“Politici en r&d-financiers zijn eindelijk eendrachtig over open access”
Het nieuwe hoofd van het EU-plan S voor open access, Johan Rooryck, vertelt Science|Business dat de panelen beginnen te verschuiven op het gebied van open access. Het wordt steeds duidelijker hoe alternatieven voor het huidige systeem van commerciële wetenschappelijke tijdschriften eruit zien en hoe die kunnen worden gerealiseerd. Wereldwijd komt er steeds meer steun voor Plan S.
Artikel Science|Business
Een nadere blik op het nieuwe EU-commissariaat voor innovatie
Een artikel van Science|Business vraagt zich af: wat kunnen verwachten van de opvolger van Carlos Moedas, de nieuwe eurocommissaris voor Innovatie en Jeugd Mariya Gabriel? De laatste jaren was ze eurocommissaris voor de digitale agenda. In die rol maakte ze een solide, maar niet helemaal overtuigende indruk. Hoe hard ze zich gaat inspannen voor een groot budget voor Horizon Europe is de vraag, aldus Science Business. Dat gaat ze in ieder geval wel doen voor het overbruggen van de onderzoekskloof tussen Oost- en West-Europa. Een onderzoek van het Britse Centre for Economic Performance laat zien dat dit voor zowel West- als Oost-Europa goed kan uitpakken. Er is overigens nog discussie over de benaming van het beleidsveld van Gabriel, meldt De Standaard. Nu is het Innovatie en Jeugd, maar er gaan stemmen op voor de betiteling ‘Onderzoek, Innovatie en Onderwijs’.
Artikel Science|Business
Artikel Centre for Economic Performance
Nieuwsbericht De Standaard (registratie verplicht)
EU-ministers Onderzoek en Industrie willen meer geld voor r&d
De ministers van Onderzoek en Industrie uit de EU komen deze week in Brussel bijeen om een langetermijnstrategie voor duurzame groei te bespreken. Ze zijn vastbesloten om een nieuwe impuls te geven aan de 3%-doelstelling voor r&d-uitgaven. Hiervoor zouden “extra investeringen” moeten worden gedaan op Europees en nationaal niveau. De European University Association riep afgelopen week Europese politici wederom op om zich hard te maken voor hogere uitgaven aan onderzoek en innovatie.
Nieuwsbericht Research Europe
Rapport Fins Voorzitterschap (pdf)
Nieuwsbericht EUA
Universiteiten en de toekomst van Europa
De League of European Research Universities, LERU, heeft een paper geschreven over de rol die zij ziet weggelegd voor universiteiten in het Europa van de toekomst. Die rol wordt benoemd als “het opleiden van uitstekende studenten, het doen van uitstekend onderzoek, het smeden van wetenschappelijke doorbraken, het produceren van nieuwe producten en diensten, enz.”. Europa en Europese landen moeten ervoor zorgen dat universiteiten deze rol kunnen waarmaken.
Nieuwsbericht LERU
Briefing LERU (pdf)
Samenvatting Briefing (pdf)
Open brief aan nieuwe parlementscommissie voor Industrie, Onderzoek en Energie
De organisatie van Europese onderzoeksintensieve universiteiten The Guild heeft een open brief gestuurd aan de net benoemde leden de commissie ITRE van het Europees Parlement. Deze beschrijft de prioriteiten die deze commissie zou moeten stellen voor onderzoek en innovatie. The Guild pleit onder andere voor meer geld en een goede balans tussen de uitgaven voor deze twee beleidsvelden.
Open Brief The Guild
Aanbevelingen voor het nieuwe Europese Excellentie Initiatief
In Horizon Europe wordt een nieuw instrument opgenomen voor het bevorderen van onderzoek en innovatie: Excellence Initiatives. De universitaire organisatie The Guild benoemt drie prioritaire aandachtsvelden voor deze nieuwe benadering: het creëren van pan-Europese kennis-/excellentiecentra op strategische gebieden, ondersteuning van de institutionele ontwikkeling van universiteiten en het aanpakken van de onderzoeks‑ en innovatiekloof in Europa.
Nieuwsbericht The Guild
Position paper The Guild (pdf)
Toekomst Europese Onderzoeksruimte
Medio september vond een bijeenkomst plaats van de Europese Commissie en de ambtelijke top van Europa over de toekomst van de Europese Onderzoeksruimte (ERA). De eerste dag ging over de aansturing van de ‘quadruple helix’, het dynamische samenspel tussen de sleutelactoren als bron van innovatie: kennisinstellingen, bedrijven, overheden én burgers. De tweede dag ging over de opstelling van de EU in het gewijzigde globale r&d-landschap, met China als opkomende supermogendheid en de VS die het multilateralisme meer en meer de rug toekeert.
Nieuwsbericht EWI Vlaanderen
Hoe zet je een ondernemende universiteit op?
Universiteiten en bedrijven kunnen veel van elkaar leren en partnerschappen tussen beide kunnen voor alle partijen voordelig zijn, zeker voor de ondernemingszin van studenten. Een gestructureerd kader voor samenwerking, een scherp oog voor gemeenschappelijke waarden, flexibiliteit en slimme programma’s voor startende ondernemingen kunnen deze partnerschappen tot een succes maken.
Artikel The European Sting
“Het omzetten van wetenschap in business begint met het herkennen van kansen”
Europese wetenschappers moeten nauwer samenwerken met ondernemers en financiers om ervoor te zorgen dat baanbrekend onderzoek kan worden omgezet in succesvolle zakelijke kansen. Dat stelt de onlangs benoemde voorzitter van de voorlopige European Innovation Council, professor Mark Ferguson, in een artikel van Horizon Magazine. Hij weet uit eigen ervaring hoe de omzetting mis kan lopen.
Artikel Horizon Magazine
Europese uitgaven aan r&d sterk geconcentreerd in klein aantal regio’s
In 2016 vond bijna de helft van de Europese uitgaven aan r&d plaats in slechts 27 van de 266 regio’s. Dat laat het Regionaal Jaarboek 2019 van Eurostat zien. De top 4 van meest bestedende regio’s in de EU bestaat uit Braunschweig, Stuttgart, Waals Brabant en Vlaams Brabant.
Nieuwsbericht Science|Business
Eurostat regional yearbook 2019 (pdf)
Toekomstige technologieën voor het creëren van welvaart
Begin juli werd in Oslo een workshop gehouden over de volgende generatie technologieën waarin de Europese industrie zou moeten investeren. Dat leverde vijf technologische technologievelden op die het potentieel hebben om economische en maatschappelijke welvaart te creëren: biologische transformatie, slimme materialen, energiezuinige datatransmissie, elektrificatie van de chemische industrie (Power to X), en mariene technologieën.
Publicatie EC (pdf)
Europees parlement wil streep door octrooien op planten en dieren
Het Europees Parlement (EP) heeft een resolutie aangenomen die een einde moet maken aan octrooien op planten en dieren. Veredelaars zouden hierdoor weer vrijelijk kunnen voortborduren op elkaars werk. In het besluit, dat overigens niet juridisch bindend is, roept het EP de Europese Commissie op om alles in het werk te stellen om het Europees Octrooibureau (EPO) ervan te overtuigen geen octrooien meer te verlenen voor producten die via biologische werkwijzen zoals kruising zijn verkregen.
Nieuwsbericht EP
Nieuwsbericht RTL Z
Europa is privacymisbruik door grote Amerikaanse bedrijven beu
Het is goed mogelijk dat de Europese Unie regels gaat opleggen om te voorkomen dat bedrijven die gegevens verzamelen deze misbruiken. Dat zei Eurocommissaris Margrethe Vestager in een toespraak tot de Europese beroepsorganisaties van advocaten CCBE. De uitspraak volgt op talrijke schandalen over het heimelijk delen van data met derden door met name Facebook en Google. Het meest recente schandaal is dat Google via geheime webpagina’s data deelt met adverteerders. Een artikel van C|Net vertelt daar meer over. Een artikel van de BBC constateert dat de techsector zelf nu al begint te roepen om overheidsregulering. Met name Facebook en Google wordt een gebrek aan ethiek verweten.
Nieuwsbericht Reuters
Toespraak Vestager
Artikel C|Net
Artikel BBC
Het digitale beleid van de EU breed in beeld gebracht
De Europese Commissie (EC) heeft op 23 september 32 brochures uitgebracht over het Europese digitaliseringsbeleid. De onderwerpen die aan bod komen, variëren van High-Performance Computing en bijvoorbeeld Quantumtechnologieën tot Vrouwen in de Digitale Sector en het Bevorderen van Europese Belangen en Waarden bij de Wereldwijde Digitale Transformatie.
Publicaties EC (23 september 2019)
Zo zouden landen, regio’s en steden leven lang leren moeten aanpakken
Leven lang leren is van cruciaal belang in en voor de zich ontwikkelende digitale kenniseconomie. Cedefop, het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding, heeft een briefing opgesteld om Europese instellingen en nationale beleidsmakers en besluitvormers te informeren over een geïntegreerde en holistische aanpak hiervan. De briefing doet ook aanbevelingen over het opzetten van stelsels voor leven lang leren op lokaal, regionaal en nationaal niveau.
Briefing Cedefop (pdf)
Frankrijk: Nieuwe impulsen voor start-ups
Institutionele beleggers in Frankrijk richten een investeringsfonds op dat 5 miljard euro gaat beleggen in start-ups in de doorstartfase. Dat kondigde president Emmanuel Macron aan op de France Digitale Day. Naast deze financiële toezegging wil de Franse regering alle obstakels uit de weg ruimen die Franse starters ervan weerhouden om in een financieringsronde meer dan 100 miljoen dollar op te halen, een eenhoorn (‘unicorn’) te worden en uiteindelijk naar de beurs te gaan.
Nieuwsbericht TechCrunch
VK: Hoofdlijnen voor het steunen van innovatie
Dit is dé sleutelvraag voor iedereen die zich bezighoudt met innovatiebeleid: hoe besteedt je het overheidsgeld voor onderzoek en innovatie op de meest effectieve manier? De Britse denktank Nesta doet een aantal aanbevelingen voor de Britse overheid, die als voorbeeld zouden kunnen dienen voor andere landen. Een andere grote vraag is: Hoe win je de mondiale race om technologische innovatie? Daar gaat een interimrapport van techUK op in.
Artikel Nesta
Nieuwsbericht techUK
Interimrapport techUK (pdf)