpere focus in laatste jaar Horizon 2020
De Europese Commissie (EC) heeft een uitgavenplan van 11 miljard euro gepubliceerd voor het laatste jaar van het r&d-programma Horizon 2020. De nadruk ligt op EU-prioriteiten, zoals de bestrijding van cybercriminaliteit en de ontwikkeling van klimaattechnologie, waaronder een volgende generatie batterijen.
Nieuwsbericht EC
Factsheet: Focus areas (pdf)
Nieuwsbericht Research Europe
Horizon Europe gaat achterblijvende landen en regio’s structureel ondersteunen
De Europese Commissie gaat haar beleid intensiveren om achterliggende landen en regio’s meer te betrekken bij Horizon 2020 en vooral zijn opvolger Horizon Europe. De projecten die tot nu toe zijn uitgevoerd om deze achterstand in te halen, waren succesvol maar hebben nog lang niet alle betreffende landen en regio’s bereikt. Daarom heeft de EC nu 59 extra projecten gehonoreerd, vertelt directeur-generaal DG Research and Innovation Jean Paquet in het nieuwste nummer van het NCP_WIDE.NET Bulletin. Ook in de toekomst zal de EU onderzoek en innovatie in achterblijvende landen en regio’s blijven ondersteunen.
NCP_WIDE.NET Bulletin Spring 2019 (pdf)
Laat weten hoe de EU onderzoek en innovatie verder moet gaan ondersteunen
De Europese Commissie (EC) heeft de online raadpleging geopend over de strategische planning voor Horizon Europe. Iedereen die geïnteresseerd is in de toekomstige onderzoeks- en innovatieprioriteiten van de EU wordt uitgenodigd om voor 8 september 2019 een bijdrage te leveren aan het ontwerp van het kaderprogramma.
Nieuwsbericht EC
Raadpleging
European Innovation Council zet stappen naar volwaardige rol in Horizon Europe
De Europese Commissie (EC) heeft de eerste leden benoemd van een pilot-adviesraad van de Europese Innovatieraad (European Innovation Council; EIC). Het gaat om 22 “uitzonderlijke innovatoren uit de wereld van ondernemerschap, risicokapitaal, wetenschap en technologie”. De EIC heeft ook de vacatures gepubliceerd voor programmamanagers. Vanaf 2021 moet de EIC als volwaardig onderdeel van Horizon Europe gaan functioneren. Tot slot heeft de EIC de resultaten bekendgemaakt van twee proefprojecten: de Accelerator pilot grants (voorheen SME Instrument Phase 2) en de Pathfinder pilot grants (voorheen FET Open).
Nieuwsbericht EC
Lijst van benoemde leden
Gehonoreerde EIC Accelerator pilot grants (pdf)
Gehonoreerde EIC Pathfinder pilot grants (pdf)
Finnen presenteren prioriteiten voorzitterschap Raad van de Europese Unie
Het nieuwe Finse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie wil het komende halfjaar “de gemeenschappelijke waarden en de rechtsstaat versterken”, net als “het concurrentievermogen, de sociale integratie van de EU, de positie van de EU als wereldleider op het gebied van klimaatactie en de veiligheid van de burgers”. Bij de uitvoering wordt onder andere gewezen op het belang van het optimaal benutten van onderzoek, ontwikkeling, innovatie en digitalisering en het bevorderen van vaardigheden, onderwijs en training.
Nieuwsbericht Fins Voorzitterschap
Programma Fins Voorzitterschap (pdf)
“Genderkloof aanpakken via investeringen in bèta-technisch onderwijs”
Het Europees Comité van de Regio’s (CoR) roept op tot maatregelen ter bevordering van bèta/technisch / STEM-onderwijs in Europa, met name voor meisjes en vrouwen. De Europese Commissie en de lidstaten zouden initiatieven op dit vlak op lokaal en regionaal niveau moeten steunen en tekortkomingen moeten aanpakken.
Persbericht CoR
Rapport CoR (docx)
Nieuwe stappen richting betrouwbare kunstmatige intelligentie in Europa
De Europese Commissie (EC) heeft de proeffase geopend voor het testen van de ethische richtsnoeren voor betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI), die in april werden gepresenteerd door de High-Level Expert Group on Artificial Intelligence. Deze groep van deskundigen presenteerde deze week 33 aanbevelingen voor verder beleid en nieuwe investeringen in betrouwbare AI. In Nederland wordt heftig gediscussieerd over het vertrouwen in AI. Vragen die daarbij spelen, zijn bijvoorbeeld: hoe bewerkstelligen we dat we algoritmes transparant worden, moeten we AI wel willen, wie zit op AI te wachten en legt het reguleren van AI geen buitenproportionele regeldruk op? Artikelen van Zipconomy en NRC doen voorstellen om uit de dilemma’s rond AI te komen.
Nieuwsbericht EC
Artikel Zipconomy
Artikel NRC (registratie verplicht)
EU Cybersecurity Act van kracht
De EU-Cybersecurity Act is eind vorige maand in werking getreden. Daarmee heeft ENISA, het EU-agentschap voor cyberveiligheid, een nieuw mandaat gekregen en is het Europees certificeringskader voor cyberveiligheid vastgesteld. Voor wie meer wil weten over technologieën voor cybersecurity: een artikel van het World Economic Forum (WEF) beschrijft er drie.
Nieuwsbericht EC
Factsheet EU Cybersecurity Act at a glance (pdf)
Artikel WEF
Europese Raad stelt standpunt vast over betere toegang tot crowdfunding-platforms
De Europese Raad is het eens geworden over een voorstel voor regulering van de crowdfunding-markt voor het aantrekken van bedrijfskapitaal (equity). Vooral voor start-ups is dit vaak de enige manier om kapitaal aan te trekken. Nationale autoriteiten in de lidstaten zullen crowdfunding-platforms gaan autoriseren en controleren. De drempel voor eenjarige aandelenfinanciering wordt gelegd op 8 miljoen euro, in plaats van de 1 miljoen die de Europese Commissie had voorgesteld. De onderhandelingen met het Europees Parlement over het voorstel starten binnenkort. Een artikel van The Regulatory Review legt uit hoe ‘equity crowdfunding’ elders in de wereld wordt gereguleerd.
Nieuwsbericht Europese Raad
Nieuwsbericht Vleva
Artikel The Regulatory Review
Europese Raad schetst beginselen en prioriteiten voor Europese energiesystemen
De Europese Raad van ministers heeft een reeks conclusies aangenomen over de toekomst van de energiesystemen in de Energie Unie. In de conclusies zijn prioriteiten en beginselen opgenomen voor een beleid dat de transitie naar een betaalbaar, veilig, concurrerend, zeker en duurzaam energiesysteem moet waarborgen.
Nieuwsbericht Europese Raad
Conclusies Europese Raad (pdf)
De toekomst van steden in Europa
Het JRC heeft, in het kader van zijn serie ‘flagship Science for Policy reports’ een publicatie uitgebracht over de toekomst van steden. Dat is natuurlijk een heel brede discussie, maar dat is precies de bedoeling. De serie wil vanuit een open wetenschappelijke en beleidsbenadering inzicht krijgen in de grootste uitdagingen voor steden en de mogelijke antwoorden hierop. Steden in Europa staan centraal. Op een bijeenkomst in Boekarest hebben de Europese ministers die zich bezighouden met Stedelijke Ontwikkeling een verklaring aangenomen over het toekomstige EU-beleid voor steden, de EU Urban Agenda. Daar willen ze mee doorgaan.
Nieuwsbericht JRC
Rapport The Future of Cities (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Website The Future of Cities
Nieuwsbericht EC
Declaratie van Boekarest (pdf)
Hongarije: Overheid neemt controle over onderzoeksinstituten over
Wetenschappelijke onderzoeksinstituten in Hongarije komen onder controle te staan van de overheid. Het parlement heeft daarmee ingestemd. De nationalistische regering van Victor Orbán krijgt nu de controle over een groot netwerk aan onderzoeksinstituten die momenteel vallen onder de Hongaarse Academie van Wetenschappen (MTA). Onder de nieuwe wet zal een nieuw instituut, met leden die door Orbán worden benoemd, beslissen waar onderzoeksgelden heen gaan.
Nieuwsbericht NU.nl
VK: “Toegang tot Horizon Europa is essentieel”, zegt minister van Wetenschap
Volgens de Britse minister van Wetenschap Chris Skidmore is toetreding van het VK tot het volgende O&O-programma van de Europese Unie “essentieel” . Een Brits alternatief kan, volgens hem, nooit alle voordelen van volledige toegang evenaren. Hij streeft daarom naar “de sterkst mogelijke vorm van associatie met Horizon Europe”, aldus een artikel van Research Europe. Voor het geval dat het VK kiest voor een ‘no deal’-brexit, heeft de Britse regering een technische mededeling over het dan te voeren onderzoeks‑ en innovatiebeleid geschreven, waarvan vorige week een geactualiseerde versie verscheen. Deze notitie legt onder andere uit hoe de overheid Britse partijen die meedoen aan Horizon 2020-projecten, zal blijven ondersteunen. In de tussentijd doet Skidmore er alles aan om ook met andere landen partnerschappen op het gebied van onderzoek en innovatie te sluiten of te versterken, meldt een artikel van Open Acces Government.
Artikel Research Europe
Technische mededeling Britse overheid
Artikel Open Acces Government
VK: Siemens en universiteiten pakken samen vaardighedenkloof Industrie 4.0 aan
Siemens Digital Industries heeft samen met vijf Britse universiteiten een curriculum opgezet dat studenten beter moet voorbereiden op hun rol in Industrie 4.0. De betrokken universiteiten zijn de University of Sheffield, Liverpool John Moores University, Middlesex University, Newcastle University en Manchester Metropolitan University. Alle instellingen gaan, samen met Siemens, geavanceerde industriële hulpmiddelen, gegevens en benaderingen in hun beroeps-, bachelor- en masteropleidingen integreren.
Nieuwsbericht Business Cloud