“Geef EU meer bevoegdheden om het op te nemen tegen academische uitgevers”
In een toespraak op een conferentie van Science|Business in Brussel sprak Carlos Moedas, de huidige eurocommissaris voor Onderzoek. Hij riep de EU-lidstaten op om zijn opvolger meer bevoegdheden te geven om met grote wetenschappelijke uitgevers te onderhandelen over lagere prijzen. Hij zou zelf te weinig mandaat hebben gehad om voldoende druk te kunnen uitoefenen.
Nieuwsbericht Science|Business
Adviezen voor Horizon Europe: meer geld, meer samenwerking en meer impact
De Europese Commissie (EC) werkt aan een strategisch plan voor de eerste vier jaar van Horizon Europe, het volgende onderzoeksprogramma van de EU. Momenteel loopt een consultatie over dit onderwerp. Science|Business heeft hierop gereageerd met een rapport dat dieper ingaat op de manier waarop het programma meer impact zou kunnen bewerkstelligen. Een groep van 93 organisaties uit de onderzoeks- en innovatiesector, waaronder EARTO, heeft ook een reactie gegeven, met standpunten als: vasthouden aan excellentie, meer geld voor het programma en meer ruimte voor grensoverschrijdende samenwerking. De deadline van de consultatie werd vorige week verlengd van 15 september tot 4 oktober 2019.
Nieuwsbericht en rapport Science|Business (e-mailadres verplicht)
Nieuwsbericht EARTO
Joint Statement (pdf)
Consultatie EC
Innovatiedossier verdeeld over zeker acht eurocommissarissen
Zoals gemeld wordt de Bulgaarse Mariya Gabriel de nieuwe Europese commissaris voor Jeugd en Innovatie. Dat laatste onderwerp zit echter ook in takenpakketten van tal van andere eurocommissarissen, meldt een artikel van Science|Business. Denk aan die van Frans Timmermans (NL, Circulaire Economie), Sylvie Goulard (F, Interne Markt), Stella Kyriakides (CY, Gezondheid) en Margrethe Vestager (DK, Mededinging en Digitale Strategie). Een opiniërend artikel van Science|Business vindt dit een goede ontwikkeling, omdat innovatie eigenlijk thuishoort in álle portefeuilles. Science Insider maakt zich er zorgen over dat het woord Onderzoek niet in de naam zit van het beleidsveld van Mariya Gabriel. Een artikel van NewEurope geeft een overzicht van alle voorgestelde nieuwe eurocommissarissen en hun beleidsterreinen.
Artikel Science|Business
Opinie Science|Business
Artikel Science Insider
Artikel NewEurope
Samenwerking met universiteiten kan mkb-bedrijven stimuleren tot innovatie
In principe kan samenwerking met een universiteit gunstig zijn voor elk type klein of middelgroot bedrijf, ongeacht de sector en ongeacht hun productiviteit voorafgaand aan de samenwerking. Dat laat onderzoek van het Britse Enterprise Research Centre (ERC) zien. Beleidsmakers die samenwerking tussen mkb-bedrijven en universiteiten willen bevorderen, zouden zich vooral moeten richten op familiebedrijven, bedrijven met weinig personeel en bedrijven met een ‘gesloten’ bedrijfscultuur.
Rapport ERC (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Beleidsbrief ERC (pdf)
“Innovatiekloof tussen Oost en West moet nu snel worden aangepakt”
Slecht presterende landen in de EU hebben nog vijf tot tien jaar de tijd om hun innovatie-ecosystemen te verbeteren. Doen ze dat niet, dan zullen ze de grote mondiale maatschappelijke en technologische uitdagingen niet kunnen volgen, stelt aftredend directeur van het Joint Research Centre (JRC) Vladimir Šucha in gesprek met Science|Business. Daar ligt ook een taak voor wetenschappelijke instellingen uit West-Europa, komt naar voren uit een tweede bericht van Science|Business. Samenwerking met instellingen uit het Oosten blijft al vele jaren ver achter op de samenwerking binnen de “oude” EU (de EU-15). Dit bericht is gebaseerd op een wetenschappelijk artikel uit het Journal for European Planning Studies.
Nieuwsbericht Science|Business – 1
Nieuwsbericht Science|Business – 2
Artikel Journal for European Planning Studies
Banden met China maken Europese financiers niet bang
De evolutie van China tot een wetenschappelijke supermacht leidt, met name in de VS en Australië, tot angst over de gevolgen van de komst van buitenlandse wetenschappers voor het binnenlandse onderzoek. Dat leidt bij Amerikaanse problemen al tot problemen met het werven van buitenlandse studenten en wetenschappers, laat een artikel van AIP zien. Een artikel van Science Magazine onderzoekt hoe Europa hier tegenaan kijkt. De financiers in ons werelddeel blijken zich er weinig zorgen over te maken. Een tweede artikel van hetzelfde medium onderzoekt de ervaringen van verschillende Europese onderzoekers die in China hebben gewerkt. (Zie ook ‘VK: Regering schrapt beperkingen op werkvisa voor afgestudeerden’).
Artikel AIP
Artikel Science Insider – 1
Artikel Science Insider – 2
Veel interesse voor nieuw industriebeleid maar weinig vernieuwende plannen
We schreven het al eerder: industriebeleid is overal op de wereld terug op de politieke agenda. Nu zou het vooral een antwoord moeten formuleren op de uitdagingen van mondialisering en digitalisering van de economie. Volgens een kritisch artikel van Research Europe lijkt het beleid zich echter vooral te richten op het handhaven van bestaande belangen van Europese bedrijven. Een speciaal rapport van EurActiv onderzoekt hoe de EU een leidende rol kan gaan spelen in de technologieën van morgen, waaronder 5G- en cloudinfrastructuur. In het VK wordt momenteel een nieuwe, missiegestuurde industriële strategie ontwikkeld. Het Department for Business, Energy & Industrial Strategy publiceerde er een beleidsbrief over. Het VK heeft gekozen voor vier missies: AI & data, de verouderende samenleving, groene groei en de toekomst van mobiliteit.
Artikel Research Europe
Rapport EurActiv
Beleidsbrief Britse overheid
Een visie op AI als een positieve kracht voor de wereld
University College London (UCL) heeft een innovatieve strategie gelanceerd over hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan worden benut als een transformatieve technologie met een positieve impact op de mensheid en de planeet. De strategie werd gepresenteerd bij de opening van het UCL Centre for Artificial Intelligence.
Nieuwsbericht UCL
Website AI for People and Planet – UCL
Raad van Europa gaat aan de slag met AI
Het Comité van Ministers van de Raad van Europa heeft een Ad Hoc Committee on Artificial Intelligence (CAHAI) opgericht. Dit moet de haalbaarheid en mogelijke invulling onderzoeken van een juridisch kader voor de ontwikkeling, het ontwerp en de toepassing van kunstmatige intelligentie, gebaseerd op de normen van de Raad van Europa inzake mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.
Nieuwsbericht Raad van Europa
Webpagina Council of Europe and Artificial Intelligence
VK: Regering schrapt beperkingen op werkvisa voor afgestudeerden
Internationale studenten mogen na het afstuderen weer twee jaar blijven om een baan te vinden in het VK. De vorige regering onder leiding van Theresa May had de speciale visa voor deze groep afgeschaft, maar de nieuwe premier Boris Johnson heeft die maatregel teruggedraaid. Universities UK is er blij mee.
Bericht University World News
Nieuwsbericht Universities UK
VK: Drie notities over ethische kwesties rondom AI
Het Britse Centre for Data Ethics and Innovation (CDEI) heeft drie notities gepubliceerd over ethische kwesties op het gebied van AI-ethiek. De eerste gaat over ‘deepfake’-technologie en audiovisuele desinformatie, de tweede over AI in persoonlijke verzekeringen en de derde over spraakbesturing (voice assistant technology).
Nieuwsbericht Britse overheid
Publicatie Deepfakes and Audiovisual disinformation (pdf)
Publicatie AI and personal insurance (pdf)
Publicatie Smart Speakers and Voice assistants (pdf)
VK: Roadmap voor de elektronica‑ en fotonicasector
Innovate UK heeft een rapport uitgegeven over de kansen en uitdagingen voor een innovatieve Britse elektrotechnische sector, inclusief de opkomende fotonica-industrie.
Rapport Innovate UK (pdf)