Nieuw advies: Mobiliseer bredere kennis voor Defensie

Om onze nationale veiligheid te vergroten moeten onderwijs- en kennisinstellingen en het ministerie van Defensie meer en nauwer gaan samenwerken. Dat constateert de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn nieuwe adviesrapport: ‘Kennisoffensief voor defensie – Onderzoek en innovatie voor een veilig Nederland’. De AWTI adviseert om kennis zo breed mogelijk te mobiliseren rond defensieonderzoek en -innovatie. Het advies is vandaag, 15 oktober 2024, aangeboden aan de staatssecretaris van Defensie, Gijs Tuinman.

Beeld: ©Awti
Foto Bas Kijzers

Nationale richtlijn defensiegerelateerd onderzoek

De AWTI concludeert dat meer samenwerking tussen onderwijs- en kennisinstellingen en Defensie veel kansen biedt. De AWTI adviseert een dialoog tussen de hbo/wo-instellingen en Defensie om een duurzame samenwerking op het gebied van onderzoek vorm te geven. Dit kan door eerst het gesprek binnen een kennisinstelling te organiseren over eventuele deelname aan defensiegerelateerd onderzoek. Daarna kunnen kennisinstellingen samen met Defensie de randvoorwaarden verkennen die nodig zijn. Dit soort wederzijdse afspraken kunnen vastgelegd worden in een nationale richtlijn. 

Daarnaast adviseert de AWTI publiek-private samenwerkingen te stimuleren en de toetreding van de defensiemarkt voor kleinere innovatieve partijen te vergemakkelijken. Verder constateert de AWTI dat Defensie de scouting van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en van civiele ontwikkelingen met defensiepotentieel beter kan organiseren en versterken.