cOAlitionS benoemt twaalf Plan S Ambassadeurs
cOAlitionS, de groep van nationale onderzoeksfinancierende organisaties uit Europa die volledig open toegang tot wetenschappelijke publicaties nastreeft, heeft 12 ambassadeurs benoemd. Zij worden de aanspreekpunten en doorgeefluiken voor discussie en kennisverwerving over de uitvoering van Plan S. Er zijn twee ambassadeurs uit Nederland: Frank Miedema (UU / UMCU) en Gareth O’Neill (Leiden University).
Nieuwsbericht cOAlitionS
Pleidooi voor behoud meertaligheid in wetenschapscommunicatie
De European University Association (EUA), Universities Finland (UNIFI) en Universities Norway (UHR) presenteren het Helsinki Initiatief voor Meertaligheid in wetenschappelijke communicatie. “Publiceren in de eigen taal blijft voor veel onderzoekers wereldwijd van vitaal belang. Het kan de beste manier zijn om te communiceren met nationale collega’s, het maximaliseert de kans op lokale impact en het is bijna de enige manier om belangrijke doelgroepen zoals beleidsmakers te bereiken.”
Nieuwsbericht EUA
Helsinki Initiative
Nieuwsbericht Research Europe
Gerichte investeringen en krachtig digitaal beleid lonen maar lidstaten doen te weinig
De Europese Commissie (EC) heeft de resultaten gepresenteerd van de Digital Economy and Society Index (DESI) voor 2019. Dit instrument volgt de algemene digitale prestaties van Europa en de vooruitgang van de EU-landen ten aanzien van hun digitale concurrentievermogen. Over het algemeen laten alle EU-lidstaten vooruitgang zien, wat ook ten goede komt aan hun economie. De vooruitgang gaat echter te langzaam om de wereldwijde concurrentie te kunnen bijbenen. Nederland staat voor het eerst in top 3 van de EU als het gaat om de kracht van de digitale economie. Alleen ons mkb doet het niet goed, constateert een bericht van Emerce. Zowel de online verkoop van het mkb als de daaruit behaalde omzet ligt onder het EU-gemiddelde.
Persbericht EC
Digital Economy and Society Index (DESI)
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Nieuwsbericht Emerce
Landrapport Nederland (pdf)
Zeven EU-lidstaten willen ultraveilig kwantumcommunicatienetwerk opzetten
Zeven lidstaten van de Europese Unie zijn overeengekomen om samen na te gaan hoe ze in Europa een kwantumcommunicatie-infrastructuur kunnen opzetten. Dit zou een grote stimulans kunnen zijn voor kwantumtechnologieën, de cyberveiligheid en het industrieel concurrentievermogen van Europa. De betrokken lidstaten zijn België, Duitsland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland en Spanje. Het Britse regering maakte vorige week bekend dat overheid en bedrijven in het VK sinds 2014 al meer dan 1 miljard pond (1,1 miljard euro) hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van kwantumtechnologie. Het Europese magazine voor onderzoek en innovatie ‘Horizon’ heeft deze maand een special over kwantumtechnologieën.
Nieuwsbericht EC
Q&A on Quantum Communication Infrastructure
Verklaring van Samenwerking (pdf)
Persbericht Britse overheid
Special Horizon
Honderd radicale doorbraken met grote gevolgen voor de wereldeconomie
De Europese Commissie heeft een rapport gepresenteerd dat 100 radicale doorbraken identificeert op het gebied van innovatie. Omdat deze waarschijnlijk een grote impact zullen hebben op de wereldeconomie, wordt de EU geadviseerd om investeringen te stimuleren. Naast de te verwachten kunstmatige intelligentie, gaat het bijvoorbeeld om zichzelf reparerende smartphones, planetaire of asteroïde mijnbouw voor het winnen van essentiële grondstoffen en telepathische communicatie met behulp van technologie.
Nieuwsbericht EC
Rapport (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
EU-lidstaten moeten meer doen om vrouwen in digitale sector te krijgen
De Europee Commissie heeft haar jaarlijkse ‘Women in Digital’ (WiD)-scorebord gepresenteerd, dat een beeld geeft van de participatie van vrouwen in de digitale economie. Deze laat een genderkloof zien in alle 13 indicatoren waar het scoreboard naar kijkt. De kloof is het grootst op het gebied van ict-specialistische vaardigheden en werkgelegenheid. “We moeten nu maatregelen treffen”, concludeert eurocommissaris Mariya Gabriel. “Niet alleen omdat het eerlijk is, maar ook omdat het goed is voor de economie.” McKinsey bracht afgelopen week een rapport uit over het onderwerp met aanbevelingen voor beleidsmakers. Een artikel van Project Syndicate introduceert het rapport.
Nieuwsbericht EC
Landrapporten
Rapport McKinsey (online)
Artikel Project Syndicate
EU moet prioriteit geven aan 5G en technologie stimuleren, zeggen topbedrijven
De volgende Europese Commissie zou prioriteit moeten geven aan de versterking van 5G-netwerken op het continent en een snellere invoering van technologieën zoals AI. Dat zeggen de leden van de European Round Table of Industrialists (ERT) in een onderzoek, waarvan Politico melding maakt. Tot de ERT behoren veel grote bedrijven, zoals Volvo, Heineken, Shell, Nestlé en Siemens. Artikelen van Information Age en Raconteur leggen uit dat 5G straks het hart van Industrie 4.0 oftewel Smart Manufacturing wordt. En deze technologie komt er sneller dan verwacht, zegt een artikel van Computable dat zich baseert op het laatste ‘Mobility Report’ van Ericsson. Een groot proefproject in de haven van Hamburg, beschreven door New Europe, geeft een beeld van eerste ervaringen met 5G.
Nieuwsbericht Politico
Artikel Information Age
Artikel Raconteur
Artikel Computable
Artikel Ericsson
Rapport Ericsson (pdf)
Artikel Government Europe
De stad van de toekomst
Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Raconteur, een bijlage van The Times, beschrijft de mogelijkheden van CO2-neutrale gebouwen en kantoren, de noodzaak voor publieke en private bedrijven om samen te werken in slimme stadsontwikkeling en hoe gegevens kunnen worden gebruikt om het leven van stadsbewoners te veranderen.
Bijlage Raconteur
Onderzoekssamenwerking met Zwitserland is niet meer zeker
De Europese Commissie had er voor 18 juni uit willen komen. Maar de onderhandelingen over een veelomvattend samenwerkingsverdrag tussen de EU en Zwitserland verlopen niet voorspoedig. Negatieve gevolgen dreigen voor het bedrijfsleven, de grensoverschrijdende aandelenhandel en de samenwerking op het gebied van onderzoek.
Nieuwsbericht SwissInfo
Nieuwsbericht Science|Business
VK: Europa dreigt weer twee onderzoeksfaciliteiten te verplaatsen
Als het VK de Europese Unie verlaat zonder overeenkomst (no deal brexit) dreigen twee erkende onderzoekscentra van de European Research Infrastructure Consortia (Eric) het land te verlaten. Instruct, een onderzoeksfaciliteit voor structurele biologie van de Universiteit van Oxford, zou naar Florence verplaatst worden. European Social Survey, een consortium dat houdingen, overtuigingen en gedragspatronen in kaart brengt, zou van Londen naar Bergen (Noorwegen) gaan.
Nieuwsbericht Research Europe
VK: Technologiesector produceerde afgelopen jaar één ‘unicorn’ per maand
Volgens het Nederlandse Dealroom zijn er in het afgelopen jaar in het VK 13 nieuwe eenhoorns ontstaan, technologiebedrijven ter waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hiermee neemt het VK een derde plaats staat in op de mondiale ranglijst van snelgroeiende technologiebedrijven, na de VS en China.
Nieuwsbericht Tech Nation
Rapport Dealroom (pdf)
VK: Regelgeving voor digitale innovatie wordt herschreven
De Britse overheid heeft maatregelen gepresenteerd om de regelgeving zodanig te veranderen dat er meer ruimte komt voor digitale innovatie en tegelijkertijd de consument mondiger wordt gemaakt. Er is een open consultatie gestart over ideeën voor nieuwe datadiensten die ten dienste staan van de consument. Er wordt een Regulatory Horizons Council opgericht die de overheid gaat adviseren over regels en voorschriften. En er komt een Regulation Navigator, een digitale interface om bedrijven te helpen hun weg te vinden in de regelgeving en hun ideeën snel op de markt te brengen. TechUK en Nesta zien de aanpak van de Britse regering wel zitten. Nesta wil de overheid helpen bij het ontwikkelen van een toolkit voor regelgevers.
Persbericht Britse overheid
Open consultatie
Publicatie Regulation for the Fourth Industrial Revolution
Publicatie Smart Data Review
Reactie TechUK
Reactie Nesta