“Ambitieus doorgaan met Open Acess”
Vooruitlopend op de publicatie van herziene implementatierichtsnoeren van het Plan S, heeft de universiteitsorganisatie The Guild een position paper gepubliceerd met voorstellen voor een succesvolle overgang naar Open Access (OA). Met deze aanbevelingen bouwt The Guild voort op zijn voorstel voor de Plan S-raadpleging en draagt het bij aan een breder debat over hoe Plan S kan bijdragen aan de verwezenlijking van de ambities van Open Science. In een artikel van Science|Business dringt Rebecca Lawrence van de open wetenschappelijke uitgever F1000 er bij de opstellers van Plan S op aan om “standvastig te blijven” in hun oorspronkelijke plannen voor OA. Uit gegevens van de European University Association (EUA) blijkt dat de meeste Europese universiteiten nog grote stappen moeten zetten. Volgens een tweede artikel van Science|Business, dat zich baseert op de EUA-gegevens, voert slechts 20 procent van de hogeronderwijsinstellingen beleid voor onderzoeksdatamanagement; 40 procent bereidt momenteel beleid voor en 40 procent doet nog niks.
Nieuwsbericht The Guild
Position paper The Guild (pdf)
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2
Rapport EUA (pdf)
EARTO geeft input voor implementatie Horizon Europe
EARTO heeft drie documenten gepubliceerd als input voor de toekomstige uitvoering van Horizon Europe. Het eerste document noemt maatregelen ter vereenvoudiging van het kaderprogramma. Het tweede document is een bundeling van de ervaringen uit een serie pilotprojecten met ‘lump sum’-financiering. Het derde document, tot slot, gaat over een nieuwe modelsubsidieovereenkomst.
Nieuwsbericht EARTO
EARTO Feedback on H2020 Implementation (pdf)
EARTO Feedback on Lump-Sums Pilot Experiences (pdf)
EARTO Paper on HEU Implementation – Financial Aspects (pdf)
Internationalisering in het hoger onderwijs
Een grote meerderheid van de mensen die werkzaam zijn in het Europese hoger onderwijs is positief over de toekomst van internationalisering in de sector. Dat blijkt uit een enquête van de European Association for International Education (EAIE). Bij alle 16 prioritaire activiteiten op het gebied van internationalisering is ten minste enige vooruitgang geboekt. Het rapport noemt 9 factoren die bijdragen aan het succes van internationalisering in het hoger onderwijs.
Bericht University World News
Rapport EAIE (registratie verplicht)
Nieuwe opzet DG Onderzoek en Innovatie moet bureaucratische schotten wegnemen
De EU-commissarissen hebben hun goedkeuring gegeven aan een nieuw, experimenteel ‘matrix-ontwerp’ van het DG Onderzoek en Innovatie. “Het gaat hier om het opzetten van een flexibele, moderne, horizontale organisatie die echt op een andere manier beleid en projecten kan uitwerken”, aldus Jean-Eric Paquet, directeur-generaal van het DG.
Nieuwsbericht Science|Business
Europees Parlement stemt in met 160 miljard euro voor wetenschap en technologie
In de laatste vergadering voor de Europese verkiezingen heeft het Europees Parlement een reeks besluiten genomen over de onderzoekprogramma’s. In totaal is daar 161,6 miljard euro mee gemoeid. Het gaat om 94,1 miljard euro voor Horizon Europe, 16 miljard euro voor het ruimtevaartprogramma, 9,2 miljard euro voor Digital Europe en 42,3 miljard euro voor het infrastructuurprogramma ‘Connecting Europe’. Eurocommissaris Carlos Moedas toonde zich verheugd over de beslissingen van het Parlement. In de komende tijd worden de vier onderzoekprogramma’s nader uitgewerkt.
Nieuwsbericht New Europe
Statement Moedas
Aanbevelingen voor effectievere innovatiefinanciering in komende EU-begroting
Een studie van het Jacques Delors Institute en het European Policy Centre (EPC) analyseert hoe de EU innovatie ondersteunt in de huidige Meerjarig Financieel Kader (MFK). Het doet aanbevelingen voor verbetering in het nieuwe programma, voor 2021-2027, onder meer door innovatiefinanciering sterker te richten op impact en beter gebruik te maken van de synergieën tussen de verschillende financieringsprogramma’s.
Nieuwsbericht EPC
Nieuwsbericht Research Europe
Rapport (pdf)
De toekomst van de EU: Commissie adviseert focus op onderzoek en vaardigheden
De volgende Europese Commissie (EC) moet Europa competitiever, eerlijker, duurzamer, invloedrijker en veiliger maken. Daarbij kunnen onderzoek en innovatie een grote rol spelen. Er moet bovendien beleid worden gevoerd om vaardigheden beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt. Dit zijn enkele van de aanbevelingen die de Europese Commissie (EC) heeft geformuleerd voor de Strategische Agenda van de EU voor 2019-2024. De Europese regeringsleiders buigen zich vandaag (9 mei) over de voorstellen.
Persbericht EC 30 april 2019
Persbericht EC 7 mei 2019
Documenten EC
Factsheets Beleidsprioriteiten voor toekomstige EC
Nieuwsbericht Neth-ER
Europese ondersteuning van nationaal O&O&I-beleid kan beter
Een panel van deskundigen heeft de werking geëvalueerd van de Horizon 2020 Policy Support Facility (PSF). Deze werd in 2015 ingesteld om de EU-lidstaten en de geassocieerde landen te ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit en het effect van hun systemen voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (O&O&I). De algemene perceptie van het PSF is positief, maar er zijn punten die aandacht vereisen.
Rapport EC
Horizon Europe moet aantrekkelijk zijn voor talent uit hele wereld, zegt rapport
Nu China is toegetreden tot de top van wetenschap en technologie is er voor de EU een grotere mondiale pool van talent. Ook zijn er meer mogelijkheden voor specialisatie. Maar er is ook meer concurrentie om investeringen, talent en de positie als wereldleider op kritieke technologische gebieden. Een rapport van de denktank Bruegel adviseert de EU om Europa aantrekkelijk te houden voor eigen excellente onderzoekers, verbonden te blijven met sterke partners buiten de EU en open te staan voor buitenlands talent.
Nieuwsbericht Research Europe
Rapport (pdf)
Ontwikkeling en toepassing van kennis niet in heel Europa in evenwicht
Voor alle landen zou het ideaal zijn als de kennis die er wordt ontwikkeld ook in het land zelf zou worden toegepast. Dan pluk je de meeste vruchten van het eigen kennis‑ en innovatiebeleid. Onderzoek van het JRC laat zien dat Nederland het goed doet op dit punt. Maar dat is in lang niet alle Europese landen het geval.
Nieuwsbericht EU Science Hub
Rapport JRC (pdf)
“Europa investeert miljarden in AI, maar niet in talent”
Een rapport, geschreven op verzoek van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, beschrijft hoe kunstmatige intelligentie, robotica en automatisering banen en de Europese economie gaan veranderen. Het schetst wat onderwijssystemen, het bedrijfsleven, overheden en sociale partners kunnen doen om de komende transitie succesvol te maken. In een uitzending BNR Nieuwsradio reageert hoogleraar Artifical Intelligence Maarten de Rijke (UvA) op de goedkeuring van het Europees Parlement van een investering van 9,2 miljard euro in kunstmatige intelligentie (AI) en cyberveiligheid. Volgens hem is dit niet genoeg om het gapende gat te dichten met de grote spelers als de VS en China. Hij constateert onder andere dat er te weinig aandacht is voor talentontwikkeling. Onderzoeker Elmar Hellendoorn van Harvard Kennedy School pleit voor scherpere strategische keuzes van de EU.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Uitzending BNR Nieuwsradio
Voortgang van het grootschalige onderzoeksinitiatief Batterij 2030+
De Europese Commissie (EC) heeft een verslag gepubliceerd over de uitvoering van het strategisch actieplan voor batterijen. Eén van de beschreven activiteiten is de lancering van het grootschalige onderzoeksinitiatief Battery 2030+.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC (pdf)
Bijlage Rapport (pdf)
Overheden moeten zelf meer uit blockchain halen
Europese overheden geven volop steun aan de ontwikkeling en toepassing van blockchain. Maar zelf benutten ze de mogelijkheden maar mondjesmaat. Dat laat een studie zien van het JRC, het onderzoekscentrum van de Europese Commissie. Blockchain wordt vooral ingezet voor verbetering van bestaande processen. Er zouden meer experimenten moeten plaatsvinden met echte vernieuwing. (Zie ook: ‘Een blockchain-gids voor beleidsmakers’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Nieuwsbericht JRC
Rapport JRC (pdf)
Sterkte innovatiesysteem bepaalt crisisgevoeligheid van regio’s
Regionale innovatiesystemen die technologie-intensieve innovatie in de industrie koppelen aan een sterke dienstenintensieve sector zijn het beste uit de economische crisis gekomen, constateert een rapport van het JRC. De verschillen tussen Europese regio’s zijn zo de laatste jaren groter geworden. Hierbij gaat het niet automatisch om verschillen tussen Oost- en West-Europa. Ook in Oost-Europa zijn er regio’s die hun innovatieprestaties voortdurend hebben verbeterd en daardoor economisch beter presteren.
Rapport JRC (pdf)
EU stemt in met vernieuwing wetenschappelijke relaties met Rusland
Het Europees Parlement heeft ingestemd met verlenging van de wetenschappelijke en technologische samenwerking met Rusland, ondanks de verslechterde betrekkingen met het land.
Nieuwsbericht Science Business
Duitsland: Kwaliteitsimpuls voor wetenschap en onderzoek
De gezamenlijke wetenschappelijke conferentie van de Duitse federale regering en de deelstaten heeft drie wetenschapsakkoorden goedgekeurd. Eén gaat over verbetering van de kwaliteit van studies en leren, één over innovatie in het hoger onderwijs en één over het versterken van onderzoek en innovatie. Met het totale pakket is van 2021 tot 2030 ruim 160 miljard euro gemoeid.
Nieuwsbericht Duitse overheid
Het verankeren van cyberveiligheid in nieuwe wereld van interoperabiliteit
De nieuwe editie van Government Europa Quarterly heeft als hoofdthema ‘veiligheid in een steeds meer verbonden wereld’. Aan het woord komen onder meer Despina Spanou, directeur Digital Society, Trust, and Cybersecurity van de Europese Commissie, en Cathal Delaney van het European Cybercrime Centre van Europol. Daarnaast nog veel meer artikelen over beleid, technologie en innovatie.
Government Europa Quarterly 29 - May 2019