“Europese ‘science cloud’ heeft solide basis nodig”
Voor het ambitieuze plan van Europa om een ‘open science cloud’ te bouwen, zou gemak het sleutelwoord kunnen zijn, aldus een rapport van Science/Business. Om impact te genereren zou het systeem zaken voor onderzoekers makkelijker moeten maken. Hiertoe moet het systeem onderzoekers helpen bij het verkrijgen van toegang tot geïntegreerde gegevens, instrumenten en infrastructuur, en hen tegelijkertijd een kant-en-klare en risicoloze mogelijkheid moeten bieden om hun eigen gegevens en instrumenten te publiceren. Een rapport van de Science|Business Cloud Consultation Group legt uit welke impulsen de ‘open science cloud’ hiervoor nodig heeft.
Nieuwsbericht Science|Business
Rapport (pdf; e-mailadres verplicht)
Initiatief voor Europese Universiteiten biedt kansen en uitdagingen
Het European Universities Initiative biedt universiteiten de kans om samenwerking te verdiepen en het debat over de broodnodige hervormingen op systeemniveau nieuw leven in te blazen. Het is echter belangrijk dat universiteiten en beleidsmakers zich bewust zijn van de risico’s van het initiatief. De middelen moeten niet volledig geconcentreerd worden op een klein aantal grote spelers. Andere instellingen zouden dan nog harder moeten gaan strijden voor hun voortbestaan, stelt Anna-Lena Claeys-Kulik beleidsadviseur van de European University Association (EUA) in een artikel van University World News.
Artikel University World News
Zo brengt CERN fundamentele technologie naar de markt
Bij het Europese onderzoeksinstituut CERN proberen onderzoekers fundamentele natuurkundige vragen te beantwoorden. Voor dat onderzoek is enorm veel technologie nodig, van meet- en koelsystemen tot dataverwerking. In een artikel van Technisch Weekblad vertelt Han Dols, hoofd Business Development, hoe CERN bedrijven en start-ups helpt bij het uitbouwen van deze technologie tot commerciële toepassingen.
Artikel Technisch Weekblad
EIT Knowledge and Innovation Community ‘Manufacturing’ van start
In Parijs is de nieuwe kennis‑ en innovatiegemeenschap voor de maakindustrie van start gegaan, onderdeel van het European Institute of Innovation & Technology. EIT Manufacturing zal de automatisering en verduurzaming van de productie in Europa bevorderen. Dat doet EIT Manufacturing door het ontwikkelen en demonstreren van nieuwe technologieën en diensten, het ondersteunen van start-ups en het opleiden en trainen van mensen.
Nieuwsbericht EIT
Website EIT Manufacturing
“Europa moet technologisch zelfstandig worden”
Het European Policy Centre (EPC), een denktank, heeft een paper uitgegeven over een nieuwe Europese industriële strategie. Deze zou de industrie in staat moeten stellen een grotere rol te spelen in mondiale waardeketens, bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals en het klimaatakkoord van Parijs, en Europa moeten helpen technologisch soeverein te worden ten opzichte van de rest van de wereld.
Nieuwsbericht EPC
Issue paper (pdf)
Europese Conferentie over R&D en innovatie bij grote bedrijven
Op 25 en 26 september vond ‘CONCORDi 2019: 7th European Conference on Corporate R&D and Innovation’ plaats, georganiseerd door het JRC en de OESO. Alle ruim 60 presentaties zijn nu beschikbaar. De conferentie was vooral bedoeld voor kennisuitwisseling tussen bedrijven, onderzoekers en beleidsdeskundigen.
Presentaties
Huawei pitcht bijdrage aan Europese economie
Huawei heeft cijfers over 2018 bekendgemaakt waaruit, naar eigen zeggen, blijkt dat zij de Europese economie afgelopen jaar een stimulans heeft gegeven van 12,8 miljard euro. Dit cijfer is, volgens een bericht van EurActiv, met name bedoeld als signaal naar de nieuwe vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager. Zij beloofde “Europa klaar te maken voor het digitale tijdperk”, maar is erg kritisch op grote multinationale bedrijven.
Nieuwsbericht Huawei
Nieuwsbericht EurActiv
Hoe het Europese innovatiebeleid nul-emissies kan bereiken
Of het nu gaat om broeikasgas- of stikstofemissies, in alle gevallen is veel innovatie nodig om deze tot netto nul terug te brengen. Dat stelt een artikel op het Green Alliance Blog. En die innovatie komt alleen tot stand met steun van de overheid. Het artikel noemt, op basis van een onderzoek van de Britse duurzaamheidsalliantie The Aldersgate Group, zes inzichten die voor dit beleid van belang zijn. Het gaat bijvoorbeeld om coördinatie-inspanningen tussen instituties die betrokken zijn bij grote ontwikkelingen als waterstof, energie-nulwoningen, CO2-afvang en ‑opslag, en emissievrij transport. De nieuwe Europese Commissie wil een nul-emissiesituatie bereiken via een European Green Deal. De denktank Bruegel heeft nagedacht hoe zo’n deal eruit zou kunnen zien. Naast een substantiële CO2-heffing en een investeringsstrategie voor bedrijven, gaat het – ook in deze visie – om het bevorderen van innovatie.
Artikel Green Alliance Blog
Nieuwsbericht Bruegel
Rapport Bruegel (pdf)
Lessen uit de Koude Oorlog voor de Europese wetenschap
De val van de Berlijnse muur, dertig jaar geleden, heeft volgens een artikel van Nature, een impuls gegeven aan zowel de Oost‑ als de West-Europese wetenschap. Maar er treden steeds meer haperingen op in de Oost-West samenwerking, vooral met Rusland. Volgens het artikel moet de EU daar meer oog voor krijgen, in het belang van de wetenschap en van de vrede.
Artikel Nature
Duitsland: SmartCity Dortmund neemt dataopslag en ‑gebruik in eigen handen
De Duitse stad Dortmund kondigt aan dat het, samen met het lokale energiebedrijf DEW21, een datahub wil opzetten en exploiteren voor het opslaan, delen en analyseren van alle gegevens van de diensten en afdelingen van de stad. Deze blijven zo volledig in gemeentelijke handen.
Nieuwsbericht Cities Today
VK: Substantiële ondersteuning nodig voor fundamenteel onderzoek in geval brexit
De Britse regering moet “aanzienlijke aanvullende financiering” vinden voor fundamenteel onderzoek als het land geen toegang krijgt tot het onderzoeksprogramma Horizon Europe van de EU vanaf 2021. Dat stelt een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Britse overheid. Het VK zal in dat geval tevens een ERC-achtige structuur moeten ontwikkelen voor het beoordelen en afwegen van onderzoeksvoorstellen. Volgens een artikel van Nature zijn de plannen daarvoor al volop in ontwikkeling. In een artikel van Open Access Government stelt Thomas Fink, directeur van het London Institute for Mathematical Sciences, dat een brexit uiteindelijk goed kan uitpakken voor de Britse wetenschap. Het onderzoek hoeft dan niet meer bij te dragen aan alle missies die Europa vaststelt. Intussen frustreert de onduidelijkheid over een brexit de onderhandelingen binnen Europa zelf over Horizon Europe, constateert een artikel van Research Europe.
Nieuwsbericht Britse overheid
Rapport (pdf)
Nieuwsbericht Science|Business
Artikel Nature
Artikel Open Access Government
Artikel Research Europe
Het EU-octrooi en de brexit
De beleidsafdeling voor Burgerrechten en Constitutionele Zaken van het Europees Parlement heeft een analyse gemaakt van de gevolgen van een brexit, hard of zacht, voor het Europese octrooistelsel en het nieuwe European Patent with Unitary Effect (EPUE), dat in ontwikkeling is. De gevolgen zijn complex.
Publicatie (pdf)
VK: Campagneweek over de toekomst van quantumtechnologie
Deze week organiseert de Britse technologiefederatie TechUK de ‘QuantumFuture campaign week’. Op de campagnewebsite verschijnen tal van artikelen over de opkomst van quantumtechnologie in het VK en het transformatieve potentieel dat hiervan uitgaat. De verwachting is dat het aandeel Britse bedrijven dat in quantumtechnologie investeert de komende vijf jaar verdrievoudigt, van 11 tot 32 procent.
Campagne-website TechUK
VK: Meer mensen en plaatsen moeten profiteren van het innovatiebeleid
Vorige maand publiceerde het Science and Technology Committee van het Britse Lagerhuis een rapport over de balans in, en de effectiviteit van het onderzoeks‑ en innovatiebeleid. Het rapport constateert dat niet alle mensen en plaatsen evenveel van dit beleid profiteren. Het geeft echter geen duidelijke visie op verandering. Een artikel van de Britse denktank Nesta stelt voor om 25 procent van het Britse O&O-budget rechtsreeks te besteden aan steden en regio’s. Zo kunnen hun sterke punten op het gebied van onderzoek en innovatie beter worden benut, wat een nieuwe golf van innovatie-geleide groei in het land op gang kan brengen.
Artikel Nesta
Rapport Commons Science and Technology Committee (pdf)