Delft, Wageningen en Utrecht aan kop in ‘doe-het-zelf-ranglijst’ Leiden Ranking
Welke universiteit scoort wereldwijd het best met haar onderzoek? Delft, Utrecht en Leiden kunnen alle drie claimen dat ze de nummer één van Nederland zijn, blijkt uit de nieuwe Leiden Ranking. Het is maar net aan welke knoppen je draait. Kijk je bijvoorbeeld naar de 1, naar de 5 of naar de 10 procent best geciteerde publicaties?
Nieuwsbericht HOP / UToday
“Laat wetenschappers zelf uitleggen waarom zij een beurs verdienen”
Hoe worden wetenschappers straks gewaardeerd en erkend? ZonMw-bestuursvoorzitter Jeroen Geurts heeft een duidelijke visie: schrap de bestaande vinklijstjes. “Allerlei dingen die ooit misschien pasten bij ons beeld van een onderzoeker zijn nu verworden tot verstarde meetinstrumenten.” Geurts meent dat wetenschapsfinanciers veel meer de dialoog moeten zoeken met wetenschappers die een beurs aanvragen.
Artikel HOP / Delta
Minister overweegt maximum aan aantal flexcontracten op universiteiten
De hoge werkdruk op universiteiten moet nu echt omlaag, zei minister Ingrid van Engelshoven (OCW) in een Kamerdebat. Als het aantal tijdelijke contracten niet afneemt, overweegt ze grenzen te stellen.
Nieuwsbericht HOP / DUB
Tien academische start-ups winnen deelname GES en reis naar Silicon Valley
Een vakjury heeft, in bijzijn van staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) uit 28 genomineerde start-ups de 10 winnaars bekendgemaakt van de Academic Startup Competition. De 10 net gestarte bedrijven mogen pitchen op de Global Entrepreneurship Summit (GES). Ook krijgen ze een reis naar Silicon Valley aangeboden, om daar te leren hoe ze hun innovatie sneller kunnen opschalen en zo de stap van start-up naar scale-up kunnen zetten.
Nieuwsbericht VSNU
Nieuwe voorzitter Techniekpact wil naar systeemaanpak voor meer techniekstudenten
Het Techniekpact gaat voorlopig nog even door. Dat maakte directeur Ondernemerschap Pieter Waasdorp, namens de EZK-staatssecretaris Mona Keizer, bekend op het jaarcongres van Brainport Industries Campus in Eindhoven. De nieuwe voorzitter, Thea Koster (bestuurslid Deltion College), heeft als taak het Techniekpact op een hoger plan te tillen. “Het hele systeem moet veranderen.”
Nieuwsbericht ScienceGuide
STT: omgaan met onzekerheid in strategieontwikkeling
Strategieontwikkeling voor de lange termijn, op welk terrein dan ook, is vooruitzien. Maar vooruitzien is lastig als sprake is van ‘diepe onzekerheid’: situaties waarin het niet duidelijk is, of men het niet eens kan worden, wat de toekomst zou kunnen brengen, aldus de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Het open access boek ‘Decision Making under Deep Uncertainty’ beschrijft state-of-the-art methoden om in deze situaties toch plannen te ontwikkelen.
Nieuwsbericht STT
Boek (pdf)
Geen nieuw instrumentarium voor sectorale innovatie kleine bedrijven
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) ziet geen reden om speciaal beleid te voeren gericht op het stimuleren van sectorale innovatie door kleine bedrijven. Dat antwoordt ze op vragen van Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GL), die zich zorgen maakte over innovatie in sectoren die grotendeels bestaan uit kleinere mkb’ers met een relatief kleine omzet. Ze gaat wel kijken naar de mogelijkheden om de verschillende subsidieprocedures verder te verbeteren, zoals die van de WBSO, om de toegankelijkheid ervan voor kleine mkb-bedrijven te vergroten.
Kamerbrief (pdf)
Kabinet wil meer instrumenten voor het reguleren van online platforms
Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms zoals Google en Apple onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) stelt daarom, in een beleidsbrief aan de Tweede Kamer, drie maatregelen voor om te kunnen ingrijpen in deze markt. In een aparte brief gaat Keijzer in op de voorstellen die D66-Kamerlid Kees Verhoeven eerder deed voor een mededingingsbeleid voor de digitale economie. Een artikel van ESB gaat dieper in op de arbeidsmarkt-kant van digitale platforms. Wie zijn die platformwerkers eigenlijk en moeten we ons als maatschappij zorgen maken over hun welzijn?
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kamerbrief – 1 (doc)
Kamerbrief – 2 (docx)
Artikel ESB
Over de toekomst van de Nederlandse landbouw
Het Landbouw Attaché Netwerk bestaat 100 jaar. Ter ere hiervan verscheen het Magazine Agrospecials, met als thema ‘Innovatieve technologie’. Lees alles over het netwerk en de wereldwijde uitdagingen waar zij aan werken met bedrijven en kennisinstellingen. De uitgave is opgebouwd rond 6 thema’s, waaronder Kringlooplandbouw, Water en klimaat en Innovatieve technologie.
Magazine Agrospecials #mei 2019
Innovatie kan krimpregio’s impuls geven
Aan de slag gaan met innovatieve projecten. Uit experimenten van lokale en regionale partijen in het afgelopen decennium blijkt dat dit kan helpen om de negatieve effecten van bevolkingsdaling tegen te gaan. Het rapport ‘Vernieuwingskracht in krimpregio’s’ van Platform31 geeft 7 voorbeelden van zulke projecten.
Nieuwsbericht Platform31
Rapport Platform31 (registratie verplicht)
“Eindhoven, een lichtend voorbeeld voor Europa”
Volgens Daria Tataj, adviseur van eurocommissaris Carlos Moedas, heeft de Brainport-regio rond Eindhoven alles in zich om uit te groeien tot een mondiaal centrum voor hightech kennis en onderzoek. “Met de juiste netwerkstrategie en focus op hightech en digitale technologieën, kan de Brainport-regio eraan bijdragen dat Europa ontsnapt aan het gevaar van een economische en strategische achteruitgang”, zegt zij in een artikel van Cursor. Link Magazine sprak met de ceo’s van ASML, VDL en AAE en de coo van Neways over de kracht van het Zuid-Nederlandse innovatie-ecosysteem.
Artikel Cursor
Artikel Link Magazine