Adviezen vanaf 2010
-
2024
-
Om onze nationale veiligheid te vergroten moeten onderwijs- en kennisinstellingen en het ministerie van Defensie meer en nauwer gaan samenwerken. Dit constateert de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn nieuwe adviesrapport: ‘Kennisoffensief voor defensie – Onderzoek en innovatie voor een veilig Nederland’. De AWTI adviseert om kennis zo breed mogelijk te mobiliseren rond defensieonderzoek en -innovatie. Het advies bevat aanbevelingen voor overheid en kennisinstellingen.
Lees hier het volledige advies ‘Kennisoffensief voor defensie – Onderzoek en innovatie voor een veilig Nederland’.
-
Bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken wordt te weinig gebruik gemaakt van sociaal- en geesteswetenschappelijke (SGW-) kennis.
Dit constateert de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in het adviesrapport ‘Vanzelfsprekende verbinding. Veranker SGW-onderzoek in innovatie’. Het advies bevat aanbevelingen voor overheid en wetenschappers.Lees hier het volledige advies Vanzelfsprekende verbinding- Veranker SGW-onderzoek in innovatie.
-
-
2023
-
De ambities die Nederland heeft op het gebied van wonen, zorg, klimaat en landbouw zijn niet waar te maken binnen het huidige systeem. Het beleid voor innovatie moet zich meer richten op wat in de toekomst nodig is en niet langer het bestaande in stand houden. Dat stelt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn advies.
Nederland is ervan doordrongen dat we de grote maatschappelijke vraagstukken op gebied van klimaat, voedsel, energie, mobiliteit en zorg moeten aanpakken. We hebben uitdagende ambities zoals de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2050 en de ambitie dat alle Nederlanders in 2050 minimaal vijf jaar langer gezond ouder worden. Er zijn op die vlakken bindende internationale afspraken. Voor deze grote maatschappelijke uitdagingen hebben we innovatieve oplossingen nodig. Die oplossingen zijn niet alleen technisch van aard en komen ook niet vanzelf. Daarvoor hebben we fundamentele veranderingen nodig in de manier waarop we onze samenleving organiseren: zogenaamde ‘transformaties’.
Lees hier het volledige advies: In dienst van de toekomst - Van optimalisatie naar transformatie
-
Wetenschap, technologie en innovatie (WTI) zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de EU en Nederland: voor het uitbouwen van de EU en Nederland als kenniseconomie en vanwege de vele maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. De EU maakt dan ook beleid om WTI te bevorderen, net zoals Nederland dat doet. Op verzoek van de regering adviseerde de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) over de vraag: 'Hoe zorgen we ervoor dat het Europese en het Nederlandse WTI-beleid elkaar beter vinden en versterken?'
Lees hier het volledige advies: Advies Strategisch samenspel - Bundel de kracht van Nederland en de EU voor meer impact van onderzoek en innovatie
-
-
2022
-
Met deze brief gaat de AWTI in op het verzoek van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om inzichtelijk te maken hoe de kwaliteit van wetenschap vastgesteld kan worden. Om de pluriformiteit van kwaliteiten van wetenschap en wetenschappers te kunnen duiden is, zo stelt de AWTI, een rijk en genuanceerd palet van kwantitatieve en kwalitatieve methoden en indicatoren nodig. Deze indicatoren moeten passen bij de eigenschappen en behoeften van verschillende vakgebieden, verschillende kerndomeinen van wetenschap en verschillende profielen van wetenschappers.
Lees hier de hele brief: Brief Duiden van de kwaliteiten van wetenschap -
In het licht van geopolitieke, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen wordt internationale samenwerking voor kennisinstellingen steeds complexer. Het levert veel op, maar er kleven ook risico’s aan. De afgelopen jaren hebben overheid en kennisinstellingen een aantal nuttige stappen gezet om deze risico’s te mitigeren. Echter, gezien de razendsnelle ontwikkelingen dienen steeds nieuwe uitdagingen zich aan. Daarom is de AWTI op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: ‘Hoe moeten we in Nederland omgaan met de risico’s van internationale samenwerking bij kennisontwikkeling aan Nederlandse kennisinstellingen, inclusief het hoger onderwijs?’
Lees hier het volledige advies: Kennis in conflict - veiligheid en vrijheid in balans
-
Er zijn al veel lessen getrokken uit de coronacrisis – ook over de positie van wetenschap, technologie en innovatie. Toch blijft één punt nog onderbelicht, stelt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie in dit essay: cocreatie tussen overheid, onderzoekers en samenleving. Die ontstond onder hoogspanning van de pandemie met initiatieven zoals de fieldlabs of de ontwikkeling van de CoronaMelder. De overheid kan cocreatie beter en structureler faciliteren. Dat is nodig omdat er meer weerbarstige problemen op ons afkomen die alleen opgelost kunnen worden met inbreng uit diverse bronnen: wetenschap, praktijk en beleid. Binnen de wetenschap over grenzen van disciplines heen kijken volstaat niet. Ook kennis en ervaring uit de praktijk moeten worden gebruikt. Alleen samen krijgen we grip op wicked problems.
Lees hier het volledige essay: Samen grip krijgen op wicked problems: lessen uit de coronacrisis -
Om Nederland te helpen goed voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen van het coronavirus, heeft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid het initiatief genomen voor een project waarin de verschillende scenario's nader worden uitgewerkt en de opgaven voor de verschillende maatschappelijke sectoren verder in kaart worden gebracht.
Vanuit de AWTI hebben we samen met De Jonge Akademie de scenario’s doordacht voor het domein wetenschap, technologie en innovatie. Daarin stellen we dat wetenschappelijk geïnformeerd beleid en wetenschappelijke duiding voor het brede publiek in elk scenario van belang is.
Lees hier het volledige advies: Coronascenario’s doordacht: Handreiking voor noodzakelijke keuzes
-
Jongeren maken zich zorgen over hun toekomst. Veertien adviesraden van de regering en het parlement werkten samen aan een inspiratiebundel met artikelen, waarin wij de samenleving en politiek oproepen om te zorgen dat de huidige én toekomstige jonge generaties een hoopvolle toekomst tegemoet kunnen gaan.
Hier is de bundel te vinden: Jongeren en het zorgen voor hun morgen
-
In dit briefadvies werpt de AWTI een kritische blik op het NWA-beleid in de aanloop naar de evaluatie van de NWA die dit jaar zal plaatsvinden samen met een herijking van de routes en consortia.
Lees hier het volledige briefadvies: Briefadvies over de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) -
Nederland kan zich beter voorbereiden op complexe maatschappelijke vraagstukken nu en in de toekomst. Hiervoor is duidelijker en krachtiger beleid nodig voor het stimuleren van interdisciplinair onderzoek. In dit nieuwe advies geeft de AWTI een winstwaarschuwing. Het Nederlands onderzoek is weliswaar van hoog niveau, maar er is geen reden om comfortabel achterover te leunen. Nederland zou gezien de goede uitgangspositie in Europa als gidsland kunnen bijdragen aan effectiever onderzoeksbeleid voor interdisciplinariteit in Nederland en daarbuiten. Daarom heeft de AWTI een advies gemaakt met antwoord op de vraag: Hoe kan de rijksoverheid interdisciplinair onderzoek beter en blijvend stimuleren?
Lees hier het volledige advies: Advies: Grenzeloos onderzoeken - Stimuleer interdisciplinariteit met twee onderscheidende overheidsrollen
-
-
2021
-
Nieuwe kennis is hard nodig om de economie gezond te houden en maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Daarvoor is het belangrijk dat ondernemers profiteren van de kennis die kennisinstellingen ontwikkelen. Dat gebeurt nu wel, maar nog niet optimaal. Daarom doet de overheid er goed aan om met gerichte maatregelen te zorgen dat
onderzoekers en ondernemers elkaar beter weten te vinden: zo kunnen we meer kansen pakken met kennis.Lees hier het volledige advies: Kansen pakken met kennis - Hoe onderzoekers en ondernemers elkaar beter vinden
-
Nederland staat voor grote transities naar een groene, duurzame, digitale en inclusieve economie. Innovatie is hierin cruciaal. Innoveren gebeurt in de regio: dáár vinden bedrijven, wetenschappers, talent en maatschappelijke organisaties elkaar, ontstaan nieuwe initiatieven en zijn er kansen voor vernieuwing. Regio’s hebben elk te maken met specifieke opgaven om hun economie te vernieuwen, om de brede welvaart te verbeteren en om aan transitieopgaven bij te dragen. De verschillen tussen regio’s worden – mede door de coronacrisis – alleen maar groter. De Nederlandse brede welvaart en de voortgang in transities zijn echter afhankelijk van de innovatiekracht van álle regio’s.
Lees hier het volledige advies: Samen de lat hoog leggen - Regio en rijk bundelen krachten voor innovatie
-
Nederland is een kennisrijk land, maar kennis wordt te vaak niet goed benut voor het overheidsbeleid. Nederland mist zo mogelijkheden voor effectiever beleid en betere publieke dienstverlening. Het belang van beleid met een stevige kennisbasis is relevant voor alle grote gebeurtenissen die ons nu en in de toekomst zullen raken, is nodig om te anticiperen op toekomstige crises, en voor de aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen. Daarbij heeft de overheid een voorbeeldfunctie in het correct omgaan met kennis, in een wereld waarin desinformatie zich razendsnel verspreidt.
Lees hier het volledige advies: Rijk aan kennis - Naar een herwaardering van kennis en expertise in beleid en politiek
-
-
2020
-
Hoewel de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) de oprichting van het Nationaal Groeifonds steunt, kan en moet de uitwerking van het fonds op een zestal punten beter. Deze punten hebben te maken met de beoordeling van de voorstellen, de focus op toekomstig verdienvermogen en denken in ecosystemen. Met deze verbeterpunten zal het fonds beter toegerust zijn op de vooruitstrevende investeringen die nodig zijn voor een toekomstbestendig Nederland.
Lees hier het volledige briefadvies: Nationaal groeifonds. -
Nederland kent steeds meer startende bedrijven die nieuwe kennis nuttig willen gebruiken. Maar te weinig van zulke bedrijven slagen erin door te groeien tot een echt groot bedrijf. Daardoor mist Nederland kansen op banen en slimme oplossingen voor bijvoorbeeld de zorg. Maar het kan beter. Kennisintensieve start-ups moeten geholpen worden om zich vanaf het begin meer op ondernemerschap en groei te richten. Dan zullen ze vaker succesvol doorgroeien. Ook moeten de mogelijkheden voor financiering voor doorgroei van dit type bedrijven verbeteren.
Lees hier het volledige advies Beter van start. De sleutel tot doorgroei van kennisintensieve start-ups. -
Versterk de rol van wetenschap, technologie en innovatie in maatschappelijke transitiesFebruari 2020
Wetenschap, technologie en innovatie kunnen een sterkere, meer effectieve rol spelen in maatschappelijke transities. Daarvoor moet de regering zorgen voor een overkoepelend beeld van het Nederland van de toekomst én voor een nieuwe aanpak voor transities. Het toekomstbeeld en de aanpak maken gerichte investeringen mogelijk, zorgen voor afstemming tussen maatschappelijke transities, en brengen onderzoekers en innovatoren samen met maatschappelijke en creatieve partijen.
Lees hier het volledige advies Versterk de rol van wetenschap, technologie en innovatie in maatschappelijke transities.
-
Om mee te kunnen blijven doen op het wereldwijde hightechtoneel, moet de regering meer richting geven aan investeringen in de ontwikkeling van sleuteltechnologieën. Daarvoor is een integrale aanpak nodig die de krachten bundelt en economische kansen, maatschappelijke uitdagingen en publieke waarden met elkaar verbindt.
Lees hier het volledige advies Krachtiger kiezen voor sleuteltechnologieën.
-
-
2019
-
Het huidige stelsel voor hoger onderwijs en onderzoek is niet toekomstbestendig. Universiteiten en hogescholen moeten zich sterker profileren en meer samenwerken. Ook moet de minister van OCW meer richting geven aan het stelsel en actiever toezicht houden.
Lees hier het volledige advies Het stelsel op scherp gezet.
-
-
2018
-
De verspreiding van innovaties in Nederland hapert. Nederland innoveert volop maar te veel innovaties blijven klein of ongebruikt doordat ze zich slecht verspreiden. De regering moet haar innovatiebeleid veel krachtiger richten op het verspreiden van innovaties.
Lees hier het volledige advies Verspreiding.
-
Nederland heeft veel te winnen bij meer samenwerking met India rond kennis, talent en innovatie. India biedt veel kansen. Om die beter te benutten moeten de Nederlandse overheid, bedrijven en kennisinstellingen meer gezamenlijk optrekken met een duidelijke strategie.
Lees hier het volledige briefadvies Focus op India.
-
-
2017
-
Toepassingsgericht onderzoek is een belangrijke schakel tussen fundamenteel onderzoek en de toepassing van kennis. Het draagt bij aan het versterken van de innovatiekracht van het bedrijfsleven, biedt inhoudelijke ondersteuning aan de overheid bij beleidsvragen en helpt maatschappelijke vernieuwingsopgaven op te lossen. Nederland verliest echter vermogen om praktische oplossingen voor economische en maatschappelijke vraagstukken te ontwikkelen. Een stevige impuls in toepassingsgericht onderzoek is nodig.
Lees hier het volledige advies Onmisbare schakels.
-
Nederland loopt achter op buurlanden bij de inzet van diplomatie voor internationalisering van wetenschap, technologie en innovatie (WTI-diplomatie). Dat is slecht voor de concurrentiepositie van Nederland.
Lees hier het volledige advies WTI-Diplomatie.
-
-
2016
-
Het is tijd voor substantiële extra investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Voor de toekomst van Nederland en voor onze internationale positie als innovatieleider en land van toponderzoek.
Lees hier het volledige advies Houd de basis gezond.
-
De overheid moet steviger inzetten op energie-innovatie. Dat is nodig om de energievoorziening echt duurzaam te maken en zo kan Nederland economische kansen pakken.
Lees hier het volledige advies Oppakken en doorpakken.
-
De topsectorenaanpak is een manier van werken om publiekprivate samenwerking in triple helix-verband vorm te geven. Het is een extra faciliteit bovenop het generieke bedrijvenbeleid met een relatief beperkt budgettair beslag. Met de ontwikkeling hiervan is in allerlei domeinen een innovatieve manier van werken tot stand gebracht die zijn vruchten afwerpt.
Lees hier het volledige advies Flexibiliseren, differentiëren, scherper kiezen.
-
Het aanbod van kennis neemt fors toe. Het absorberen van die kennis leidt tot nieuwe inzichten in de wetenschap en innovaties. Essentieel is hierbij het vermogen om deze kennis te absorberen.
Lees hier het volledige advies Vangen, verwerken en verwaarden.
-
Alle publiek gefinancierde wetenschappelijke publicaties moeten gratis beschikbaar komen (open access). Maar dit heeft vooral meerwaarde als die wetenschappelijke kennis ook echt toegankelijk is, voor de samenleving en voor bedrijven. Kennis moet niet alleen vindbaar maar ook overzichtelijk en begrijpelijk zijn. Daarvoor is een masterplan nodig
Lees hier het volledige advies Durven delen.
-
-
2015
-
De topsectorenaanpak verdient verbetering. De mooie plaats van Nederland op internationale ranglijsten is geen reden om tevreden achterover te leunen. Belangrijkste probleem is dat de financiering van crosssectorale thema’s nog steeds moeilijk is. Daarnaast is de TKI-toeslagregeling te weinig aantrekkelijk en het budget te versnipperd.
Lees hier het volledige briefadvies Blijf scherp op continue ontwikkeling topsectorenaanpak.
-
De AWTI heeft een briefadvies gekoppeld aan de landenstudie Collaborate to Innovate: Knowledge and Innovation Cooperation between Brazil and the Netherlands.
Lees hier het volledige briefadvies Collaborate to innovate.
-
Alle technologische ontwikkelingen die ertoe doen, zijn afhankelijk van ICT. Overal veranderen ICT-toepassingen het karakter van onze economie, ons werk en ons leven. Zonder ICT geen kennissamenleving. Toch staat het belang van ICT nog altijd te weinig op het netvlies bij beleidsmakers en politici. Het is tijd voor substantiële stappen in het beleid gericht op ICT.
Lees hier het volledige advies Klaar voor de Toekomst?
-
In het hoger onderwijs zijn onderwijs en onderzoek van oudsher met elkaar verweven. Dit is belangrijk voor studenten, docenten en wetenschappers. Maar de koppeling staat onder druk en is aan vernieuwing toe.
Lees hier het volledige advies Verwevenheid van onderzoek en hoger onderwijs.
-
Mkb-ondernemingen hebben nieuwe kennis nodig en hogescholen moeten zicht hebben op de praktijk. Betere samenwerking is goed voor de bedrijven, het onderwijs en voor de regio als geheel.
Lees hier het volledige advies Mkb en hogescholen.
-
De Raad voor Cultuur en de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie hebben gezamenlijk een verkenning uitgevoerd naar de dynamiek in de creatieve industrie.
Lees hier het volledige briefadvies De waarde van creativiteit'.
-
-
2014
-
Dit advies geeft aan wat overheden (Rijksoverheid, regio’s, provincies, gemeenten) kunnen doen om regionale hotspots voor innovatie in Nederland tot verdere bloei te brengen.
Lees hier het volledige advies Regionale hotspots.
-
Op verzoek van de minister van Economische Zaken en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de AWTI een ‘Balans van de topsectoren’ opgemaakt. Het is nog te vroeg om harde effecten te meten, maar het is wel mogelijk om op metaniveau de topsectorenaanpak onder de loep te nemen. Het doel van deze Balans is bij te dragen aan een effectieve bijsturing van de topsectorenaanpak.
Lees hier het volledige advies Balans van de topsectoren 2014.
-
Nederlandse universiteiten zijn verregaand autonoom. Het Nederlandse wetenschapsbeleid is van oudsher zeer terughoudend. Dat heeft goed gewerkt: ons land draait volop mee aan de internationale wetenschappelijke top. Maar de internationale concurrentie neemt snel toe, terwijl onze middelen stagneren. En dat terwijl de kennisinvesteringen in andere landen stijgen.
Lees hier het volledige advies Boven het maaiveld.
-
De overheid moet zich meer richten op de ondernemingen die voor economische groei in Nederland zorgen: groeibriljanten. Dit zijn innovatieve ondernemingen met de ambitie en potentie om te groeien, veelal internationaal. De overheid moet deze groeibriljanten centraal zetten en een goede omgeving voor hen creëren om te groeien.
Lees hier het volledige advies Briljante bedrijven.
-
Sociale innovatie zorgt voor dynamiek, experimenteerdrift, innovatieve verdienmodellen en actieve betrokkenheid bij de publieke zaak. Nederland loopt achter op het vooruitstrevende beleid van andere landen.
Lees hier het volledige advies De kracht van sociale innovatie.
-
-
2013
-
Hoe ziet de kennissamenleving van de toekomst eruit? Wat betekent de internationalisering van de wereld van kennis, onderzoek, technologie en innovatie? De AWT wil de discussie in politiek en maatschappij over de toekomst van de kennissamenleving voeden en inspireren.
Lees hier het volledige advies Going Dutch.
-
Nederland laat kansen liggen. Andere landen bereiden zich beter voor op de toekomst. Ze investeren in de markten van morgen. Nederland moet zich daar beter bij aansluiten. De AWT adviseert de regering om leiderschap te tonen – en om een bredere focus aan te brengen in het beleid: het topsectorenbeleid moet niet alleen gericht zijn op ons verdienvermogen, maar ook op maatschappelijke meerwaarde.
Lees hier het volledige advies Waarde creëren uit maatschappelijke uitdagingen.
-
Het kabinet heeft eind vorig jaar aan de AWT gevraagd om in 2014 een ‘Balans van de topsectoren’ op te stellen. Op verzoek van de minister van Economische Zaken formuleert de AWT nu al een aantal eerste observaties en aandachtspunten rond de topsectorenaanpak.
Lees hier het volledige briefadvies Eerste observaties uit de Balans van de topsectoren
-
De vraag naar kenniswerkers groeit wereldwijd sterker dan ooit. Kenniswerkers zijn de hoeksteen van de samenleving geworden, en zijn in toenemende mate bepalend voor het innovatieve vermogen van die samenleving. Kenniswerkers zijn steeds meer een dominante en onderscheidende factor binnen bedrijven, onderzoeksinstituten en de overheid. Hun arbeidsproductiviteit ligt hoger dan die van niet-kenniswerkers en ze zorgen voor de creatieve en innovatieve ideeën en nieuwe oplossingen. De maatschappij stelt hoge eisen aan (de opleiding van) kenniswerkers. Kenniswerkers moeten er voor (blijven) zorgen dat hun kennis en vaardigheden actueel zijn in een omgeving waar technologieën elkaar snel opvolgen en kennis en vaardigheden snel verouderen.
Lees hier het volledige advies Kiezen voor kenniswerkers.
-
Bij het investeren in kostbare apparaten en instrumenten voor onderzoek moet men niet alleen kijken naar wetenschappelijke, maar ook naar maatschappelijke en economische behoeften. Investeringen moeten gebaseerd zijn op een brede visie op wat Nederland in de toekomst nodig heeft.
Lees hier het volledige advies Maatwerk in onderzoeksinfrastructuur.
-
De AWT bracht in 2012 het advies ‘De Chinese handschoen’ uit over intensivering van de samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van kennis en innovatie. In dit briefadvies geeft de AWT nadere invulling aan de aanbeveling om een China-platform op te richten waarin Nederlandse partijen kennis, ervaring en contacten kunnen uitwisselen: het ‘Connection Point Netherlands China’ (CPNC).
Lees hier het volledige briefadvies Bundel de krachten met een Connection Piont Netherlands China.
-
Kennis- en innovatiebeleid moet speerpunt worden in het regeringsbeleid. Dit bepleit de AWT in zijn brief aan het nieuwe kabinet. Alleen dan kan Nederland zijn plek in de top 5 van meest competitieve economieën bestendigen. De raad pleit voor continuïteit van beleid en ziet in investeringen in kennis als de bron van toekomstige welvaart.
Lees hier het volledige briefadvies.
-
-
2012
-
Het huidige innovatiebeleid schiet tekort met een eenzijdige aandacht op technologie. Er is meer nodig; Nederland laat kansen liggen op het terrein van diensteninnovatie. De AWT adviseert de minister van Economische Zaken daarom om de fundamenten van het innovatiebeleid te herijken, en direct actie te ondernemen.
Lees hier het volledige advies Diensten waarderen.
-
De AWT roept de nieuwe regering in haar brief aan de informateurs onder meer op om voldoende middelen vrij te maken om het aantal promotieplaatsen weer op peil te brengen.
Lees hier het volledige briefadvies Drie prioriteiten voor het wetenschaps- en innovatiebeleid.
-
Sociale innovatie staat in de belangstelling! Op verzoek van Minister Verhagen en Staatssecretaris Zijlstra bekeek de AWT hoe sociale innovatie ingepast kan worden in Horizon 2020.
Lees hier het volledige briefadvies Sociale innovatie en Horizon 2020.
-
Het kabinet moet actiever inzetten op het aantrekken van internationale en Europese kenniswerkers.
Lees hier het volledige briefadvies Talent is troef.
-
De AWT adviseert in dit advies om de samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van kennis en innovatie te intensiveren en daarbij maatwerk te bieden. Ook valt er in Nederland nog veel winst te behalen door de samenwerking met China beter op elkaar af te stemmen.
Lees hier het volledige advies De Chinese handschoen.
-
Nederland heeft te weinig ondernemers met een groeiambitie. De AWT adviseert de overheid om ambitieus ondernemerschap extra te bevorderen.
Lees hier het volledige briefadvies Ambitieuze ondernemers verdienen een ambitieuze overheid.
-
-
2011
-
De centrale rol van onderzoek en innovatie in de nieuwe Europese strategie biedt grote kansen voor Nederland. Het vergt wel een aantal aanpassingen in het overheidsbeleid: Nederland moet voluit gaan bijdragen aan het versterken van de Europese positie. Maar Nederland moet tegelijkertijd aan de eigen positie denken. Dat kan door ‘scherp aan de wind’ te gaan varen en strategischer met Europees beleid om te gaan.
Lees hier het volledige advies Scherp aan de wind.
-
Bedrijven, met name jonge startende ondernemingen, claimen veel moeite te hebben met het vinden van financiering van hun innovaties. Maar ondernemers moeten zelf ook meer ambitie tonen en niet te vlug naar anderen wijzen. Daarnaast adviseert de AWT de overheid om haar beleid voor het reduceren van risico’s van investeren in innovatie te verruimen.
Lees hier het volledige advies Kapitale kansen.
-
-
2010
-
De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) onderschrijft de in het regeerakkoord ‘Vrijheid en verantwoordelijkheid’ verwoorde ambitie om Nederland weer binnen de mondiale top vijf van kennissamenlevingen te brengen. Nederland is voor zijn toekomstige welvaart afhankelijk van kennis en innovatie. Wij bevinden ons in een sterk concurrerende omgeving. Bedrijven, onderzoekers en studenten zoeken wereldwijd de beste plek voor onderzoek, kennisuitwisseling en innovatie. Daarom is het belangrijk dat Nederland internationaal tot de top behoort.
Lees hier het volledige briefadvies.
-
De problemen in het onderwijs en onderzoek aan universiteiten, hogescholen en kennisinstellingen hopen zich op. Iedere instelling is nu zijn eigen problemen aan het oplossen, maar een gezamenlijke regie ontbreekt. Die moet de volgende minister van Onderwijs gaan leveren, meent de Adviesraad voor het Wetenschap- en Technologiebeleid in zijn nieuwste briefadvies aan de Tweede Kamer.
Lees hier het volledige briefadvies Crisis als kans.
-
Het ontwikkelingsbeleid en het kennis- en innovatiebeleid moeten nauwer op elkaar aansluiten. Dat is beter voor ontwikkelingslanden, voor de Nederlandse wetenschap en voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Lees hier het volledige advies Kennis zonder grenzen.
-
Het Nederlandse publieke onderzoekssysteem kent naast universiteiten veel verschillende onderzoeksinstituten. De laatste jaren is de verzameling instituten groter en diverser geworden. De AWT is gevraagd om de dynamiek in het institutenlandschap te duiden en te bezien of er aanleiding is tot beleidsinterventie.
Lees hier het volledige advies Kennis plaatsen.
-