Vertrouwen in de wetenschap: alle wetenschappers kunnen eraan bijdragen
Op een conferentie van MIT Technology Review werd van gedachten gewisseld over het tanende vertrouwen van het publiek in de wetenschap. Er kwamen veel ideeën aan bod over het verbeteren van de communicatie over wetenschap en onderzoek. Daar ligt een taak voor alle betrokkenen.
Artikel American Institute of Physics
Japan heeft meest ‘complexe’ economie van de wereld, Nederland op plaats 26
Het Growth Lab van Harvard University heeft een Country Complexity Ranking in het leven geroepen, gebaseerd op de diversiteit van geëxporteerde goederen. Japan, Zwitserland en Zuid-Korea staan bovenaan als exporteconomieën die veel verschillende hoogwaardige producten verkopen. Nederland staat op plaats 26.
Artikel World Economic Forum
Exportcomplexiteit Nederland
Vertrouwen in innovatie: “Er is niet genoeg controle op algoritmes”
“Er is nog steeds onvoldoende controle op AI”, zegt professor en AI-expert Noel Sharkey in een interview met Deloitte. “Het gaat om zaken op abstract niveau. Wees eerlijk, wees rechtvaardig. Maar wat betekent dat precies?” Er wordt veel over gediscussieerd en er zijn veel commissies over opgericht, maar praktische oplossingen heeft dat nog niet opgeleverd.
Interview Deloitte (5:13)
“Wereld heeft een World Data Organization nodig”
Data zijn de wereldorde van de 21e eeuw aan het veranderen, stelt een artikel van GZero. Om dat proces in goede banen te leiden is een World Data Organization (WDO) nodig, zoals eerder de World Trade Organization werd opgericht om de internationale handel te reguleren. Bij die WDO zou ook een organisatie moeten worden gecreëerd die alle ontwikkelingen op het gebied van data volgt, vergelijkbaar met wat het IPCC doet voor het klimaatbeleid.
Artikel GZero
Zeven voorspellingen over big data in 2020
De wereld is het afgelopen jaar in de ban geraakt van ‘big data’-analyse, stelt een artikel van Towards Data Science. Het doet 7 voorspellingen voor hoe deze ontwikkeling in 2020 een vervolg krijgt. Het gaat bijvoorbeeld om Data as a Service, automatisering van data-analyse, data-governance, ‘natural language processing’ (NLP) en meer.
Artikel Towards Data Science
Overheden moeten AI-strategieën uitwerken vanuit holistische visie
Kunstmatige intelligentie (AI) in al haar vormen kan krachtige innovaties in de publieke sector mogelijk maken op uiteenlopende gebieden als nationale veiligheid, voedselveiligheid en gezondheidszorg. Maar dat moet wel vanuit een holistische strategie worden aangepakt. Een artikel van Deloitte legt uit wat daarmee wordt bedoeld.
Artikel Deloitte
“Een toekomst van quantum computing is helemaal niet zeker”
Google voorspelde onlangs dat het bedrijf vooroploopt in de wereld als het gaat om quantumcomputers. Het sprak zelfs over quantumsuperioriteit. IBM stelde direct dat het zo’n vaart niet loopt. Volgens een artikel van GovTech is het zelfs de vraag of quantumcomputers ooit de klassieke computer zullen aftroeven. Er bestaat vooralsnog geen enkele technologie om willekeurige hardwarefouten bij quantumcomputers uit te sluiten.
Artikel GovTech
Innovatie vindt ook plaats buiten de steden
De taal die we gebruiken om over innovatie en creativiteit te discussiëren heeft zo’n pro-urbane vooringenomenheid dat we vergeten zijn dat deze kwaliteiten ook buiten de steden tot bloei komen. Dat zegt Richard Shearmur, directeur van de School voor Stedenbouw van de McGill University (Canada) in een artikel van CityLab. De onderzoekgemeenschap, die vooral in grote steden woont, ziet rurale innovatie gewoon over het hoofd.
Artikel CityLab
“Schenk aandacht aan de andere klimaatafspraak van Parijs: Mission innovation”
Afgelopen week vond in Madrid een VN-conferentie over klimaatverandering plaats. Hier werd gesproken over de resultaten tot nu toe van het klimaatakkoord van Parijs van 2015. Volgens de Amerikaanse denktank ITIF richtte deze bijeenkomst zich ten onrechte niet op de andere overeenkomst die destijds in Parijs werd getekend: Mission Innovation, de toezegging van ‘s werelds grootste mogendheden om de innovatie op het gebied van emissiereductietechnologieën te versnellen. De ondertekenaars plegen, volgens de auteur, bij lange na niet de inspanningen die ze zichzelf destijds oplegden.
Artikel ITIF
VS strooit roet in het eten van OESO-belastingplannen voor big-tech
De OESO werkt sinds een jaar hard aan de introductie van een internationaal belastingregime voor grote techbedrijven. Frankrijk nam onlangs daarvoor al zelfstandig het initiatief. De Amerikaanse president Donald Trump overweegt hiertegen handelsmaatregelen te treffen. De Amerikaanse denktank ITIF geeft de president hierin gelijk. Volgens een artikel van Vleva is de VS momenteel dan ook de grote dwarsligger als het gaat om de uitwerking van het OESO-voorstel. De VS wil de belasting ‘optioneel’ maken voor de betrokken bedrijven. Frankrijk meent dat het plan op die manier een wassen neus wordt. Italië, het VK en Spanje werken inmiddels ook aan de introductie van een ‘digitax’, meldt New Europe. Frankrijk heeft inmiddels plannen om nog veel grotere stappen te zetten om de macht van grote techbedrijven te beperken, vertelt een artikel van Wired.
Artikel ITIF
Artikel Vleva
Artikel New Europe
Artikel Wired
China overtreft VS als wereldleider experimentele ontwikkeling
De VS blijft de globale leider in totale R&D-uitgaven, met een besteding van 483 miljard dollar in 2017, in vergelijking met China’s uitgaven van 443 miljard dollar. Volgens een publicatie van de National Science Foundation (NSF) overtrof China in 2014 echter de Amerikaanse uitgaven voor experimentele ontwikkeling: 370 tegen 300 miljard dollar. Sindsdien is China zijn voorsprong op dit gebied blijven vergroten.
Nieuwsbericht SSTI
Publicatie NSF
VS: Het Witte Huis wil ‘Amerikaanse waarden’ in onderzoek ondersteunen
Het Office of Science and Technology Policy (OSTP) van Het Witte Huis is op zoek naar input op een breed initiatief om de omstandigheden waaronder wetenschap in de VS wordt uitgevoerd te verbeteren. De nadruk wordt gelegd op de noodzaak om “de Amerikaanse waarden” in de onderzoeksonderneming te versterken. Dat betekent volgens de directeur van OSTP: ervoor zorgen dat de onderzoeksomgeving alle individuen verwelkomt, waar zij vervolgens respectvol en veilig kunnen samenwerken vanuit de waarden vrij onderzoek, competitie, openheid en eerlijkheid. Het initiatief lijkt vooral voort te komen uit de wens invloed van de Chinese overheid te minimaliseren.
Artikel American Institute of Physics
VS: “Fiscale prikkels nodig voor meer schone energie-innovatie”
Een rapport van de Amerikaanse denktank ITIF (Information Technology and Innovation Foundation) doet een beroep op het Congres om gebruik te maken van doelgerichte belastingprikkels om de innovatie in koolstofarme energietechnologieën te versnellen. “Marktconcurrentie is in veel sectoren de drijvende kracht achter innovatie, maar zal in veel sectoren niet genoeg schone energie-innovatie stimuleren om de klimaatverandering een halt toe te roepen.”
Artikel ITIF
Rapport ITIF
Canada: “We moeten ons beter positioneren in de immateriële economie”
In alle sectoren, van productie tot technologie tot natuurlijke hulpbronnen, wordt een toenemend deel van de economische groei en welvaart gedreven door ‘ongrijpbare’ (intangible) investeringen en activa, zoals data, digitale diensten, merken, ontwerpdesign, marketing en bedrijfsspecifieke training. Een artikel van het Canadese Brookfield Institute zet uiteen hoe dit het Canadese economische en innovatiebeleid zou moeten beïnvloeden.
Artikel Brookfield