Onderzoeksbudget 2020 hoger dan gepland, forse daling dreigt vanaf 2021
De Raad van de EU, het Europees Parlement (EP) en de Europese Commissie zijn het eens geworden over een budget van 13,5 miljard euro voor het laatste jaar van het onderzoeksprogramma Horizon 2020. De Commissie had een budget van 13,2 miljard euro gepland. Voor het daaropvolgende zevenjarenplan Horizon Europe zijn de onderhandelingen nog gaande, maar de vooruitzichten worden steeds somberder. In Brussel zou worden gesproken over 82 miljard euro, waar de Commissie eerder 94,1 miljard voor ogen had en het EP 120 miljard. Ook de Europese onderzoekswereld pleit al geruime tijd voor laatstgenoemd budget. Volgens een artikel zou het budget voor het onderzoeksbeleid niet alleen onder druk staan van brexit en het regionale beleid, maar ook van het onderwijsbeleid.
Nieuwsbericht Science|Business
Bericht Research Professional News
Horizon Europe zou wel eens 2,8 miljard kunnen inzetten voor open data
Het openbaar maken van data wordt een van de grootste uitdagingen voor onderzoekers die straks geld krijgen uit Horizon Europe, aldus een bericht van Research Professional News. Mogelijk wordt tot 3 procent van de totale begroting van dit programma hiervoor toegewezen. Bij een budget van 94,1 miljard euro gaat het dan om 2,8 miljard euro.
Bericht Research Professional News
Studie Plan S laat zien dat reikwijdte open access tijdschriften fors moet verbreden
cOAlition S heeft de uitkomsten bekendgemaakt van een ‘Gap-analysis’ naar de opties die verschillende vakgebieden hebben als het gaat om publiceren in open access, en de ‘gaten’ die daarin zitten. Het rapport laat zien dat er nu al veel opties zijn, maar dat volledige dekking nog lang niet is bereikt.
Nieuwsbericht cOAlition S
Rapport
Nieuwsbericht NWO
EUA: Zo bevorder je diversiteit, rechtvaardigheid en integratie aan universiteiten
Inclusiviteit is voor een aantal instellingen voor hoger onderwijs in Europa een strategische kwestie geworden, die van invloed is op het leren en onderwijzen, onderzoek en institutionele culturen, aldus een rapport van de European University Association (EUA). Het rapport brengt in beeld wat universiteiten doen om inclusiviteit te bevorderen en wat dit opbrengt. Nederland is een van de voorbeeldlanden.
Nieuwsbericht EUA
Rapport EUA (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Bericht Research Professional News
Nieuwe visies op een industriebeleid voor de EU
Europese instellingen roepen de laatste tijd op om na te denken over een nieuw industrieel beleid voor de EU. Een artikel van het Center for Data Innovation schetst de strategische doelstellingen die de EU zou moeten nastreven om concurrentievoordelen en meer kansen in de digitale economie te verwerven. Denk aan de eenmaking van de digitale markt, hervorming van het mededingingsbeleid, bredere toegang tot data, meer investeringen en meer inzet op opkomende technologieën. Een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) voor de Europese Commissie geeft een visie op de vaardigheden die nodig zijn voor de industrie van de toekomst en wat Europa op dit vlak zou moeten doen.
Artikel Center for Data Innovation
Rapport PwC
2019 State of European Tech report
Europese start-ups hebben dit jaar al een recordbedrag aan financiering opgehaald. Het gaat steeds vaker om deals van 100 miljoen dollar of meer. Dat komt naar voren in het 2019 State of European Tech report van durfkapitaalinvesteerder Atomico. De Europese techstart-upsector doet het momenteel aanzienlijk beter dan die van de VS en van Azië. Het rapport van Atomico bevat meer dan 350 grafieken, variërend van diversiteit en inclusie tot de geestelijke gezondheid van oprichters, beleid en ‘deep tech’.
Nieuwsbericht CNBC
Nieuwsbericht Slush
Nieuwsbericht Sifted
Rapport Atomico
EU investeert komend jaar 100 miljoen euro in AI‑ en blockchainstart-ups
Eerder dit jaar kondigden de Europese Commissie (EC) en het Europees Investeringsfonds een plan aan om de komende jaren 2 miljard euro te steken in onderzoek naar en ontwikkeling van fundamentele technologieën. Als eerste uitwerking daarvan gaat de EU komend jaar 100 miljoen investeren in AI‑ en blockchainstart-ups. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat Europa goede vooruitzichten heeft op deze terreinen. Weliswaar is de arbeidspool van AI-talent relatief kleiner dan in de VS, maar Europa beschikt over sterke ecosystemen, aangedreven door grote, gevestigde bedrijven in de lidstaten. Met de juiste investeringen in opleiding, de uitbreiding van de AI-centra en de diversificatie van het personeelsbestand kunnen beleidsmakers en bedrijven ertoe bijdragen dat dat talent zich over meer sectoren en landen verspreidt, aldus het rapport.
Nieuwsbericht EC
Artikel LinkedIn
Rapport LinkedIn
Frankrijk en Canada gaan verder met plannen wereldwijde raad AI-deskundigen
Hoe moet de wereld de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) beheersen? Frankrijk en Canada streven sinds enkele maanden naar de oprichting van een “mondiaal partnerschap” dat hieraan richting kan geven. Een artikel van Science|Business vertelt er meer over. Het meldt ook dat er meer initiatieven op dit vlak zijn.
Artikel Science|Business
JRC: Grote toeleveringsrisico’s voor ‘dual use’-technologieën
Een rapport van het Joint Research Centre (JRC) roept de Europese Commissie op tot een breed scala aan maatregelen om de knelpunten aan te pakken rondom de levering van materialen voor ‘dual use’-technologieën. Dat zijn technologieën die belangrijk zijn voor zowel de Europese defensie- als civiele industrie, zoals geavanceerde batterijen, brandstofcellen, robotica en onbemande voertuigen. Uit de studie blijkt dat Europa zeer sterk afhankelijk is van de invoer van kritieke grondstoffen voor deze technologieën.
Nieuwsbericht JRC
Rapport JRC