Europese Commissie wil meer geld voor Horizon 2020 en Erasmus+ in 2020
De Europese Commissie heeft haar begrotingsvoorstel voor komend jaar ingediend voor het r&d-programma Horizon 2020 en het uitwisselingsprogramma Erasmus+. Beide zouden in budget moeten groeien, respectievelijk met 6,8 en 1,8 procent. Het extra geld voor Horizon 2020 is onder andere bedoeld voor programma’s van de Europese Onderzoeksraad (ERC), de pilot met de European Innovation Council, het mkb-instrument en het thema voedsel en bio-economie. Los hiervan is extra geld voorzien voor het Europese satelietsysteem Galileo en voor het nieuwe defensie-onderzoek.
Nieuwsbericht Research Europe
Nieuwsbericht Science|Business
“Uitsluiting van Zwitserland voor Horizon Europe zou slecht zijn voor beide partijen”
Door de dreigende winst van de populisten bij de komende verkiezingen in Zwitserland, in het najaar, stelt de EU zich terughoudend op in de onderhandelingen over de deelname van het land aan het volgende EU-onderzoeksprogramma. Volgens de voorzitter van de ETH Zürich zou het stoppen van de samenwerking “een verlies voor beide partijen” betekenen.
Nieuwsbericht Science|Business
Wat staat er nu al vast over Horizon Europe?
De Europese Commissie is van start gegaan met de inhoudelijke invulling van Horizon Europe. Een artikel van Neth-ER beschrijft wat er inhoudelijk inmiddels vastligt en hoe het strategische planningsproces verder gaat. Tijdens de onderhandelingen van het Meerjarig Financieel Kader zal pas echt duidelijk worden hoeveel geld er naar het programma en zijn verschillende onderdelen gaat en hoe de synergie met andere EU-programma’s vorm krijgt.
Artikel Neth-ER
Hoe nu verder met Plan S?
In een artikel van ScienceGuide vertelt Stan Gielen (NWO) meer over de implementatie van het Europese Plan S voor ‘open access’ van wetenschappelijke artikelen. Die staat voor 2021 op de rol. Gielen is één van de voortrekkers van het plan. “Wat ik uiteindelijk wil voorkomen, is dat we blijven betalen voor abonnementen en tegelijkertijd een riante prijs afrekenen voor de publicatie van een ‘open access’-artikel.” Een pleidooi voor meer ‘read and publish’-deals en minder ‘hybride tijdschriften’.
Artikel ScienceGuide
Kennis over het bevorderen van onderzoeksintegriteit
De Europese Commissie (EC) heeft twee rapporten uitgebracht over onderzoeksintegriteit. Beide zijn gebaseerd op praktische ervaringen uit verschillende EU-landen. Het eerste rapport gaat over processen en structuren om onderzoeksintegriteit te bevorderen en beschuldigingen van wangedrag in onderzoek te behandelen. Het tweede gaat over stimulansen voor het bevorderen van onderzoeksintegriteit. Een rapport van de mondiale denktank RAND Corporation laat zien hoe onderzoeksethiek in de wereld verschilt per discipline en per land.
Rapport EC – 1
Rapport EC – 2
Nieuwsbericht RAND Corporation
Rapport RAND Corporation (pdf)
“Onzeker werkgelegenheidsperspectief voor postdocs leidt tot slechte wetenschap”
“Postdoc-onderzoekers worden niet beschouwd als universiteitsmedewerkers, ook al zijn ze essentieel voor onderzoek. Dat moet veranderen”, meent een postdoc in een opiniebijdrage voor The Guardian. Volgens hem leidt gebrek aan werkgelegenheidsperspectief tot “slechte wetenschap, pesten en discriminatie, en een braindrain vanuit de universiteiten”. Het probleem wordt al sinds 2002 erkend, maar er verandert tot nu toe vrijwel niets.
Artikel The Guardian
Europa krijgt acht supercomputers
Acht computercentra in verschillende EU-landen zijn geselecteerd als locatie voor de eerste Europese supercomputers. Die zullen Europese onderzoekers en bedrijven helpen bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op allerlei gebieden, van medicijnen en nieuwe materialen tot de bestrijding van de klimaatverandering. Het gaat om centra in onder andere Barcelona, Bologna en Sofia.
Persbericht EC
EU stimuleert digitale innovatie door overheidsinformatie beschikbaar te maken
De EU vergemakkelijkt het hergebruik van een grote hoeveelheid door de overheidssector bijgehouden gegevens als basismateriaal voor kunstmatige intelligentie, blockchain-technologie en andere geavanceerde digitale technologieën. Daartoe heeft de Europese Raad nieuwe regels vastgesteld. Het besluit moet een impuls geven aan de Europese data-economie, de ontwikkeling van een op data gebaseerde samenleving en aan groei en nieuwe banen in alle sectoren van de economie.
Nieuwsbericht Europese Raad
Richtlijn inzake open data en het hergebruik van overheidsinformatie (pdf)
Co-creatie voor een gebruikersgerichte digitale overheid
Hoe maken we van co-creatie een realiteit voor de 508 miljoen Europese burgers? Een publicatie van de denktank The Lisbon Council stelt een tienstappenplan voor om via co-creatie een echt gebruikersgerichte digitale overheid te leveren. De beleidsnota bouwt voort op de analyses en onderzoeksresultaten van het project ‘Understanding Value Co-Creation in Public Services for Transforming European Public Administrations’(Co-VAL).
Nieuwsbericht The Lisbon Council
Publicatie The Lisbon Council (pdf)
Website Co-VAL
Clusterprogramma’s en hoe je er een succes van maakt
Ondersteuning van clusters van bedrijven, kennisinstellingen en overheden is een cruciaal instrument voor economische ontwikkeling. Dat laat een rapport van de European Observatory for Clusters and Industrial Change (EOCIC) zien. Het beschrijft clusterprogramma’s in 29 Europese en 10 niet-Europese landen en in 49 Europese regio’s, de doelen die ze nastreven en de mate waarin deze worden bereikt. In aansluiting daarop heeft de EOCIC een gids gemaakt over het succesvol opzetten van strategieën voor een clusterpartnerschap en voor mogelijke acties om gezamenlijke projecten en investeringen van overheden, kennisinstellingen en bedrijven te realiseren.
Aankondiging EOCIC – 1
Rapport EOCIC (pdf)
Aankondiging EOCIC – 2
Smart Guide for European Strategic Cluster Partnerships (pdf)
“EU moet innovatie‑ en regionaal beleid heroverwegen en hervormen”
In plaats van te streven naar kleine cosmetische veranderingen, zou de Europese Unie in haar volgende mandaat de kans moeten aangrijpen voor het ontwikkelen van een nieuw economisch model, waarbij innovatie wordt gecombineerd met sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Dat schrijft voormalig EU-commissaris László Andor in een artikel van de Green European Journal. Twee wetenschappelijke artikelen, van Journal of Economic Geography en Papers in Evolutionary Economic Geography (PEEG), gaan dieper in op de regionale ongelijkheid in Europa en hoe die op te lossen. Een groep van Europese regio’s, interregionale partnerschappen voor slimme specialisatie en andere belanghebbenden op het gebied van innovatie deden afgelopen week een gezamenlijke oproep om het bestaande programma voor interregionale innovatie in de EU de komende begrotingsperiode (2021-2027) in stand te houden.
Artikel Green European Journal
Artikel Journal of Economic Geography
Artikel PEEG
Joint Statement on Interregional Innovation Investments for European value chains (pdf)
De belangrijkste conclusies van Startup Europe 2019
In maart van dit jaar vond in Cluj-Napoca (Roemenië) de jaarlijkse Startup Europe Summit plaats. Deze week verscheen het verslag met de belangrijkste bevindingen en uitkomsten, waaronder een serie beleidsaanbevelingen voor nationale en Europese overheden over onder andere het opleiden van talent en de financiering van start-ups.
Nieuwsbericht EC
Toespraak Eurocommissaris Mariya Gabriel
Rapport (pdf)
Beleidsmaatregelen en ‑initiatieven voor cyberveiligheid en privacy
Cyberveiligheid, vertrouwen en privacy vormen de basis van een welvarende Europese digitale interne markt. De EU heeft een breed scala aan maatregelen genomen om de Europese digitale interne markt te beschermen en de infrastructuur, overheden, bedrijven en burgers te beschermen. Een brochure beschrijft de belangrijkste beleidsmaatregelen en ‑initiatieven.
Brochure EC (pdf)
Hongarije: Overheid dreigt instituten Academie van Wetenschappen over te nemen
Enkele duizenden wetenschappers hebben in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gedemonstreerd tegen een plan om het onderzoeksnetwerk van de Hongaarse Academie van Wetenschappen af te splitsen en onder toezicht van de overheid te stellen. Volgens de betogers staan de academische vrijheid en de onafhankelijkheid van het wetenschappelijk onderzoek op het spel.
Nieuwsbericht Reuters
Nieuwsbericht Science|Business
VK: Beleidsstrategie voor technologische innovatie bij de overheid
De Britse regering heeft een beleidsdocument gepresenteerd over de manier waarop ze technologische innovatie binnen de eigen organisatie wil bevorderen. In aansluiting daarop heeft ze een gids gepubliceerd voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de publieke sector.
Nieuwsbericht UK Authority
Beleidsbrief Britse overheid
Guide to Using AI in the Public Sector (pdf)