Veel bijval voor pleidooi voor vriendelijkere onderzoekscultuur
Vorige maand schreef Jeremy Farrar, directeur van de onafhankelijke wereldwijde liefdadigheidsstichting Wellcome Trust, een blogpost. Hierin hield hij een pleidooi voor een vriendelijkere vorm van wetenschap dan de huidige. “De nadruk op excellentie in het onderzoekssysteem verstikt diversiteit van denken en positief gedrag.” Een artikel van Nature constateert dat de opinie veel bijval krijgt vanuit de wetenschappelijke wereld.
Artikel Nature
Artikel Farrar (september 2019)
Europees Instituut voor Onderzoek naar Onderzoek van start gegaan
In het VK is het Research on Research Institute (RoRI) van start gegaan, een samenwerkingsverband van de University of Sheffield, Wellcome Trust, Universiteit Leiden en het bedrijf Digital Science. Van hieruit gaat een internationaal consortium van onderzoeksfinanciers, academici en technologen onderzoek doen naar onderzoek: door het analyseren van onderzoekssystemen en het experimenteren met nieuwe tools, indicatoren en evaluatiekaders, willen ze bevorderen dat er meer strategisch, open, divers en inclusief onderzoek uitgevoerd wordt, meldt Research Europe. In een artikel van Wonkhe vertelt directeur James Wilsdon meer over de nieuwe organisatie.
Nieuwsbericht RoRI
Artikel Wonkhe
Website RoRI
Regiocomité: Hoger budget Horizon Europe onvoldoende voor dichten innovatiekloof
Het Europese Comité van de Regio’s (CoR) is ingenomen met de verwachte verhoging van het budget van het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon Europe. Het wijst er echter wederom op dat een hoger budget alleen onvoldoende is om de innovatiekloof tussen Oost‑ en West-Europa te verminderen. Er moeten ook Europese netwerken van regionale innovatie-ecosystemen en –knooppunten worden opgericht.
Persbericht CoR
Advies CoR
Circulaire economie staat nog in kinderschoenen, maar biedt wel kansen voor Europa
Het Europees milieuagentschap (EEA) heeft een rapport uitgebracht over de huidige status en mogelijkheden van de circulaire economie. Hierover werden 32 landen bevraagd die lid zijn van de Europese economische ruimte. Uit het rapport komt naar voren dat er nog heel wat moet gebeuren om te het punt te bereiken dat onze economie toekan met veel minder primaire grondstoffen. Dat vraagt inspanningen van de wetenschap, overheden en bedrijven. Een rapport van het European Resource Efficiency Knowledge Centre (EREK) beschrijft de eerste ervaringen van bedrijven en beleidsinstanties met deze samenwerking. In een artikel van Science|Business stelt Anita Krohn Traaseth, lid van de adviesraad van de Europese Innovatieraad (EIC), dat Europa wel goed gepositioneerd is om hiermee voorop te lopen. “Het gaat om het herontwerpen van systemen, om uiteindelijk veel meer te doen met veel minder input van grondstoffen. Dit is de complexiteit waar Europa echt goed in is.” De Europese Raad heeft de Europese Commissie opdracht gegeven om een ambitieus strategisch langetermijnkader voor de circulaire economie te ontwikkelen en een nieuw actieplan met gerichte acties aan te nemen.
Rapport EEA
Artikel Vleva
Nieuwsbericht Cluster Collaboration Platform
Rapport EREK (pdf)
Artikel Science|Business
Nieuwsbericht Raad van de Europese Unie
Conclusies Raad van de EU (pdf)
Hoe is de groene transitie te financieren?
De wereldleiders die vorige maand bijeenkwamen voor de VN-klimaattop om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, bevestigden niet alleen hun engagement om dat doel te bereiken. Ze bespraken ook hoe de publieke en private sector kunnen samenwerken om de klimaatverandering aan te pakken. Zij moeten zich concentreren op de rol van particuliere financiering, zonder welke er geen groene overgang kan plaatsvinden, aldus een artikel van de president van de European Investment bank in Project Syndicate.
Artikel Project Syndicate
Europees Parlement zet vraagtekens bij kandidaat-eurcommissaris interne markt
De eerste week van hoorzittingen in het Europees Parlement (EP) met kandidaat-eurocommissarissen is uitgedraaid op “een politiek bloedbad”, aldus de Telegraaf. De grootste naam die dreigt om te vallen, is die van Sylvie Goulard, de beoogd commissaris voor de interne markt. Er zijn vragen of EP-medewerkers van haar partij zijn ingezet voor Frans binnenlandse politieke doeleinden. Goulard mag nog wel een keer terugkomen om zich beter te verdedigen.
Nieuwsbericht De Telegraaf
Artikel Science|Business
Vestager plant tweede golf van maatregelen tegen digitale monopolies
EU-commissaris voor concurrentie Margrethe Vestager komt later deze maand met maatregelen tegen Broadcom. Vestager wil dat de Amerikaanse chipmaker stopt met haar concurrentiebeperkende praktijk om klanten te verbieden chips te kopen van andere aanbieders. Broadcom heeft al aangekondigd de zaak tot het Europees Hof van Justitie aan te vechten.
Nieuwsbericht New Europe
Nieuwsbericht Silicon
Is 5G slecht voor de gezondheid? Dat ligt ingewikkeld, zeggen onderzoekers
De vijfde generatie mobiel internet komt snel dichterbij. Verspreid over Europa leven echter zorgen over de gezondheidseffecten van 5G. Een artikel van Horizon Magazine vraagt zich af: hoe anders is 5G dan zijn voorgangers en kan 5G werkelijk invloed hebben op onze gezondheid? De realiteit, aldus deskundigen, is complex.
Artikel Horizon Magazine
Europese Regionale index: concurrentiekracht Utrecht even groot als die van Londen
De Europese Commissie (EC) heeft de European Regional Competitiveness Index 2019 en de Eurobarometer on Regional Policy 2019 uitgebracht. Op de ranglijst van regionale concurrentiekracht staat Stockholm bovenaan. Londen en Utrecht staan op een gedeelde tweede plaats. De regio Noord-Holland / Flevoland staat op plaats 9, Zuid-Holland op 13 en Noord-Brabant op 20. De overige Nederlandse regio’s volgen op ruime afstand. De Eurobarometer on Regional Policy van dit jaar laat zien dat vier op de tien ondervraagde Europeanen heeft gehoord van projecten in hun regio die de EU heeft medegefinancierd en dat 80 procent van hen daar positief over is. Een belangrijk doel van de twee EC-publicaties is om input te geven aan de komende discussies in Raad, Commissie en Parlement over het regionale EU-beleid in de komende 7 jaar.
Nieuwsbericht EC
2019 Regional Competitiveness Index (pdf)
Website European Regional Competitiveness Index
2019 Eurobarometer on Regional Policy 2019 (pdf)
Website Eurobarometer on Regional Policy
Nieuwsbericht Stadszaken
Sterke link tussen training en innovatie in kleine bedrijven
Bij kleine bedrijven is er een positieve relatie tussen opleidingsniveau van medewerkers en productinnovatie. Deze relatie is het sterkst onder micro-ondernemingen met 1 tot 9 werknemers. Het effect van opleiding op en buiten de werkplek is vergelijkbaar. Specifieke opleidingen van managers op het gebied van it en financieel management hebben effect op zowel product- als procesinnovatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Enterprise Research Centre (ERC), dat op basis van de uitkomsten enkele beleidsaanbevelingen doet.
Rapport ERC (pdf)
Samenvatting Rapport (pdf)
Beleidsbrief ERC (pdf)
Duitsland: Crisis nadert omdat industrie ontwrichting niet zag aankomen
De economische kracht van Duitsland is voor een belangrijk deel gebaseerd op de uitstekende benzine- en dieselwagens. Hun onvermijdelijke ondergang brengt de positie van het land als ‘motor van Europa’ in gevaar, aldus een artikel van Bloomberg Opinion. Mogelijk kan een groot economisch investeringsfonds de ontwikkelingen ten goede keren. Volgens een artikel van New Europe moet Duitsland in de economie veel nadrukkelijker inzetten op innovatie en creativiteit.
Artikel Bloomberg Opinion
Artikel New Europe