Vertraging in onderhandelingen over aansluiting niet-EU-landen bij Horizon Europe
Minstens 24 landen – van Zwitserland tot Canada – overwegen om zich aan te sluiten bij Horizon Europe. De onderhandelingen daarover kunnen echter pas van start gaan wanneer de lidmaatschapsvoorwaarden duidelijk zijn. Analisten verwachten dat niet voor de eerste helft van 2020 zal zijn.
Nieuwsbericht Science|Business
Science Europe wil dat ook boeken worden meegenomen bij open access
Science Europe heeft een document gepubliceerd dat richting wil geven aan beleidsontwikkelingen in zijn ledenbestand en bij andere belanghebbenden die een belangrijke rol spelen in het academische boekenlandschap. Een van de belangrijkste boodschappen is de noodzaak van een collectieve inspanning om boeken op te nemen in de overgang naar open access.
Nieuwsbericht Science Europe
Briefing Science Europe (pdf)
Hoe Open Europa de nieuwe slogan voor innovatie en wetenschap werd
De binnenkort aftredende eurocommissaris voor Onderzoek en Innovatie Carlos Moedas heeft in zijn beleidstermijn een nieuwe strategie geïntroduceerd die bekend werd onder de titel de 3 O’s: ‘open innovation’, ‘open science’ en ‘open to the world’. Dit heeft tot allerlei nieuwe beleidsinitiatieven en resultaten geleid, laat de publicatie Open Europe van de Europese Commissie zien. Openheid moet geen doel op zich zijn in de wetenschap, meent een artikel van Elizabeth Gadd, onderzoeksbeleidsmanager bij de Loughborough University London in een artikel van Research Europe. Je zou het vooral moeten zien als een middel om tot onderzoeksexcellentie te komen. Je moet het realiseren van openheid dan ook niet willen meten. Je moet het belonen met prijzen en open research fellowships. Dan kun je er meteen rekening mee houden dat openheid geen ‘level playing field’ heeft in de wetenschap.
Publicatie EC (pdf)
Artikel Research Europe
Hoe kan de wetenschap de beleidsvorming in de EU beter ondersteunen?
Wetenschappelijk beleidsadvies ligt steeds vaker onder vuur, wat het vertrouwen in zowel de wetenschap als de beleidsvorming ondermijnt. In een nieuw advies van de wetenschappelijke hoofdadviseurs (Scientific Advice Mechanism; SAM) van de Europese Commissie wordt een aantal veranderingen in de wetenschappelijke adviesprocessen aanbevolen en wordt voorgesteld deze te formaliseren in een gedragscode.
Nieuwsbericht EC
Rapport SAM (pdf)
Europese onderzoeks‑ en innovatiedagen trekken veel aandacht
Het komt niet vaak voor dat innovatie ‘trending topic’ is op twitter. Afgelopen week was dat het geval in België, dankzij de European Research and Innovation Days 2019 in Brussel. Directeur-generaal Onderzoek en Innovatie Jean-Eric Paquet twitterde erover. Zo ongeveer alle actuele onderwerpen die nu op het beleidsterrein spelen, stonden op de agenda van de bijeenkomst, die duurde van 24 tot 26 september. Van alle gemeenschappelijke en parallelsessies werden video-opnamen gemaakt.
Tweet Paquet
Wepagina European Research and Innovation Days
Onderzoeksministers willen meer synergie Horizon Europe en andere programma’s
Op een bijeenkomst van de Europese Raad voor het Concurrentievermogen hebben de onderzoeksministers van de EU-lidstaten gedachten gewisseld over de synergie tussen Horizon Europe en andere programma’s van de EU, nationale overheden en private partijen. Het Fins voorzitterschap had hierover een korte notitie geschreven. De ministers waren het erover eens dat de EU, om synergieën in de praktijk te laten functioneren, er niet alleen op moeten letten dat de wetgevingsbesluiten naar behoren worden uitgewerkt, maar ook dat ze op de juiste wijze en pas na raadpleging van alle belanghebbenden worden geïmplementeerd.
Nieuwsbericht Raad voor het Concurrentievermogen
Verslag Raad voor het Concurrentievermogen (pdf)
Videoverslag openbare vergadering
Notitie Fins Voorzitterschap (pdf)
Onderzoeksministers in grote lijnen eens over EU-strategie voor duurzame groei
Een tweede onderwerp waarover de Europese Raad voor het Concurrentievermogen discussieerde was een gemeenschappelijke strategie voor duurzame groei. De EU-onderzoeksministers onderschreven in grote lijnen het op innovatie gebaseerde model van duurzame groei zoals gepresenteerd in een voorstel van het Finse voorzitterschap van de Raad. De discussies spitsten zich toe op het soort acties dat nodig is om in de gehele EU meer investeringen in onderzoek en innovatie aan te trekken, en op de wijze waarop kan worden gezorgd voor een betere benutting van resultaten van wetenschappelijk onderzoek en voor meer ‘ontwrichtende’ innovatie. Er tekende zich wel een breuk af tussen West‑ en Oost-Europa, constateert een verslag van de bijeenkomst van Vleva. Oost-Europese lidstaten willen dat er rekening wordt gehouden met de achterstand van hun economieën.
Verslag Competitiveness Council
Videoverslag bijeenkomst
Rapport Finse voorzitterschap
Verslag Vleva
Europese samenwerking Smart Factories van start
Brainport Industries Campus heeft een samenwerkingsakte getekend met Flanders Make uit België en Smart Factory Kaiserslautern uit Duitsland. De partijen willen samen initiatieven ontplooien om het concept van Smart Factories uit te dragen. Het is de bedoeling dat zich in de toekomst meer Europese landen bij het initiatief aansluiten.
Nieuwsbericht Smart Industry
Innovatie voor een duurzaam Europa
De aanpak van milieu- en klimaatproblemen in Europa en wereldwijd vergt systeemveranderingen. Een rapport van het European Environment Agency (EEA) doet tien beleidsaanbevelingen over hoe overheden en andere actoren langetermijndoelstellingen inzake duurzaamheid mogelijk kunnen maken. Het rapport richt zich met name op de Europese voedsel-, energie- en mobiliteitssystemen en illustreert het belang van het bevorderen van innovaties in de maatschappij, bedrijfsmodellen en technologieën.
Nieuwsbericht EEA
Rapport EEA
“Falen economisch systeem moet aanleiding zijn voor gedurfd nieuw denken”
“Nu het reactionaire populisme in heel Europa toeneemt, moeten onze leiders bereid zijn om de mislukte economische orthodoxie op te geven en een gedurfde nieuwe manier van denken te omarmen.” Een artikel van het Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) van University College London pleit voor een actievere rol van de overheid in de economie. Het nieuwe ‘European Future Fund’ zou bijvoorbeeld moeten worden ingezet voor het ondersteunen van een nieuw strategisch industriebeleid. En de nieuwe missiegedreven benadering van Horizon Europe zou moeten worden uitgebreid naar andere beleidsterreinen. Als het gaat om het ondersteunen van snelgroeiende bedrijven heeft de Europese Commissie al concrete plannen die verder gaan dan het oude financiële instrumentarium, vertelt een artikel van Science|Business. Ze overweegt directe investeringen in het aandelenkapitaal van bedrijven mogelijk te gaan maken.
Artikel UCL - IIPP
Artikel Science|Business
Hoe grote bedrijven vormgeven aan de toekomst van technologieën en AI
Een rapport van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie en de OESO belicht de rol van grote bedrijven (corporates) als het gaat om toekomstige technologieën in het algemeen en kunstmatige intelligentie (AI) in het bijzonder. Het rapport bevat gegevens over octrooien, handelsmerken en wetenschappelijke publicaties van ‘s werelds grootste private r&d-investeerders. De beide organisaties organiseerden op 27 september de conferentie CONCORDi 2019. Hier werd verder gesproken over de toekomst van industriële innovatie. Daarbij kwam ook het EU-beleid inzake industrieel onderzoek en industriële innovatie aan bod. Een rapport van het Europees Octrooibureau (EPO) en het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) laat zien dat octrooien en andere vormen van intellectueel eigendom van groot belang zijn voor de bloei van bedrijven en voor de werkgelegenheid en het bbp van Europa.
Aankondiging JRC
Rapport JRC / OESO (pdf)
Videoverslag CONCORDi 2019 (YouTube)
Nieuwsbericht EPO
Rapport EPO / EUIPO (pdf)
De veranderende aard van werk en vaardigheden in het digitale tijdperk
Het JRC heeft ook een rapport uitgegeven over de veranderende aard van werk en vaardigheden in het digitale tijdperk. Duidelijk is dat nieuwe technologieën miljoenen banen in de EU zullen veranderen, vooral als het gaat om routinetaken. Digitale en niet-cognitieve vaardigheden (zoals communicatie, planning en teamwork) worden steeds noodzakelijker om nieuwe kansen op de arbeidsmarkt te grijpen. Platformwerk en andere atypische vormen van werkgelegenheid zullen toenemen in de EU. De veranderingen verschillen sterk per regio, waardoor de kloof tussen de regio’s groter wordt.
Aankondiging JRC
Rapport JRC (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Blockchain in het centrum van de aandacht van de innovatiewereld
“De blockchain-revolutie heeft een groter potentieel dan alles wat we tot nu toe in de geschiedenis hebben gezien. Het gaat de maatschappij meer veranderen dan de internetrevolutie.” Dit is een citaat uit één van de artikelen, rapporten en verslagen die afgelopen week verschenen over blockchain-technologie. Op 12 en 13 september vond in Parijs het Global Blockchain Policy Forum 2019 van de OESO plaats. Op een speciale webpagina is een verslag van het evenement te vinden. Een artikel en podcast van Forkast.News gaan over de belangrijkste bevindingen van het forum. De Europese Commissie (EC) publiceerde een rapport dat beschrijft tot welke transformaties blockchain in een reeks van sectoren zal leiden. Hier bestaat ook een website over, met bijna dagelijks nieuws: Disruptor Daily. De Singularity University en adviesbureau Gartner publiceerden gidsen voor de benutting van blockchain door bedrijven en organisaties. ScienceDirect publiceerde een wetenschappelijk artikel over de implicaties van blockchain voor het innovatiebeleid. De EU organiseert van 11 tot 13 november een congres over blockchain, bedoeld voor startende technologiebedrijven, grote ondernemingen, regelgevende instanties en beleidsmakers.
Webpagina OESO
Artikel Forkast.News
Rapport Blockchain Now and Tomorrow – EC
Website Disruptor Daily
Publicatie Singularity University
Publicatie Gartner
Artikel Science Direct
Aankondiging The Global Blockchain Congress – EC
Niet Rotterdam maar Nantes wint titel Europese Innovatiehoofdstad 2019
De Europese Commissie (EC) heeft de Franse stad Nantes uitgeroepen tot Europese Innovatiehoofdstad 2019. De titel is aan Nantes toegekend “als erkenning van haar buitengewone vermogen om innovatie in te zetten voor het verbeteren van het leven van haar inwoners, en als erkenning van haar open en coöperatieve bestuursmodel”. Aan de titel is een geldprijs verbonden van 1 miljoen euro. De vijf andere finalisten – Antwerpen, Bristol, Espoo, Glasgow en Rotterdam – krijgen elk 100.000 euro om hun innovatieactiviteiten te bevorderen en op te schalen. In mei van dit jaar publiceerde CitiesToday nog een artikel over hoe Nantes locale innovatie stimuleert.
Nieuwsbericht EC
Artikel Horizon Magazine
Artikel CitiesToday (mei 2019)