Toekomstige AWTI-adviezen

Hoe kunnen publieke onderzoeksinstituten – binnen het brede kennis- en onderzoekslandschap – zo groot mogelijke maatschappelijke en wetenschappelijke meerwaarde creëren? De AWTI gaat starten met een adviestraject waarin deze conceptvraag centraal staat.

Uitgelicht AWTI koffer ministeries

Publieke onderzoeksinstituten in Nederland

In Nederland beschikken we over een breed en divers palet aan publieke onderzoeksinstituten die elk hun eigen en unieke plek hebben binnen het open en complexe kennis- en onderzoekslandschap. Publieke onderzoeksinstituten zijn instituten die structureel financiering ontvangen vanuit een ministerie. Denk hierbij aan de planbureaus en de rijkskennisinstellingen (zoals RIVM, KNMI en KiM), de instituten van NWO en KNAW, de instituten voor toegepast onderzoek (zoals TNO en Deltares) en de sectorgeoriënteerde onderzoeksinstituten (zoals het NIVEL en Mulier Instituut). De publieke onderzoeksinstituten staan niet op zich. Ze maken deel uit van een grotere wereld van organisaties die zich met kennis en onderzoek bezighouden: die hebben zich tot elkaar te verhouden én tot de samenleving. De context van publieke onderzoeksinstituten is daarom uitdagend en complex.

Meer toekomstige adviezen

De AWTI gaat, ook na de benoeming van voorzitter Eppo Bruins tot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onverminderd door met het geven van gevraagd en ongevraagd onafhankelijk advies aan kabinet en parlement.

Anka Mulder, plv. voorzitter AWTI:
 

‘De raad adviseert hoe het WTI-systeem versterkt kan worden om de Nederlandse belangen te dienen. De onderwerpen die in ons nieuwe werkprogramma aan bod komen, komen voort uit de wens dat WTI in een snel veranderende maatschappelijke context een stabiele factor in de vooruitgang kan zijn. Een flexibel maar robuust WTI-systeem dat het maatschappelijk belang dient en Nederland internationaal een sterke positie geeft, en daarmee haar vertrouwen verdient.’

Bovenstaand advies is onderdeel van het nieuwe werkprogramma 2025 van de AWTI. Daarin staan nog drie onderwerpen waarover de raad advies gaat uitbrengen in 2025/2026:

  1. Innovatievriendelijke regelgeving: Hoe komen we tot regelgeving die innovatie bevordert en mogelijk maakt?
  2. AI voor onderzoek en innovatie: Hoe kan de Nederlandse overheid het gebruik van AI in wetenschap en R&D ondersteunen om hoogwaardige ontwikkeling van AI in Nederland te stimuleren?
  3. Innoveren voor publieke belangen: Hoe kan de overheid innovatie die vooral publieke belangen dient, ondersteunen en stimuleren?