Top Shanghai Ranking blijft gelijk, verder veel beweging
Harvard is, voor de 13e keer op rij, de beste universiteit van de wereld volgens de Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2019. Stanford en Cambridge maken de top 3 compleet. De top is al jaren dezelfde, maar de rest van de lijst is sterk in beweging, meldt University World News. In de top 500 stegen of daalden 97 instellingen 50 plaatsen of meer. De VS domineren de lijst, met acht universiteiten in de top 10 en 45 in de top 100. Vier Nederlandse universiteiten (Utrecht, Groningen, Rotterdam en Leiden) behoren tot de beste honderd van de wereld. Van hen eindigt eerstgenoemde opnieuw het hoogst, op nummer 49.
Nieuwsbericht HOP / UToday
Persbericht ARWU
ARWU 2019
Bericht University World News
“De tijd om met AI aan de slag te gaan, is nu”
Kunstmatige intelligentie (AI) gaat nu doorbreken in alle sectoren, stelt een artikel van Singularity Hub. “Organisaties die de juiste partnerschappen tussen mensen en machines aangaan, kunnen hun concurrentievoordeel radicaal vergroten door nieuwe producten en diensten, scherpere waardeproposities en efficiëntere processen te ontwikkelen”, aldus BCG dat een serie artikelen over het onderwerp op een rij zet. “Kan kunstmatige intelligentie de maatschappij net zozeer helpen als het bedrijfsleven?”, vraagt een artikel van McKinsey zich af. Het antwoord luidt “ja, maar alleen als leiders technologische sociale verantwoordelijkheid (TSR) omarmen als een nieuwe zakelijke verplichting”. Een artikel van Nature vertelt dat in tal van landen ethische commissies voor AI worden opgericht. Canada en Frankrijk hebben het plan opgevat voor een internationale commissie. Het artikel pleit ervoor dat hierin geen belangengroepen, maar uitsluitend onafhankelijke deskundigen komen, die pal kunnen staan voor een mensgerichte benadering van AI.
Artikel Singularity Hub
Artikelserie BCG
Artikel McKinsey
Artikel Nature
Het stimuleren en reguleren van het verzamelen en benutten van data
Een nauw met AI verwant onderwerp is het benutten van data. Dit staat centraal in het zomernummer van Intereconomics: wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de uitdagingen als het gaat om concurrentiebeleid, businessmodellen en databeheer? Een rapport van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) laat zien hoe Aziatische landen, Canada, Mexico en de VS omgaan met het bevorderen en reguleren van datagebruik. 39 bedrijven uit 12 landen deden aan het onderzoek mee dat aan het rapport ten grondslag ligt. In de VS doet de federale overheid weinig aan het beschermen van privacygevoelige gegevens, constateert een artikel van GovTech. Sommige staten ontplooien daarom zelf initiatieven.
Zomernummer Intereconomics
Rapport APEC (pdf)
Artikel GovTech
Het gat tussen grote en kleine bedrijven wordt steeds groter in het digitale tijdperk
Het lukt grote bedrijven steeds beter om hun dominante marktpositie te behouden, terwijl kleine bedrijven steeds minder groot en minder winstgevend worden. Dat constateert een onderzoek van naar de effecten van digitalisering op het bedrijfsleven, beschreven in een artikel van Harvard Business Review (HBR). Een deel van de verklaring van de groeiende kloof tussen grote en kleine bedrijven zijn de groeiende r&d‑uitgaven van grote bedrijven. Een artikel van MIT Sloan zet uiteen hoe grote bedrijven nieuwe of bestaande platforms inzetten om groot te blijven.
Artikel HBR
Artikel MIT Sloan
Topbedrijven in de wereld gaan ongelijkheid aanpakken
Een groep van 34 grote internationale bedrijven heeft zich verbonden aan de Business for Inclusive Growth-coalitie (B4IG), een initiatief van Franse voorzitterschap van de G7 dat zal worden uitgevoerd door de OESO. De bedrijven gaan in dit verband de genderongelijkheid aanpakken en de diversiteit op hun werkplekken en in hun toeleveringsketens bevorderen. Een groep van 181 grote Amerikaanse bedrijven, verenigd in de Business Roundtable, tekende een ‘Statement on the Purpose of a Corporation’. Ze zweren hiermee hun eenzijdige gerichtheid op aandeelhouderswaarde af en erkennen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bijvoorbeeld als het gaat om maatschappelijke ongelijkheid, maar bijvoorbeeld ook klimaatverandering. Een studie van de Britse denktank Nesta laat zien dat de eenzijdige gerichtheid van grote bedrijven op aandeelhouderswaarde zich weerspiegelt in weinig aandacht voor innovatie. Het management van deze bedrijven zou meer moeten worden gedreven door innovatieprestaties. Volgens een rapport van de Britse denktank IPPR is toenemende (gender)ongelijkheid de achilleshiel van digitalisering van bedrijven en organisaties. De denktank doet 4 aanbevelingen om deze ongelijkheid tegen te gaan.
Nieuwsbericht OESO
Verklaring B4IG (pdf)
Publicatie Frans Voorzitterschap G7 (pdf)
Nieuwsbericht Business Roundtable
Website Commitment Business Roundtable
Aankondiging Nesta
Rapport Nesta (pdf)
Bericht IPPR
Rapport IPPR (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Waarom technologie gereguleerd moet worden; een voorbeeld en een discussie
Er zijn mensen die denken dat de overheid altijd zou moeten streven naar zo min mogelijk regulering. Een artikel van Information Age laat aan de hand van een voorbeeld zien hoe onwaar dit is voor technologie. Het gebruik van nu nog ongereguleerde taaltechnologie (computervertalingen) leidt geregeld tot juridische problemen. Een andere technologie waarover vaak wordt gesproken als noodzakelijk om gereguleerd te worden is die van geautomatiseerde gezichtsherkenning. Een artikel van Vox Recode beschrijft de discussie hierover in de VS, een artikel van The Irish Times de discussie in de EU.
Artikel Information Age
Artikel Vox Recode
Artikel The Irish Times
“Autonome wapens moeten sciencefiction blijven”
Technologiebedrijven moeten een beleid voeren om ervoor te zorgen dat hun producten niet (onbedoeld) bijdragen aan de ontwikkeling van killerrobots. Sommige bedrijven, waaronder Google, nemen al positieve stappen in deze richting. Andere, zoals Amazon en Microsoft, hebben tot nu toe geweigerd om nee te zeggen tegen killerrobots. Dat stelt een rapport van vredesorganisatie PAX. Het rapport leidde tot de nodige ophef in Nederland.
Nieuwsbericht PAX
Nieuwsbericht NRC (registratie verplicht)
Rapport PAX (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Berichtgeving NPO Radio 1
China: De achtergrond van het grootschalige gebruik van robots
De beroepsbevolking krimpt, de lonen stijgen en de regering is vastbesloten om een nieuwe golf van de industriële revolutie te leiden. Zie daar de redenen van de enorme groei van robottoepassingen in China. Het techno-optimisme in het land is bovendien enorm.
Blogpost London School of Economics
Japan: Innovatie voor een duurzame circulaire maatschappij
De Japanse ontwikkelingsorganisatie voor nieuwe energie en industriële technologie NEDO heeft een publicatie uitgegeven over de manier waarop Japan werkt aan innovatie voor een duurzame circulaire maatschappij. Aan bod komen zowel strategische, als inhoudelijke thema’s, zoals kunstmatige fotosynthese, CO2-scheiding en ‑afvangst en de omzetting van CO2 in brandstof (‘methanation’).
Publicatie NEDO (pdf)
VS: Vertrouwen in wetenschap groeit, vertrouwen in hoger onderwijs daalt
Het vertrouwen van de Amerikanen in wetenschappers is de afgelopen drie jaar gegroeid, meldt het Pew Research Center op basis van onderzoek. Het is nu net zo hoog als het vertrouwen in het leger. Maar de perceptie van de objectiviteit van wetenschappers en hun rol in de publieke sfeer verschilt sterk langs partijlijnen. Democraten zijn daar veel positiever over dan Republikeinen. Een zelfde tweedeling is te zien als het gaat over de perceptie van het publiek van de maatschappelijke rol die het hoger onderwijs speelt in de samenleving. Ook daar deed het Pew Research Center onderzoek naar. Het aandeel Amerikanen dat zegt dat hogescholen en universiteiten een negatief effect hebben op de samenleving is sinds 2012 met 12 procentpunten gestegen. De toename van negatieve visies is bijna volledig afkomstig van Republikeinen.
Artikel Pew Research Center – 1
Artikel Pew Research Center – 2
VS: Making R&D Great Again
In de jaren zestig van de vorige eeuw gaf de Amerikaanse overheid meer uit aan r&d dan alle andere landen en bedrijven op de wereld samen. Geen wonder dat het land toen wereldleider was in technologische innovatie, stelt innovatiedeskundige Robert Atkinson in een artikel van Industry Week. De VS zou 80 tot 100 miljard dollar per jaar extra moeten investeren in onderzoek en belastingmaatregelen voor r&d om opnieuw aan de top van de wereld te komen.
Artikel Industry Week
VS: Toezichthouder bereid om techbedrijven op te breken als ze concurrentie schaden
De voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder FTC, Joe Simons, is bereid om grote techbedrijven op te breken “als dat nodig is”. Simons zegt dit in gesprek met persbureau Bloomberg. Het gaat dan specifiek om het terugdraaien van eerder toegestane fusies, als blijkt dat deze de concurrentie schaden. Volgens drie experts die NRC benaderde is het opbreken van technologiereuzen “lastig”. Zij dragen nog twee andere opties aan: strenger worden bij fusies of betere regulering. Een artikel van Voxeu laat zien dat het probleem van te veel marktmacht breder speelt dan alleen bij een aantal grote technologiebedrijven.
Interview Bloomberg
Nieuwsbericht NOS
Artikel NRC (registratie verplicht)
Artikel Voxeu
VS: Innovatie op platteland blijft achter door gebrek aan creatieve mensen
De Canadese innovatiedeskundige Richard Florida publiceerde in 2003 het boek ‘The rise of the creative class’. Hierin legde hij uit dat steden voorop lopen in innovatie, en daardoor ook in economie en arbeidsmarkt, omdat zich hier concentraties van creatieve mensen bevinden. Uit nieuw onderzoek van Florida blijkt dat dit omgekeerd geldt voor landelijke gebieden. Daar zijn maar weinig van zulke concentraties, waardoor de innovatie hier achterblijft. Wil innovatiebeleid voor landelijke gebieden effectief zijn, dan moet het zich vooral richten op het aantrekken en vasthouden van creatieve mensen. Een paper van een onderzoeker van het Amerikaanse W.E. Upjohn Institute for Employment Research beschrijft de kenmerken van goed lokaal arbeidsmarktbeleid. Het stimuleren van hightech-bedrijvigheid is een van de aanbevelingen.
Artikel CityLab
Paper W.E. Upjohn Institute
VS: Kunstmatige intelligentie in steden
Het moment is daar om de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) om te zetten in stedelijke toepassingen, stelt een artikel van de denktank Brookings Institution. Het beschrijft de problemen en kansen die AI kan helpen aan te pakken en de randvoorwaarden waaraan de inzet van AI zou moet voldoen.
Artikel Brookings