“Universiteitspersoneel voelt zich onveilig”
De helft van de universiteitsmedewerkers werkt op een afdeling waar sprake is, of is geweest van een sociaal onveilige werkomgeving. 4 op de 10 heeft hier zelfs persoonlijk mee te maken (gehad). Van deze groep zit 44% nog steeds in deze onveilige situatie. Dat blijkt uit onderzoek van de vakbonden FNV en VAWO onder ruim 1.000 universiteitsmedewerkers.
Nieuwsbericht FNV
Rapport FNV / VAWO (pdf)
“Extra geld voor wetenschap wordt niet slim ingezet”
In de aanloop naar het Algemeen Overleg over het Wetenschapsbeleid, op 14 mei jl, hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Ze vinden de voorgestelde inzet van 130 miljoen euro aan extra geld voor de wetenschap “veel te vrijblijvend”. “Door vooraf meer richting te geven aan onderzoeksthema’s kan nog veel meer privaat en publiek geld worden gemobiliseerd.”
Nieuwsbericht MKB-Nederland
Brief VNO-NCW / MKB-Nederland (pdf)
Vereniging Hogescholen: Toekomst hbo ligt bij leven lang ontwikkelen
“Er zullen banen gaan verdwijnen en de arbeidsmarkt zal ingrijpend gaan veranderen. Hogescholen kunnen ervoor zorgen dat mensen kunnen omscholen of bijscholen in hun eigen tempo. Daar ligt een enorme publieke verantwoordelijkheid”, aldus Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen op het 15e jaarcongres van het hbo. Uiteraard hoort bij de nieuwe taakopvatting van het hbo ook extra publieke bekostiging bij, aldus de voorman van de hogescholen. Zij tekenden op het jaarcongres ook een SDG-Charter, waarmee ze hun inzet voor het behalen van de Sustainable Development Goals van de VN bevestigen.
Nieuwsbericht Vereniging Hogescholen
“Nederland is perfect gepositioneerd voor innovatie”
Volgens Eugene Tuijnman, ceo van SLTN en bestuurslid van VNO-NCW en Nederland IT, heeft Nederland een prachtige uitgangspositie voor innovatie. Daarbij ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de overheid, niet in de laatste plaats als het gaat over het opstellen van wet- en regelgeving en het handhaven daarvan. En de overheid zou bijvoorbeeld een grotere rol kunnen spelen in de beschikbaarheid van groeikapitaal.
Artikel Executive People
Over de industriële energietransitie en Smart Industry
MKB-Nederland vindt dat de overheid en ondernemingen sterk moeten inzetten op Smart Industry. “En dan niet van koers wijzigen en vooral blijven investeren.” Dit zegt Thomas Grosfeld, teammanager bij MKB-Nederland in het nieuwste nummer van Analyse Nederland. Dat heeft als thema Industriële energietransitie & Smart Industry. Manon Janssen, ceo van Ecorys, Boegbeeld van de Topsector Energie en voorzitter van de Industrietafel voor het Klimaatakkoord, vertelt in het nummer meer over missiegedreven innovatie voor de klimaattransitie.
Analyse Nederland #23
Nederlandse ondernemer positief over FinTech, maar overstap voorzien ze (nog) niet
Maar liefst 31 procent van de Nederlandse mkb-ondernemers verwacht dat FinTech binnen vijf jaar de positie van banken overneemt. Meer dan twee derde van alle ondervraagden in een onderzoek van October Nederland, een platform voor mkb-financierig, vindt dat banken de afgelopen 5 jaar te weinig aan innovatie hebben gedaan. Desondanks ziet driekwart van de ondervraagden nog steeds geen goed alternatief voor banken als het gaat om financiële dienstverlening richting ondernemers.
Nieuwsbericht October Nederland
Whitepaper October
“Samenleving moet gaan nadenken over cybersafety”
In 2017 zorgde cybercrime wereldwijd voor zo’n 500 miljard euro aan schade. Richard Delger, directeur van het Thorbecke Instituut, spreekt van “een digitale dijkdoorbraak”. Hij wil dat er een deltaplan voor cybersafety komt. Delger sprak bij de viering van het tienjarig bestaan van de onderzoeksgroep Cybersafety van NHL Stenden Hogeschool en de Politieacademie. (Zie ook: ‘Wereld stevent af op enorm tekort aan cybersecurity-specialisten’ onder Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld).
Artikel ScienceGuide
Kabinet wil grotere inspanning Europa voor versterking concurrentiekracht
Het kabinet heeft een beleidsnota gestuurd aan de Tweede Kamer over hoe de EU moet omgaan met het principe van open markten in een tijd van snelle technologische ontwikkelingen en verschuivende machtsverhoudingen, ook met het oog op het borgen van de (economische) veiligheid. In de nota pleit het kabinet voor versterking van de Europese concurrentiekracht via de interne markt, hogere investeringen in r&d en innovatie, en het afdwingen van een gelijk speelveld met derde landen. De keuze om de Nederlandse concurrentiekracht te versterken via de EU weerspiegelt zich ook in de nieuwe China-strategie van het kabinet. Aan de vooravond van de presentatie van deze strategie pleitte de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME al voor deze benadering. Door haar concurrentiekracht te versterken, zou de EU maximaal kunnen profiteren van China als dynamische groeimarkt, bron van investeringen, afzetmarkt, productielocatie en steeds vaker als partner voor onderzoek en innovatie.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Kabinetspositie Europese concurrentiekracht (pdf)
Beleidsnota Nederland-China: een nieuwe balans (pdf)
Kamerbrief Chinastrategie (pdf)
Nieuwsbericht FME
Rapport FME (pdf)
Amsterdam in top 15 van start-upecosystemen ter wereld
Amsterdam-StartupDelta staat voor het eerst in de top 15 van de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking. Amsterdam-StartupDelta maakte de grootste stijging van de ranglijst, van plaats 19 vorig jaar naar 15 dit jaar. De lijst wordt aangevoerd door Silicon Valley. Een artikel van Forbes legt uit waarom de Nederlandse start-upscene zo goed draait. (Zie ook: ‘Het houden van veel bijeenkomsten zorgt voor een bloeiende tech-scene’ onder Nieuws en achtergronden uit Europa).
Nieuwsbericht Emerce
Artikel Forbes
Nieuwsbericht Startup Genome
Global Startup Ecosystem Report 2019 – Startup Genome (registratie verplicht)
Regio Delft-Westland is actiefste octrooiaanvrager in Nederland
Van alle regio’s in Nederland vragen bedrijven in Delft en het Westland het vaakst Nederlandse octrooien aan. Het gaat om 100 octrooien er 100.000 inwoners. Dat zijn er ruim 3 keer zoveel als bedrijven in de andere innovatieve regio’s, Eindhoven (35 op 100.000) en Zuidwest-Gelderland (27 op 100.000). De octrooien uit de regio Delft/Westland komen van de TU Delft (inclusief spin-offs) en van technologisch innovatieve mkb’ers.
Nieuwsbericht RVO
“Noord-Nederland kan Europese waterstofhub worden”
MKB-Nederland en VNO-NCW steunen met meer dan zestig andere organisaties en bedrijven de Noord-Nederlandse aanvraag van een Europese subsidie voor de verdere ontwikkeling van een waterstof ‘valley’. “Noord-Nederland kan dé groene waterstofhub van Noordwest-Europa worden”, aldus de ondernemersorganisaties. De RVO meldt dat een groep Groningse bedrijven intussen het plan heeft om de hele stad op waterstof te laten rijden. Daarvoor is in ieder geval steun toegezegd vanuit de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport)
Nieuwsbericht MKB-Nederland
Nieuwsbericht RVO
Meer informatie DKTI-transport
Rotterdam gaat door met plannen internationaal Mobility City Campus
Het Finse bedrijf Avanto Ventures en de gemeente Rotterdam gaan door met de plannen voor een internationale mobiliteitscampus in Rotterdam. Uit een gezamenlijk onderzoek blijkt dat zo’n campus voor slim en energiezuinig vervoer en transport haalbaar is. De ‘Mobility City Campus’ moet een plek worden voor bedrijven en organisaties op het gebied van vervoer en transport uit heel Europa.
Nieuwsbericht Gemeente Rotterdam
Tilburg stopt met het openbare wifi-netwerk in de binnenstad na privacyfouten
De gemeente Tilburg is plotseling gestopt met het openbare wifi-netwerk in de binnenstad. De privacy van gebruikers kon niet worden gewaarborgd. Er is inmiddels melding gemaakt van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Nieuwsbericht Trouw