Veel belangstelling voor volgende ronde Europese universitaire allianties
In heel Europa ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden van universiteiten, nu de tweede ronde van de populaire EU-competitie voor Europese Universiteiten is gelanceerd. Er is 120 miljoen euro beschikbaar voor 24 nieuwe allianties. Volgens een artikel van University World News heeft het European Universities Initiative één groot nadeel: doordat er zoveel budget voor is gereserveerd, blijft er nauwelijks meer geld over voor kleinere, minstens zo waardevolle samenwerkingsprojecten.
Nieuwsbericht Science|Business
Artikel University World News
ALLEA: Maak publiceren onderzoeksresultaten mogelijk zonder verlies eigendomsrecht
Vroege publicatie van onderzoeksresultaten moet mogelijk zijn zonder dat daarmee het intellectueel-eigendomsrecht over die resultaten verloren gaat. Een hervorming van de Europese regelgeving is hiervoor vereist, stelt European Federation of Academies of Sciences and Humanities (ALLEA) in een rapport over strategieën voor intellectueel eigendom in het hoger onderwijs. Zulke strategieën moeten er bovenal toe leiden dat de commerciële exploitatie van onderzoeksresultaten in goede banen wordt geleid.
Persbericht ALLEA
Statement ALLEA (pdf)
Nieuwsbericht Neth-ER
Nieuwsbericht Research Professional News
Rekenkamer keurt rekeningen 2018 van alle Joint Undertakings goed
De Europese Rekenkamer (ERK) heeft de verrichtingen over 2018 van alle gemeenschappelijke ondernemingen voor onderzoek van de EU (Joint Undertakings) goedgekeurd. De Rekenkamer ziet nog wel mogelijkheden voor verbetering met betrekking tot bijdragen in natura, het interne financiële en subsidiebeheer en het personeelsverloop.
Persbericht ERK (pdf)
“Naar een transformatief hogeronderwijssysteem”
Veel grote maatschappelijke problemen zijn mede ontstaan door toedoen van de wetenschap en het (hoger) onderwijs. Voor beide ligt nu een belangrijke taak in het oplossen van deze problemen, meent Rhina Colunge-Peters van de Leibniz Universität Hannover. In een opiniebijdrage voor University World News roept ze op tot een herbezinning op het stelsel en de internationalisering van het hoger onderwijs.
Artikel University World News
LERU: Ondernemerschap bevorderen via EIT is geldverspilling
De Europese Commissie wil dat het innovatie-instituut EIT in de periode 2021-27 ongeveer 420 miljoen euro extra besteedt aan de ondersteuning van ondernemerschap in het hoger onderwijs. In een bericht van Research Professional News bestempelt Kurt Deketelaere, secretaris-generaal van de League of European Research Universities (LERU), dit voornemen als “geldverspilling”. Het EIT komt, volgens hem, al veel geld te kort voor het uitvoeren van zijn basistaken op het gebied van kennisontwikkeling en ‑verspreiding.
Artikel Research Professional News
Het vinden van prototype indicatoren voor missiegedreven innovatie
Overal ter wereld zijn regeringen een missiegericht onderzoeks- en innovatiebeleid gaan voeren om een aantal van de grootste sociale en ecologische uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Maar welke indicatoren gebruiken we om dit ambitieuze beleid te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren? Een paper van de Britse denktank Nesta laat zien dat er open databronnen en datawetenschappelijke methoden zijn om dit te bepalen.
Blogpost Nesta
Paper Nesta
DIGITALEUROPE: Aanbevelingen voor het beleid inzake kunstmatige intelligentie
De Europese Unie moet aan betrouwbare kunstmatige intelligentie (AI) bouwen in het belang van de burger en bedrijven. Volgens DIGITALEUROPE, de belangenorganisatie van de Europese digitale industrie, kan dat het beste via discussies tussen de verschillende belanghebbenden en via een flexibele, empirisch onderbouwde en op risico’s gebaseerde beleidsvorming. De eerste stap zou moeten zijn om de gemeenschappelijke Europese missie te definiëren voor duurzaamheid, innovatie, individueel en maatschappelijk welzijn, economische groei en industrieel concurrentievermogen.
Nieuwsbericht DIGITALEUROPE
Paper DIGITALEUROPE (pdf)
De toekomst van het werk: 9 grote onzekerheden
Het werk kan in de toekomst op allerlei manieren gaan veranderen. Op welke manier precies zal worden bepaald door technologische en menselijke factoren. Maar daarbij spelen wel een aantal grote onzekerheden. Een artikel van Raconteur noemt er negen, zoals de snelheid en harmonisatie van regelgeving, de ontwikkeling van digitaal onderwijs en beschikbaarheid van kapitaal.
Artikel Raconteur
De vijf beste landen in Europa voor oprichters van bedrijven en start-ups
Het VK, Duitsland, Estland, Zweden en Finland zijn de vijf beste landen in Europa om een start-up te beginnen en laten groeien. Volgens een artikel van EU Startups scoren deze landen het beste op zaken als beschikbaarheid van personeel, salarissen, fiscale stimulansen, politieke stabiliteit en groei van de economie.
Nieuwsbericht EU Startups
Het vergroten van de impact van publieke investeringen in innovatie
Op een bijeenkomst van EU-leiders heeft directeur Albert Bravo Biosca van het Innovation Growth Lab van Nesta een aantal radicale ideeën gepresenteerd over het stimuleren van publieke investeringen in innovatie. Hij pleit onder andere voor veel meer experimenten met veelbelovende beleidsinterventies. Daarvoor zou alleen al het VK een fonds van ruim 1 miljard euro moeten opzetten. Er zou ook een ‘single market’ voor ondernemers moeten komen.
Presentatie Nesta (pdf)
Europa moet harder werken aan sociale-ontwikkelingsdoelen
Ter voorbereiding van een Europese Green Deal hebben de VN en enkele Europese instellingen een rapport gepubliceerd over de stand van duurzame ontwikkeling in de EU-landen. Nederland staat op deze lijst op plaats 7 (van de 28). Het rapport schetst hoe de EU zijn scores voor het behalen van de Social Development Goals (SDG’s) kan verbeteren. Zo zou er een EU-wijde strategie moeten komen voor een volledig koolstofvrij energiesysteem tegen 2050, versterking van de kringloopeconomie en het bevorderen van duurzame systemen voor landgebruik en voeding. In dat verband zou de EU ook de publieke en private investeringen in duurzame infrastructuur, met inbegrip van energie en vervoer, moeten opvoeren.
Rapport
Nieuwsbericht Vilt
Het bevorderen van industriële transities in regio’s
De Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben een rapport gepubliceerd over hoe regio’s en landen een transitie van hun industrie kunnen bevorderen en zo bijdragen aan een concurrerende positie in een geglobaliseerde economie. Het rapport is gebaseerd op beleidservaringen uit twaalf EU-regio’s en ‑lidstaten.
Nieuwsbericht EC
Rapport EC / OESO (pdf)
Een pleidooi voor slimmestedenontwikkeling in heel Europa (en daarbuiten)
De overgang naar een koolstofarme en hulpbronnenefficiënte economie krijgt steeds meer vaart, mede dankzij diverse door de EU gefinancierde initiatieven voor stedelijke gebieden. Een beleidsbrief van de projecten Triangulum, GrowSmarter en REMOURBAN geeft een overzicht van alles wat tot nu toe, met steun van de EU, is gebeurd en wat dat heeft opgeleverd, onder andere in Eindhoven. De brief doet een serie aanbevelingen aan nationale en stedelijke overheden voor het kopiëren van en voortbouwen op de uitgevoerde projecten.
Nieuwsbericht Cordis
Beleidsbrief (pdf)
VK: Vrees voor gevolgen brexit voor onderzoek en innovatie
Volgens een artikel van The Guardian zijn veel Britse en buitenlandse onderzoekers in het VK bang dat er na een brexit nog maar weinig ruimte overblijft voor nieuwsgierigheid-gedreven onderzoek. De denktank Nesta vreest voor Brits isolationisme op het gebied van innovatie, als de brexit doorgaat. Ze pleit voor blijvende deelname van het VK aan het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, en voor een innovatie-vriendelijker immigratiestelsel.
Artikel The Guardian
Artikel Nesta