Europese Commissie ontevreden over nationale energie- en klimaatplannen
De Europese Commissie (EC) heeft een analyse gepubliceerd van de ontwerp nationale energie- en klimaatplannen. Deze zijn onvoldoende om de EU energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen, concludeert de Commissie. Voor Nederland richt de ontevredenheid zich vooral op de nationale onderzoeksdoelen uit het rapport ‘Innoveren met een missie’, van maart 2019. Deze zijn onvoldoende meetbaar en ongeschikt voor implementatie, aldus de EC.
Nieuwsbericht Neth-ER
Aanbevelingen voor Nederland (pdf)
Rapport Innoveren met een missie (pdf; maart 2019)
VK: Hoe door te gaan met Internationale samenwerking in onderzoek en innovatie?
In een brief aan de Britse premier adviseert de Britse adviesraad voor WTI, de Council For Science and Technology (CST)) over maatregelen die het VK moeten helpen een van de beste plaatsen ter wereld voor onderzoek en innovatie te blijven. CST stelt vier actieterreinen voor: coördinatie tussen overheidsinstellingen, communicatie met internationale partners, praktische mechanismen ter ondersteuning van samenwerking en het immigratiebeleid. Nauwe samenwerking met de EU wordt als een van de hoekstenen van het beleid genoemd. De regering is positief over de aanbevelingen. Ze gaat ze meenemen in een strategie die van het VK de meest innovatieve economie ter wereld moet maken tegen 2030.
Brief met bijlage CST (pdf)
Reactie Britse overheid (pdf)
De efficiëntie, effectiviteit en prijs-kwaliteitverhouding van universiteiten verhogen
De afgelopen tien jaar hebben beleidsmakers en universiteiten in Europa meer aandacht besteed aan efficiëntie en effectiviteit in de nieuwe, veeleisende context van het hoger onderwijs. Een rapport van de European University Association (EUA) beschrijft de uitkomsten van een groot onderzoek hiernaar: Universities for Strategic, Efficient and Autonomous Management (USTREAM). Het rapport geeft ook voorbeelden van ‘good practices’ en doet aanbevelingen voor Europese en nationale beleidsmakers en institutionele leiders.
Aankondiging EUA
Rapport EUA (pdf)
EUA presenteert richtlijnen voor nationale uitwerkingen Europese copyrightregels
Na de goedkeuring van de ‘EU Directive on Copyright in the Digital Single Market’ door het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad, zijn de EU-lidstaten begonnen met de implementatie ervan in hun eigen wet‑ en regelgeving. De European University Association (EUA) presenteert nu een set van richtlijnen voor haar leden, om erop toe te zien dat deze uitwerking goed uitpakt voor universiteiten.
Nieuwsbericht EUA
Richtlijnen (pdf)
Bolognaproces is een kwestie van vertrouwen en dat moet groeien
Afgelopen maandag 24 juni vierde de Bologna-verklaring haar twintigste verjaardag. Hiermee wilden de ondertekenaars een European Higher Education Area (EHEA) realiseren, een Europese ruimte waarin alle lidstaten elkaars diploma’s erkennen. Een artikel van University World News vertelt wat er tot nu toe is bereikt, welke obstakels het proces frustreren en hoe er oplossingen gevonden kunnen worden voor de toekomst. “Vertrouwen moet groeien.”
Artikel University World News
Voorstellen voor uitwerking digitale, industriële en ruimtevaartcluster Horizon Europe
The Guild, de organisatie van researchintensieve universiteiten in Europa, heeft een standpuntnota gepubliceerd over het digitale, industriële en ruimtevaartcluster van Horizon Europe. Het cluster moet bijdragen aan zowel de belangen van de industrie als die van de burger. De cluster moet ook sectoroverschrijdende en interdisciplinaire samenwerking bevorderen en voortbouwen op zowel fundamentele als toegepaste wetenschap. Een rapport van de OESO laat het groeiende belang zien van ruimtevaartactiviteiten voor de economie, voor ontwikkelingslandstrategieën, voor wetenschappelijke ontdekkingen, en voor de samenleving in het algemeen.
Nieuwsbericht The Guild
Position Paper The Guild (pdf)
Aankondiging OESO
Rapport OESO (online)
“Genderperspectief ontbreekt in innovatiebeleid”
Innovatieprocessen, -studies en -beleidsmaatregelen nemen zelden een genderperspectief aan. Doelgroepen worden doorgaans beschouwd als man en vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in innovatieteams. De ERAC Standing Working Group on Gender in Research and Innovation beveelt aan om gender in de toekomst wel te betrekken in het innovatiebeleid. Financiers zouden bijvoorbeeld projecten kunnen stimuleren van teams waarin de man/vrouw-verhouding evenwichtiger is.
Nieuwsbericht Neth-ER
Publicatie ERAC (pdf)
Vergelijking van Europese start-upcentra
In zijn eerste jaarlijkse European Start-up Survey geeft PwC inzicht in het Europese ecosysteem van ondernemerschap, gebaseerd op interviews met 540 startende bedrijven in 18 ‘ toonaangevende start-upcentra’ . Op de website met resultaten zijn steden met elkaar te vergelijken als het gaat om het gemak van zakendoen, toegang tot financiering, groeicijfers en de mate waarin wordt voldaan aan voorwaarden om starters te helpen bloeien.
PwC European Start-up Survey
Veel ondernemers kennen ondersteuningsmogelijkheden voor opschaling niet
Slechts een fractie van de Europese ondernemers (2%) lukt het om na de opstartfase sterk door te groeien. Op dat punt vertoont Europa een grote kloof met de VS. Uit onderzoek van de Britse denktank Nesta blijkt dat Europese ondernemers veel obstakels zien voor groei, met name als het gaat om talent, markten en financiën. Nesta adviseert overheden die ‘scale-ups’ willen stimuleren om niet alleen goede financiële en andere arrangementen op te zetten, maar ook om te werken aan bewustwording van ondernemers over het bestaan daarvan.
Nieuwsbericht Nesta
Rapport Nesta (pdf)
Europese innovatieclusters voor het Internet of Things
Een studie uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie (EC) geeft inzicht in de dynamiek, de drijvende krachten, de kenmerken en de succesfactoren van innovatieclusters voor het Internet of Things in de EU. Het rapport beschrijft ook wat de EC zou moeten doen om deze clusters verder te ontwikkelen. Van de 246 clusters in Europa bevinden zich er 8 in Nederland. Daarmee staat ons land op plaats 10 van de EU.
Rapport EC (pdf)
Voorstel voor Europees keurmerk veilige clouddiensten
Er komt een Europees keurmerk voor veilige clouddiensten. Dit is onderdeel van bredere Europese wetgeving voor cybersecurity-certificering van ict-producten en ‑diensten. Het keurmerk waarborgt dat aangesloten aanbieders aan de Europese digitale veiligheidseisen voldoen. Dit geeft gebruikers zekerheid over de veiligheid van de clouddienst en hun data.
Nieuwsbericht Nederlandse overheid
Voorstel (online)
Londen is Europese topstad voor sociale innovatie
Volgens de Britse denktank Nesta is Londen de beste stad in Europa als het gaat om de ontwikkeling van digitale technologie voor het oplossen van sociale en milieu-uitdagingen. De stad staat op plaat 1 van de nieuwe European Digital Social Innovation Index (EDSII). De één na beste stad van Europa is Amsterdam. Kopenhagen, Stockholm en Parijs maken de top vijf compleet.
Nieuwsbericht Nesta
EDSII – Nesta
Finland: Samenwerking beter afstemmen op competentieniveau deelnemers
Technopolis Group heeft drie programma’s voor co-creatie en innovatief aanbesteden van de Finse overheid geëvalueerd. Het adviesbureau constateert dat de programma’s hun doel hebben bewezen, maar ook beter hadden gekund. Er had met name meer rekening moeten worden gehouden met de ervaring die de doelgroepen vooraf reeds hadden met het gebruik van nieuwe methoden en processen en met het halen van doelstellingen op ecosysteemniveau. Dan zouden de projecten sneller en tot meer resultaat hebben geleid.
Nieuwsbericht Technopolis Group
Rapport Technopolis Group
Noorwegen: Advies voor ingrijpende vernieuwing innovatiebeleid
Technopolis en Samfunnsøkonomisk hebben een rapport uitgebracht aan de Noorse Onderzoeksraad over de behoeften en uitdagingen van het Noorse innovatiebeleid. Het rapport pleit voor een derdegeneratie-innovatiebeleid, dat gericht is op maatschappelijke uitdagingen en bijdraagt tot de broodnodige transformatie van de samenleving.
Nieuwsbericht Forskningspolitikk
Rapport (pdf)
VK: Leidraad voor het bouwen en gebruiken van AI in de publieke sector
De Digitale Dienst van de overheid (GDS) en het Office for Artificial Intelligence (OAI) hebben een gezamenlijke leidraad gepubliceerd voor de opbouw en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de publieke sector. De leidraad legt uit hoe je moet vaststellen of en hoe het gebruik van AI helpt om te voldoen aan de behoeften van de gebruikers, hoe de publieke sector AI het beste kan inzetten, en hoe dat ethisch, eerlijk en veilig te doen.
Leidraad Britse overheid (in verschillende delen)